Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

Sigrid Spinnox

Uniek Antwerps: ontdek het typisch Antwerpse winkelaanbod

Heel veel mensen komen naar Antwerpen om te shoppen. Ook al is de stad compact, toch blijf je nieuwe dingen ontdekken: van hippe conceptstores tot bijzondere chocoladewinkels en opmerkelijke modeboetieks. Bezoek deze hotspots die je alleen maar in Antwerpen vindt en ervaar de unieke vibe van shoppingstad Antwerpen.  

Flagshipstores van wereldbekende Antwerpse mode-ontwerpers

In Antwerpen bruist een dynamische modecommunity. De Zes+ van Antwerpen hebben in de jaren tachtig het pad geëffend voor vele andere ontwerpers. Liefhebbers kijken nu al uit naar de heropening van het MoMu in 2021. In tussentijd kan je helemaal onderdompelen in de leefwereld van de Antwerpse ontwerpers door hun flagshipstores te bezoeken. Dries Van Noten, Ann Demeulemeester, Christian Wijnants, Stephan Schneider… allemaal hebben ze hun thuishaven in Antwerpen.

Alvire Van Oothegem
FARMBOY | Mike Van Cleven

Shoppen in unieke interieurs

De winkels in Antwerpen huizen vaak in unieke interieurs. Daardoor is shoppen in Antwerpen een echte beleving. In de Stadsfeestzaal aan de Meir shop je in een met bladgoud beklede feestzaal. Dat moet je gezien hebben. Verso huist in een oud bankgebouw en ademt luxe en stijl. Conceptstore St. Vincents zit dan weer in een voormalige drukkerij. Je vindt er kledij, vintage meubels, kunst, design en literatuur. Ook voor accessoires zit je goed in Antwerpen. Ganterie Boon werd in 1884 gesticht door twee Italianen. Sinds 1920 is deze art-deco zaak in handen van de familie Boon. Je vindt er met de hand gemaakte handschoenen die de vriendelijke medewerkers met zwier uit een van de honderden dozen toveren. Een andere kwaliteitswinkel die je niet mag missen is Juwelenhuis Ruys, die al sinds 1839 bestaat. Geniet van het prachtige art-deco interieur en laat je professioneel bijstaan in je zoektocht naar hét juweel dat bij je past. 

Het Shoreditch van Antwerpen

Al wandelend door Antwerpen merk je het al snel: elke wijk en zelfs elke straat heeft zijn eigen vibe. Mis zeker de recent vernieuwde Lange Koepoortstraat niet, die weleens het Shoreditch van Antwerpen wordt genoemd. Je vindt er een urban fietswinkel, een guitar bar, een eco-design shop, boekenwinkels, koffiebars en nog veel meer. Een van de opvallendste plekken is Edo Collective, waar je de creaties vindt van lokale en duurzame Antwerpse ontwerpers. Je kan er terecht voor kledij en voor design. Stap er zeker binnen, het is alsof je rondwandelt in een groot ontwerpatelier. Een inspirerende plek! 

Als een circus in je mond

Een combinatie van toegang tot de beste ingrediënten en een rijke geschiedenis in het ambacht van het chocolade maken, zo is Antwerpen een chocoladestad geworden. Alle chocoladewinkels opsommen is onbegonnen werk. We beperken ons hier tot de favorieten van heel wat bloggers en journalisten. The Chocolate Line in het historische pand Paleis op de Meir is zeker een bezoek waard. In de voormalige keuken van Napoleon zie je de chocolatiers live aan het werk. Het familiebedrijf DelRey is al zeventig jaar een vaste waarde in Antwerpen. De winkel staat bekend voor zijn koninklijke keuze aan zoetigheden, van petits fours tot taarten, macarons en dessertkoekjes. De prachtige etalage van chocoladecafé Günther Watté mag je niet missen. Jitsk is een jonge chocolatier die de wereld afreisde met zijn chocoladecreaties. ‘Als een circus in je mond’, zei de consul van Qatar na het proeven van zijn pralines. Sjokolat staat bekend voor pralines, chocolade en truffels in de meest uiteenlopende smaken. 

Nog tips nodig? Ontdek hier de favoriete winkels van fotograaf, interieurstylist en blogger Patricia Goijens.