Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

streetart duif op muur Antwerp Street Art

Antwerpen, maar dan anders: doe een streetart tour

De coronapandemie lokt ons meer dan ooit naar buiten, op ontdekking in onze eigen straat. En dus zou je kunnen denken dat je het stilaan wel allemaal gezien hebt. Maar dat is niet per se waar. Want, ging je al eens op zoek naar streetart in Antwerpen? Zo beleef je een stad echt op een heel andere manier. En het blijft ook interessant, want de streetart scene is voortdurend in beweging. De Kathedraal en het Modemuseum blijven, maar streetart werken komen en gaan.  

Vergeet Berlijn en Parijs

Tim is een streetart kenner, liefhebber en promotor. En dat doet hij met hart en ziel. In andere tijden als je persoonlijke gids door de straten van Antwerpen. En als medeoprichter van de Street Art Cities website en app. Hij vertelt vol passie over te ontdekken parels in zijn hometown Merksem en hoe verademend het kan zijn om een stad eens van een andere kant te bekijken. "Zelfs ik ontdek nog altijd nieuwe werken en plaatsen, gewoon hier, in mijn eigen stad. Dat is toch zalig?!”

“Potverdorie, daar gaan wij dan voor naar Berlijn of Parijs, terwijl we het allemaal gewoon hier in onze eigen buurt kunnen ontdekken.”

“Toen ik net startte met mijn gegidste wandelingen verwachtte ik voornamelijk bezoekers van buiten de stad aan te trekken. Maar dat was niet het geval. Ik gidste vooral Antwerpenaren rond die altijd nogal onder de indruk waren en zeiden: ‘Potverdorie, daar gaan wij dan voor naar Berlijn of Parijs, terwijl we het allemaal gewoon hier in onze eigen stad kunnen ontdekken.’ ”

Street art in Antwerpen stad Antwerpen

Streetart is kunst. Punt.

“Als Van Gogh of Rubens in deze tijden hadden geleefd, zouden ze zich waarschijnlijk ook de straat als werkveld toegeëigend hebben.”

Tim zijn missie: streetart voor eens en altijd van zijn negatieve imago af helpen. “Ik wil vooral laten zien en voelen dat muurschilderingen een kunstvorm zijn. En dat als Van Gogh of Rubens in deze tijden hadden geleefd, ze zich waarschijnlijk ook de straat als werkveld hadden toegeëigend."

“Gelukkig zien steeds meer steden in wat voor een rijkdom hun straatkunst is.”

Tim: "De streetart scene is een subcultuur die nog altijd te weinig geapprecieerd wordt. Al voel ik de laatste jaren ook dat daar meer en meer verandering in komt. Gelukkig zien steeds meer steden in wat voor een rijkdom hun straatkunst is. En hoe die een trekpleister kan zijn voor
bewoners én bezoekers."  

Streetart in Merksem 

In district Merksem, hometown van streetartwerpenaar Tim, kan je een route van 5 km volgen. Onderweg ontdek je een dertigtal werken van lokaal Antwerps en Belgisch talent, maar ook enkele topstukken van internationale artiesten. Zoals Tim’s favoriet en meteen ook het startpunt van de Merksemse route, aan de bibliotheek.  Dit impressionante werk werd ontworpen door een Columbiaanse citycrew uit Bogota die door de Colombiaanse ambassade werd uitgenodigd om hier kunst te maken.

Street Art Cities, een wereldwijde streetart community

De Street Art Cities website en app bundelen streetart werken in meer dan 700 steden, wereldwijd. Het is eigenlijk een gigantische internationale community die je toelaat om streetart overal ter wereld te ontdekken. Lokale ‘hunters’ vullen de kaarten en tours voortdurend aan. Op de website kan je intussen streetart vinden in 700 steden, in de app in 50 steden en daar komen er elke maand nieuwe bij.

Ontdek de stad met de Street Art Cities website en app

In de app geef je aan of je te er voet of met de fiets op uit wil trekken. In Antwerpen kan je kiezen uit 9 verschillende routes. Heb je alles correct ingegeven in de app, dan krijg je een kaartje waarop alle werken in de buurt staan aangeduid en je kan op weg.

“Bij elk werk vind je wat achtergond informatie over de maker en zijn intentie. Maar het leukste is om zelf te kijken en er je eigen idee en verhaal van te maken. Daarom ga ik spaarzaam om met mijn beschrijvingen", vertelt Tim. “Die zouden de fantasie van de kijker alleen maar beknotten”.

Ontdek de stad met de Street Art Cities website en app