Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

het Antwerpse Zuid gebombardeerd stad Antwerpen

Wandel langs het oorlogsverleden van Antwerpen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vielen in geen enkele Belgische stad of gemeente meer dodelijke slachtoffers dan in Antwerpen. Onder meer de Jodenvervolging en de vele bombardementen op haven en stad waren daarvoor verantwoordelijk. Vandaag kan je kennismaken met deze donkere periode uit de geschiedenis. Ga op stap langs de uitgestippelde wandelingen, bezoek de expo Vreugde & Verdriet of bekijk de sprekende muurschilderingen. Op de website Antwerpen Herdenkt vind je beklijvende verhalen en interessante achtergrondinfo.

Vandaag vind je nog heel wat sporen van de Tweede Wereldoorlog in het Antwerpse straatbeeld. Twee wandelingen maken het oorlogsverleden tastbaar. Je kan ze allebei gratis downloaden via de Antwerp Museum App. Zo kan je veilig en op eigen tempo kennismaken met twee bijzonder ingrijpende episodes uit de Antwerpse geschiedenis: de Jodenvervolging en de V-bommen.

Wandeling 1: de Jodenvervolging

Ook in Antwerpen was de Jodenvervolging door de nazi’s en hun handlangers nietsontziend. Dat merk je tijdens een wandeling die start en eindigt aan het Centraal station. Onderweg passeer je door de Stationswijk, Zurenborg en Borgerhout. Filmpjes, foto’s en korte tekstfragmenten begeleiden je daarbij.

In de zomer van 1942 startte de deportatie van Antwerpse Joden. Ongeveer 13.000 onder hen zouden de oorlog niet overleven. Ook vandaag nog herinneren huizen en straten in Antwerpen aan deze gitzwarte jaren. De wandeling verbindt elke plek met het verhaal van een bepaalde persoon.

Download de wandeling in de Antwerp Museum App

Clara Heller stad Antwerpen

Clara Heller trouwde in 1945 met een Amerikaanse ambulancier. Dat was het eerste Joodse huwelijk in Antwerpen na het einde van de oorlog. De wandeling leidt langs een van de onderduikadressen waar Clara tijdens de oorlog verbleef.

Wandeling 2: de V-bommen

De tweede wandeling brengt je terug naar de periode van oktober 1944 tot maart 1945. Antwerpen was net bevrijd, maar de euforie maakte al snel plaats voor angst. Vanuit Duitsland en Nederland bestookten de nazi’s Antwerpen met zogenaamde vliegende bommen en V2-raketten. De menselijke tol en de ravage in de stad waren enorm. Tijdens de V-bommenwandeling nemen negen getuigen je mee langs evenveel littekens in de stad. 

Op het beginpunt stond ooit Cinema Rex waar een V2-raket voor dood en vernieling zorgde. Verder brengt de wandeling je langs het Zuid en het stadscentrum.

Download de wandeling in de Antwerp Museum App

Expo over vreugde en verdriet

De wisselende emoties na de bevrijding proef je ook in de expo Vreugde & Verdriet – Antwerpen bevrijd 1944-1945. Historische foto’s, films en verhalen vertellen hoe de vreugde na de bevrijding snel plaatsmaakte voor angst. De dreiging van de bommen, de vernieling in de stad, de honger en de bezorgdheid om verdwenen geliefden tekenden de bevolking. Vreugde en verdriet lagen dan ook dicht bij elkaar.

Deze pop-up expo reist langs verschillende districten. In de maand maart kan je op vrijdag en zaterdag terecht in het districtshuis van Merksem. In de volgende maanden volgen nog Berendrecht, Borgerhout en Berchem.

Meer info

Beklijvende muurschilderingen

Hou je van streetart? Passeer dan zeker eens langs twee bijzondere muurschilderingen in de stad. De Borgerhoutse kunstenaar Joachim Lambrechts schilderde Mala Zimetbaum op een gevel aan de Montensstraat in Borgerhout. De Joodse vrouw uit deze buurt stierf in het concentratiekamp van Auschwitz-Birkenau.

In de Meistraat wordt je aandacht getrokken door een enorme mural. Kunstenaar Toon Van Ishoven verbeeldt daarmee de impact van de V2-raket op de verdwenen Bontemantelstraat. Dit was een van de zwaarste inslagen in Antwerpen. Je passeert hier ook tijdens de V-bommenwandeling.

muurschildering Mala Zimetbaum stad Antwerpen

Kunstenaar Joachim Lambrechts maakte een muurschildering in Borgerhout. Die houdt de nagedachtenis levend aan Mala Zimetbaum en alle andere slachtoffers van de Holocaust.

Ontdek het oorlogsverleden

De Tweede Wereldoorlog in Antwerpen blijft mensen beroeren. Op de website Antwerpen Herdenkt lees je bijna dertig verhalen over de oorlog. Je leert ook meer over zaken als verzet en collaboratie, de Jodenvervolging en het dagelijkse leven in oorlogstijd. Verder vind je er alle activiteiten rond de Tweede Wereldoorlog in Antwerpen.