Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

Wijk in de kijker: Het Eilandje

Het Eilandje staat al lang bekend als een van de hipste wijken van Antwerpen. Ook als je de wijk al kent blijft het de moeite om regelmatig terug te komen, want de veranderingen zijn amper bij te houden. Met deze tips ben je makkelijk een hele dag zoet.

Begin je bezoek bij het MAS

De wind door je haren, kasseien onder je voeten, zilte lucht in je neus en pakhuizen voor je ogen. Op het Eilandje is het niet moeilijk je in te beelden dat dit ooit het oudste havengebied van de stad was. De havenactiviteiten zijn verhuisd naar het noorden, de maritieme sfeer is gelukkig gebleven. Dé plek om je bezoek te beginnen is natuurlijk het MAS | Museum aan de Stroom, dat dit jaar zijn tiende verjaardag viert. De roltrappen nemen naar het dak is een belevenis op zich, het uitzicht verandert voor je ogen. Maar ook de expo’s zijn de moeite waard. Op elke verdieping wacht je een nieuw verhaal over de stad, de haven en de wereld.

Ontdek de haven in Portopolis

Antwerpen is de tweede grootste haven van Europa en het zou zonde zijn om je daar niet in te verdiepen. Stap Portopolis, in een paviljoen naast het MAS, binnen en ontdek de haven dankzij een grote luchtfoto, een 360° tour met VR-bril en nog veel meer. Ook heel leuk voor kinderen. 

Pakhuis, jachthaven en lekkernijen

Loop even verder door de binnenstraat van het Felixpakhuis. Dit pakhuis werd in 1860 gebouwd als opslagplaats voor bulkgoederen als koffie, graan en kaas. Sinds 2006 schittert het gebouw als de thuis van de archieven van de Stad Antwerpen. Flaneer daarna langs de jachthaven en bewonder tal van zeilschepen en boten. Aan de andere kant van het water serveert bakker Delafaille lekkernijen in het gezellige bedieningshuisje aan de Nassaubrug. Ga even op een bank zitten en geniet van een zoete lekkernij. Zin in een koffietje? In de Nassaustraat serveert barista Joke heerlijke koffie in de Black & Yellow koffiebar.

Red Star Line Museum

Soms wordt gezegd dat Antwerpen het New York aan de Schelde is. Er zijn dan ook vele raakpunten tussen de twee steden. Vroeger was er zelfs een letterlijke verbinding, dankzij de Red Star Line die tussen 1873 en 1934 ongeveer twee miljoen fortuinzoekers vervoerde van Europa naar Amerika en Canada. De reis naar de nieuwe wereld begon voor veel mensen in een havenloods in Antwerpen. Bezoek het Red Star Line Museum, de tegenhanger van het bekende Ellis Island in New York en ontdek de verhalen van miljoenen mensen met een droom. Aan de andere kant van de Rijnkaai kan je niet naast de robuuste, industriële hangars van Waagnatie kijken. Vroeger werden hier geloste goederen gewogen, vandaag is het een van de grootste zalencomplexen van de stad.

Havenhuis: een blikvanger

Blijf de Schelde noordwaarts volgen en al snel zal het Havenhuis je blik vangen. Neem eerst een kijkje in het nieuwe Droogdokkenpark, waar je geniet van een prachtig uitzicht op de bocht van de Schelde. Verderop bewonder je dan het Havenhuis. Op een oude brandweerkazerne siert sinds enkele jaren een heel opvallende bovenbouw in de vorm van een diamant. Het is een ontwerp van het befaamde architectenbureau Zaha Hadid Architects. De reflectie van het gebouw in het water van het Kattendijkdok, of omgekeerd, smeekt erom om op foto vastgelegd te worden. Het Havenhuis markeert het einde van het Eilandje en het begin van de haven.