Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

7 weetjes over diamant waar je mee kan uitpakken

7 weetjes over diamant waar je mee kan uitpakken

Antwerpen en diamant, het is al eeuwenlang een geslaagd huwelijk. Antwerpenaars zijn terecht trots op de innige band tussen mens en edelsteen en bezoekers ontdekken graag alle schitterende facetten van de stad. Met deze 7 weetjes verbluf je vriend en familie. 

Weetje #1: Over dino’s en New York

Volgens schattingen zijn diamanten tussen 1 en 3,5 biljoen jaren oud, wat hen ouder maakt dan dinosaurussen. Ook de relatie tussen Antwerpen en diamant is er al heel lang. Het oudste document dat het bestaan van diamanthandel in Antwerpen bewijst, dateert uit het jaar 1447. Een eeuw later was Antwerpen het New York van zijn tijd: een succesvolle, internationale metropool, met een glansrol voor de diamantsector. We durven niet beweren dat Antwerpen vandaag nog steeds een van de belangrijkste wereldsteden is, maar het is wel nog altijd het belangrijkste en meest zuivere handelscentrum voor diamant ter wereld. 

Weetje #2: Verloofd? Daar hoort een diamant bij…

We blijven nog even in de geschiedenis rondhangen. In 1477 schonk Maximiliaan van Oostenrijk een diamanten verlovingsring aan Maria van Bourgondië. Mocht Instagram toen al hebben bestaan, het had vol gestaan met verleidelijke beelden van die ring. Sindsdien is diamant wereldwijd een traditioneel verlovingsgeschenk. Vele koppels uit binnen- en buitenland, jong en minder jong, vinden hun weg naar Antwerpen om er hun verlovingsringen te kopen én er meteen een romantische citytrip aan te koppelen. 

Weetje #3: De uitvinder van de briljante slijpvorm was een 19-jarige Antwerpenaar

Wist je dat 75% van alle kleurloze diamanten in een briljante slijpvorm met 57 facetten worden geslepen? Dat hebben we te danken aan de diamantslijper Marcel Tolkowsky. Hij ontdekte in 1919, op amper 19-jarige leeftijd, de wiskundige formule om een diamant op zo’n manier te slijpen dat hij maximaal zou schitteren, fonkelen en vuur uitstralen. Dank je, Marcel! 

Inmiddels worden briljanten geslepen tot in de perfectie: het zogenaamde 'hearts & arrows'. Deze optische illusie vertoont een patroon van harten en pijlen, enkel zichtbaar met een loupe.

Weetje #4: Antwerpen heeft zijn eigen kwaliteitslabel ‘Antwerp’s Most Brilliant’

Ben je voor jezelf of voor een geliefde op zoek naar een diamant of juweel? Dan zit je goed in Antwerpen, waar het aanbod aan diamanten en juwelen groot en divers is. Als je niet goed weet waar te beginnen, laat dan het kwaliteitslabel Antwerp’s Most Brilliant je gids zijn. Dit label verenigt juweliers die aan strenge kwaliteitsnormen voldoen. Zo ga je met een gerust gevoel op zoek naar het pièce unique van je dromen. Ontdek de juweliers hier

Juwelier Gerhild Kirchner vertelt wat het label Antwerp’s Most Brilliant voor haar betekent: 

Weetje #5: Checkpoint Diamond: hoe Antwerpen optreedt tegen conflictdiamanten

Misschien herinner je je de film Blood Diamond met Leonardo Di Caprio? Conflictdiamanten of bloeddiamanten waren tot 2003 een pijnlijk fenomeen. Maar gelukkig is er sindsdien veel veranderd. Er kwam een nieuwe procedure (Kimberley) die de zuivere herkomst van alle diamanten garandeerde en daardoor daalde het aandeel conflictdiamanten spectaculair. Als betrouwbaar diamantcentrum zet Antwerpen nog een stapje verder. Kocht je een diamant of juweel bij een juwelier zonder het ‘Antwerp’s Most Brilliant’-kwaliteitslabel? Dan kan je die snel en gratis laten controleren op echtheid en kwaliteit bij Checkpoint Diamond

Weetje #6: Antwerpen telt maar liefst vier diamantbeurzen

Op het einde van de negentiende eeuw gebeurde de diamanthandel vooral in de cafés rond het Centraal Station. Soms werd er gewoon op het voetpad verhandeld, want veel kopers kwamen met de trein naar de stad. Langzaamaan begonnen handelaars zich te verenigen en zo ontstond eerst een diamantclub en later de eerste beurs voor diamanthandel. Vandaag telt Antwerpen vier beurzen en dat mag je zeker uniek noemen.

Foto: De diamantbeurs van de Hoveniersstraat werd gesticht in 1904. De magnifieke hal is vandaag nog altijd een schitterende blikvanger.  

Weetje #7: Elke diamant is hoogstwaarschijnlijk minstens eenmaal in Antwerpen geweest 

In een Hollywoodfilm, op een Instagramfoto van een celebrity, tijdens een Netflix-serie… waar je ook een diamant ziet schitteren, van één ding kan je zo goed als zeker zijn: het steentje is minstens eenmaal in Antwerpen geweest. Maar liefst 86% van alle ruwe diamanten en 50% van alle geslepen diamanten worden in Antwerpen gekocht en verkocht. En zeker de grootste en meest unieke stenen vinden hun weg naar Antwerpen om er geslepen te worden. Daarom is Antwerpen hét wereldcentrum voor diamant. 

Zin om zelf te beleven en te ervaren wat diamant in Antwerpen betekent? In dit artikel ontdek je al onze tips voor een schitterende dag in Antwerpen.