Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

Koppel wandelt langsheen de winkels in het Sint-Andries kwartier FARMBOY / Mike Van Cleven

Wijk in de kijker: Sint-Andries

De Sint-Andrieswijk verdient absoluut je aandacht. Deze volkse wijk rond de historische Sint-Andrieskerk is een aaneenschakeling van gezellige pleintjes, vintage- en antiekzaken en kleurrijke streetartmuren. Dankzij het ModeMuseum en een uitgebreid shoppingaanbod is dit ook het modehart van Antwerpen. Maak je klaar voor een gezellige dag.

Shoppingparadijs

Hoe kan je je dag beter beginnen dan met een lekkere koffie of thee? Koffiebars zijn er in overvloed in deze buurt, Kaffeenini en Me & My Monkey zijn alvast twee topplekken. Na een cafeïneshot ben je klaar om te ontdekken of Sint-Andries nu echt de wijk is met de mooiste winkelstraatjes van de stad. Een must-do is zeker de Kloosterstraat met de ene antiek- en brocantezaak na de andere. De Kammenstraat en de Nationalestraat staan dan weer bekend voor vintage en haute couture. De vernieuwde modehub VIER, concept store St. Vincents en handschoenenwinkel Boon behoren zeker tot de toppers van het winkelaanbod.

Streetart

Kijk goed rondom je tijdens je ontdekkingstocht. Streetart vind je over heel Antwerpen, maar zeker ook in Sint-Andries. Kleurrijke tekeningen van Belgische en internationale kunstenaars vrolijken hier heel wat muren op. Stap het Munthof in en geniet van deze mooie open ruimte middenin het historische centrum van de stad. Gebruik de Streetart Antwerp app om je weg te vinden naar al dat moois. Honger gekregen? In het Munthof smul je van de Koreaanse comfortfood van Camino, een favoriet van vele Antwerpenaars.

Een stukje streetart in 3D op 2 appartementsgebouwen Jasper Leonard

Sint-Andrieskerk

Ben je toe aan wat rust en wil je tegelijk genieten van tijdloze schoonheid? Stap de prachtige Sint-Andrieskerk uit 1529 binnen, je zal er geen spijt van hebben. Je vindt er prachtige barokaltaren en kunstwerken uit de zeventiende eeuw, zoals het monument voor de Schotse koningin Mary Stuart. Ook de indrukwekkende preekstoel moet je gezien hebben. 

Voetgangerstunnel

Het opvallende gebouw op Sint-Jansvliet is de ingang van de Voetgangerstunnel. Zowel te voet als met je fiets bereik je via deze tunnel de andere kant van de Schelde. Dankzij de authentieke houten roltrappen en het filmische decor is dit een populaire plek om mooie foto’s te trekken. Op Linkeroever geniet je van een prachtige panoramisch uitzicht op de skyline van Antwerpen. 

Modehart van de stad

Antwerpen ademt mode. En dat ervaar je vooral in deze wijk, het modehart van Antwerpen. Modeliefhebbers kijken alvast uit naar september 2021, want dan heropent het ModeMuseum met een spetterend programma vol expo’s, wandelingen en activiteiten. In tussentijd ontdek je in de Nationalestraat 16 nutskasten versierd met iconische silhouetten uit de collectie van het MoMu. Bewonder werk van onder meer Martin Margiela, Dries Van Noten en Walter Van Beirendonck. 


Blik op het Modemuseum Elvire Van Ooteghem