Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

Beleef diamant in Antwerpen: 5 tips voor een schitterende dag

3 vrouwen in DIVA Sigrid Spinnox

Beleef diamant in Antwerpen: 5 tips voor een schitterende dag

Dé diamantstad van Europa en zelfs van de wereld? Dat is Antwerpen, natuurlijk. Heel waarschijnlijk is elke verkochte diamant ter wereld minstens één keer in Antwerpen geweest. Ga op stap in de stad en ontdek alles over de innige en eeuwenoude relatie tussen diamant en Antwerpen.

Audiotour diamant en juwelen

Een ontdekkingstocht door Antwerpen? Die start heel vaak aan Het Steen en vandaag meer dan ooit, want het vernieuwde gebouw moet je gezien hebben. Vraag in het Visitor Center naar de diamant- en juwelentour en je krijgt gratis een handige wandelkaart van deze audiotour mee. Steek je oortjes in, volg de route door de stad en luister onderweg naar boeiende verhalen over diamanten en juwelen. 

Tip: de kaart én de audiofragmenten vind je ook hier: https://divaantwerp.be/nl/visit/agenda/diamant-en-juwelentour 

Pop-up DIVA: het verhaal achter diamanten 

Als je dan toch aan Het Steen bent, is het de moeite waard om je blik over de Schelde te laten glijden en je in te beelden hoe zeshonderd jaar geleden tal van schepen hier aanmeerden met goud, zilver en diamanten in de lading. Een beetje verderop, in het sfeervolle historisch centrum, waren in die tijd al heel wat edelsmeden, juweliers en diamantairs actief. In de boeiende én gratis pop-up van DIVA - pal op de Grote Markt te midden van al deze geschiedenis - ontdek je het verhaal achter de diamanten, juwelen of zilveren objecten. De vaste collectie van DIVA, hét museum voor diamant, zilver en juwelen, aan de Suikerrui is gesloten tot begin december wegens renovatiewerken.

Verken de diamantwijk met een gids

Vandaag vind je diamantwijk in de buurt van het Centraal Station. Het is een mysterieuze buurt, je voelt dat er zich heel wat afspeelt achter de schermen. Een wandeling met een gespecialiseerde gids is dan ook de beste manier om inzicht te krijgen in deze fascinerende wereld. Je ontdekt alles over de Antwerpse diamantnijverheid, terwijl je rondom je heel wat handelaren van verschillende nationaliteiten ziet praten en onderhandelen. Verzamel een groepje vrienden en/of familie en boek de ‘Diamond Square Mile’-wandeling.  

Ontdek de link tussen Antwerpen, mode en juwelen

Wil je meer weten over hedendaags juweelontwerp? Dan is de begeleide wandeling De Gouden Straatjes iets voor jou. Ga op pad in de Modewijk en luister hoe je gids de link legt tussen Antwerpen, mode en juwelen. Je passeert onder meer de zaken van Wouters & Hendrix, Nico Taeymans en Nadine Wijnants, namen die zowel in de mode- als de juwelenwereld klinken als een klok. Ga je liever alleen op pad? Haal de kaart met de route af in het Visitor Center in Het Steen, of download de kaart hier.

Koppel kijkt naar kaart Frederik Beyens

Op zoek naar een schitterend juweel? 

Heeft deze ontdekkingstocht je geïnspireerd om zelf een diamant of juweel te kopen voor jezelf of voor een geliefde? Dan zit je natuurlijk goed in Antwerpen. Tip: koop je diamant bij een juwelier met het Antwerp’s Most Brilliant-label. Dit is het kwaliteitslabel van de stad Antwerpen en het World Diamond Centre en garandeert je dat de juwelier uitblinkt in duurzaamheid, veiligheid, transparantie en nog veel meer. Van de artistieke ontwerpen van Wouters & Hendrix tot de minimalistische creaties van Rembrandt Jordan of de pièces uniques van Gerhild Kirchner: het aanbod is erg divers. Bekijk alle info over Antwerp's Most Brilliant en laat je verleiden door het aanbod van de juweliers.