Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

Het Havenhuis bij zonsondergang. Havenhuis | Lebak Photography | Zaha Hadid Architects

Uitwaaien in de haven van Antwerpen

De grootste sluis ter wereld, enorme havendokken en imposante kranen, je vindt het in de haven van Antwerpen, de tweede grootste van Europa. Maar wist je dat er ook een charmant dorpje kan bezoeken, je urenlang op comfortabele fietspaden kan fietsen en veel natuur kan ontdekken? Kom uitwaaien in de haven van Antwerpen.

Met de fiets langs dokken, kranen en natuur

Het uitgestrekte havengebied ligt ver van het centrum van Antwerpen. De fiets is daarom een uitstekende optie om de haven te verkennen. Er zijn tal van fietsroutes en de fietspaden zijn van heel goede kwaliteit. Haal de havenfietskaart gratis af bij het MAS Havenpaviljoen of raadpleeg de kaart online. Stel je liever je eigen route samen? Gebruik dan het handige knooppuntensysteem. Als je met een gids de haven al fietsend wil ontdekken dan kan je terecht bij Cyclant. Of zet je fiets op De Waterbus en verken zo verder gelegen gebieden. Je merkt het, keuzes genoeg.

Havenarbeider kijkt neer op de haven. Sigrid Spinnox
man met vouwfiets aan de Waterbus

Boottochten

Wil je je liever laten vervoeren? Dan is een boottocht een uitstekend idee. Aan het dek kijk je je ogen uit. Je krijgt een fantastisch beeld van de bedrijvigheid op de terminals, je komt dicht bij reusachtige schepen en je ervaart de enorme weidsheid van het landschap. Verschillende rederijen bieden mooie boottochten aan. Is het slecht weer? Snuif dan de unieke sfeer van de haven op tijdens een bustour van Antwerp Port Tours.

Ontdek natuur en rustige plekjes 

De Hedwige-Prosperpolder is een schitterend natuurgebied op de grens van België en Nederland. Trek je wandelschoenen aan en ga op een vijf uur durende excursie met een ervaren vogelkenner. Of volg met de fiets het handige knooppuntensysteem langs de Schelde tot in het charmante dorpje Lillo, waar de tijd bleef stilstaan. De ligging van het dorp aan de brede rivier en midden in de haven, zorgt voor een bijzondere sfeer. Er is veel natuur te ontdekken in het havengebied. Er huizen talloze vissen, krabben en vogels. Een aantal soorten komen zelfs uitsluitend voor in dit gebied. Benieuwd naar welke gebieden deels of volledig toegankelijk zijn voor bezoekers?

Schepen spotten

Baggerboten, containerschepen, tankers, binnenschepen: al deze vaartuigen kan je in de Antwerpse haven bewonderen. Zoek een rustig plekje op aan de Scheldekaaien of aan een van de grote sluizen, haal je verrekijker boven en hou je fototoestel klaar.

Indrukwekkend uitzicht

Zin een verfrissing of een lekkere lunch? Keer dan terug richting stad en hou halt op het Eilandje, waar de haven van Antwerpen ooit begon. De Scheldebocht is een populaire plek om te picknicken en even te bekomen, terwijl je geniet van het uitzicht op de Schelde. Een nog indrukwekkender uitzicht heb je op het dak van het MAS. Opgelet: een ticket reserveren is noodzakelijk. Als je dan toch in het MAS bent, bezoek dan de tentoonstelling op de zesde verdieping. Je leert er de geschiedenis van de Antwerpse haven kennen.

zonsaondergang aan de Scheldebocht
Zicht vanop een verdieping in het MAS op de stad Antwerpen. Jan Crab