Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

48 uur in Antwerpen

Panoramisch zicht op de historische binnenstad van Antwerpen Stad Antwerpen

48 uur in Antwerpen

Of je naar Antwerpen komt voor een stevige portie cultuur, om geschiedenis op te snuiven, te shoppen of culinair te genieten, in Antwerpen kan het allemaal. Ontdek de niet te missen hoogtepunten tijdens je bezoek met de voordelige Antwerp City Card. Deze kaart geeft je gratis toegang tot musea, kerken en openbaar vervoer; alsook fikse kortingen bij enkele attracties, huurfietsen of rondvaarten.

Eerste dag

Geen betere plek om je bezoek aan Antwerpen te starten dan aan Het Steen, het oudste gebouw van de stad! Het Steen ligt op een steenworp van de Grote Markt, het kloppende hart van Antwerpen. Bewonder er het Stadhuis en de eeuwenoude gildehuizen, ontdek het Vlaeykensgang steegje, of ga genieten van de klanken van de stad in het Museum Vleeshuis. Fan van juwelen? Brengen dan zeker ook een bezoekje aan het nabijgelegen DIVA, museum voor diamant, juwelen en zilver: onmisbaar in deze wereldberoemde diamantstad!

Vanop de Grote Markt heb je een zicht op de majestueuze Onze-Lieve-Vrouwe-kathedraal, het grootste gotische bouwwerk van de Nederlanden. Een bezoek aan Antwerpen zonder de kathedraal te zien, is ondenkbaar.Loop van daaruit ook even tot het Hendrik Conscienceplein, een prachtig plein waar je ook de “Rubenskerk” bij uitstek vindt: de Sint-Carolus Borromeuskerk.

Tijd voor de lunch? Wandel dan via gezellige straatjes verder naar de hippe wijk Het Eilandje. In dit oudste havengebied van de stad is het heerlijk flaneren aan de loskade met monumentale pakhuizen, lantaarns, en kasseitjes. Naast tal van heerlijke eetadresjes, vind je hier ook drie belangrijke must-sees: het MAS (Museum Aan de Stroom), het Red Star Line Museum en het adembenemende Havenhuis.

Vanuit Het Eilandje sta je met tram 7 zo aan Stadsbrouwerij De Koninck, waar sinds jaar en dag het bekende Antwerpse “Bolleke” wordt gebrouwen. Het interactieve belevingsparcours vertelt je alles over het brouwproces. Ook de rest van de site is een bezoekje waard, je vindt er een heus culinair mini-stadje. Ook de gastronomische en duurzame hub PAKT in het Groen Kwartier is vlakbij.

Moe na een dagje stappen? Ontdek dan één van de vele leuke adresjes in het ruime accommodatie-aanbod van de stad: van internationale hotelketens, tot intieme boutique hotels of originele B&B’s. Reserveer je overnachting via We Love Antwerp en ontvang korting op je boeking.

Er wordt bier getapt in een fles van De Koninck De Koninck
Blik op een gezellig binnenplein PATRICIA GOIJENS

Tweede dag

Je tweede dag in Antwerpen start je in het trendy Zuid, een wijk vol statige herenhuizen en wijde boulevards. Ontbijt in een gezellige bar en geniet daarna van kunst in musea als het Fotomuseum (FoMu), Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA) of bezoek één van de vele kunstgalerieën

Iets verderop in de Nationalestraat kan je vanaf 4 september 2021 ook het Modemuseum MoMu ontdekken. Hier ontdek je het verhaal achter de wereldberoemde Antwerpse mode en het DNA van de Belgische mode. Hun imposante collectie is goed voor maar liefst meer dan 33.000 stuks. Neem dus zeker eens een kijkje!

Koppel geniet van een drankje op een terras op het Antwerpse Zuid FARMBOY / Mike Van Cleven
Foto buitenkant M HKA M HKA

Passeer als je tijd hebt ook nog even aan het bekende UNESCO-werelderfgoed: Museum Plantin-Moretus. Dit authentieke huis met de oude werkplaatsen van een vermaard geslacht van drukkers en uitgevers geeft je een inkijk in het Antwerpen van de Gouden Eeuw. Flaneer nadien in de gezellige straatjes rond het museum en pauzeer met een deugddoende lunch. 

Nog een bekend huis in Antwerpen is het Rubenshuis: woning en werkatelier van de meest vermaarde Antwerpse schilder. Dit imposante pand vind je vlak aan de centraal gelegen Meir. Deze bekende winkelstraat huist nog meer historische juweeltjes, zoals de prachtige Handelsbeurs, het weelderige Paleis op de Meir en de eerste wolkenkrabber van Europa: de Boerentoren! Shoppen in stijl doe je er in het unieke bouwwerk: de Stadsfeestzaal.

Rust na deze drukke dag uit in de Botanische tuin, een uniek groen plekje in het centrum van de stad, en kuier daarna nog even rond in de levendige wijk Quartier Latin. Deze buurt wordt ook wel de Theaterbuurt genoemd dankzij de vele theaterzalen die je hier overal vindt. Tijd om een heerlijk restaurantje op te zoeken dus, en daarna te genieten van een avond vol cultuur!