Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

Koppel met kind staan in Zurenborg en kijken op het fietsplan architectuurroute Noortje Palmers

6 culturele fiets- en wandeltips

De coronapandemie lokte ons meer dan ooit naar buiten, op ontdekking in onze eigen straat. En dus zou je kunnen denken dat je het stilaan wel allemaal gezien hebt. Maar dat is niet per se waar. Ontdek hieronder nog enkele verfrissende wandel -en fietsparels in Antwerpen.

Stel je eigen een streetart tour samen

Vrouw fiets voorbij de street art. Jonathan Ramael

Ging je al eens op zoek naar streetart in Antwerpen? Zo beleef je een stad echt op een heel andere manier. En het blijft ook interessant, want de streetart scene is voortdurend in beweging. De Kathedraal en de Schelde blijven, maar streetart werken komen en gaan.

De Street Art Cities website en app bundelen streetart werken in meer dan 700 steden, wereldwijd. Het is eigenlijk een gigantische internationale community die je toelaat om overal ter wereld streetart te ontdekken.

In de app geef je aan of je te er voet of met de fiets op uit wil trekken. In Antwerpen kan je kiezen uit 9 verschillende routes. Heb je al je wensen ingegeven in de app? Dan krijg je een kaartje waarop alle werken in de buurt staan aangeduid en je kan op weg.

Bij elk werk vind je wat achtergrond informatie over de maker en wat die met het werk wil zeggen. Maar het leukste is om zelf te kijken en er je eigen idee en verhaal van te maken.

Wandel langs het oorlogsverleden van Antwerpen

Vandaag vind je nog heel wat sporen van de Tweede Wereldoorlog in het Antwerpse straatbeeld. Twee wandelingen maken het oorlogsverleden tastbaar. Je kan ze allebei gratis downloaden via de Antwerp Museum App. Zo kan je veilig en op eigen tempo kennismaken met twee bijzonder ingrijpende episodes uit de Antwerpse geschiedenis: de Jodenvervolging in Antwerpen en de V-bommen die er vielen.

De Tweede Wereldoorlog in Antwerpen blijft mensen beroeren. Op de website Antwerpen Herdenkt lees je een dertigtal verhalen over de oorlog. Je leert ook meer over het verzet en collaboratie, de Jodenvervolging en het dagelijkse leven in oorlogstijd. Verder vind je er alle activiteiten die er rond de Tweede Wereldoorlog in Antwerpen worden georganiseerd.

Maak een verbeeldende audiowandeling

voetschraper stad Antwerpen

Je wandelde ongetwijfeld al eens voorbij één van de vele voetschrapers in de stad. Misschien zonder het op te merken. Want voor deze kunstwerkjes moet je door de knieën gaan. Je vindt ze terug aan huizen van 100 jaar geleden, naast de voordeur. Zoals het woord het zegt, veegden de mensen daar hun vuile voeten aan schoon. Loop er deze keer niet zomaar voorbij

Elke Lemmens bouwt unieke mini-taferelen in deze voetschrapers en geeft ze zo een nieuw leven. Ze ging in gesprek met de bewoners van het huis om het beeld te vinden dat bij hen past. Je krijgt een bijzondere inkijk in het leven en de gedachten van 45 gezinnen. 

Een verbeeldende audiowandeling van Anke Van Meer voert je langs de verwonderende voetschrapers. Allemaal kleine verhalen die groots verwonderen. Stippel je liever zelf je route uit? Dat kan ook. Via de QR-code naast de schrapers vind je de verhalen om de miniatuurwereld tot leven te brengen. 

Fiets de Architectuurroute

Antwerpen, fietsen en architectuur vormen een geweldige combinatie. Uit elke eeuw, periode of stijl vind je er wel een fraai voorbeeld. De bewegwijzerde Architectuurroute neemt je mee voor een tocht langs wereldberoemde klassiekers, verborgen parels en verrassende stadsontwikkeling.

Het Steen, het MAS, het wereldberoemde Centraal Station en de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Het zijn de klassiekers die de stad haar gezicht geven. Maar ken je ook het Duitse tankschip uit de Tweede Wereldoorlog dat nu een parochiekerk is? Zie je het helikopterplatform op het geboortehuis van de kunstenaar Panamarenko? Je fietst ook langs heel nieuwe projecten zoals het nieuwe Havenhuis en de parkbrug over de Leien aan Spoor Noord. 

Haal je gratis fietsplan van de architectuurroute op bij een van de bezoekerscentra van Visit Antwerpen

fietsen Noortje Palmers

Wandel Rubens achterna

Je ontmoet Rubens in het Rubenshuis, maar ook in de stad. De wandeling 'Rubens achterna' voert je langs vijf belangrijke historische kerken in het centrum van Antwerpen, die een sterke band hebben met Peter Paul Rubens.

De Antwerp Museum App gidst je overal heen en brengt je zo in de perfecte sfeer voor een bezoek aan het huis en museum van de grootmeester.

Ontdek het werk van Ken Lum op de Cockerillkaai

Deze zomer kan je het werk van kunstenaar Ken Lum (1956, Canada) ontdekken op de Cockerillkaai in Antwerpen. Dit is het eerste publieke soloproject van de gerenommeerde kunstenaar in België.

Ken Lum maakte een reeks grote affiches waarin onze relatie tot werk centraal staat. Hoewel elk portret een uniek persoon weergeeft, roepen de teksten zorgen of angsten op die we allemaal kennen: Wat als ik morgen geen werk meer heb? Wie zorgt er voor mijn kinderen wanneer ik moet werken? Waarom ziet niemand hoe hard ik werk? De affiches vind je verspreid over de Cockerillkaai. De ideale plek om ook de Schelde nog eens te bewonderen.