Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

Wijk in de kijker: Schipperskwartier

anker, terrassen, bloemen op de Sint-Paulusplaats Schipperskwartier - Elvire Photography

Wijk in de kijker: Schipperskwartier

Het Schipperskwartier is vandaag nog steeds wat het altijd geweest is: de wijk van de meisjes van plezier. Tegenwoordig is er enkel nog raamprostitutie in drie straten, voor de rest is dit een kleurrijke volkswijk en een jonge woonwijk tussen de binnenstad en het Eilandje. Geniet er van mooie bezienswaardigheden, gezellige terrasjes en leuke eetadressen.

Falconplein

Op de grens van het Schipperskwartier en het Eilandje ligt het Falconplein, ooit het meest beruchte plein van Antwerpen. Vandaag vind je er tal van leuke bars, cafeetjes en Wah Kel, het oudste Chinese restaurant van Antwerpen. Elke zondag kan je er op de biomarkt lekkere en gezonde producten kopen.

beeld van het Falconplein met gebouwen, bomen Falconplein - Elvire Photography

Sint-Pauluskerk

Een absolute aanrader is een bezoek aan de Sint-Pauluskerk. Het interieur is niet minder dan indrukwekkend. Zo bewonder je er meer dan vijftig schilderijen van bekende Antwerpse meesters als Rubens, Van Dyck en Jordaens. Leuk weetje: tijdens een brand in 1968 waren het vooral de meisjes van plezier die een groot deel van de kunstwerken wisten te redden. Een andere blikvanger is de calvarietuin met meer dan zestig levensgrote figuren, op de hoek van de Veemarkt en de Zwartzustersstraat.

buitenkant van de Sint-Pauluskerk met beelden Sint-Pauluskerk - Dave Van Laere
binnenkant van de Sint-Pauluskerk Sint-Pauluskerk - Dave Van Laere

Museum Vleeshuis

In de gezellige en historische straatjes van de binnenstad bots je al snel op Museum Vleeshuis. In dit historische gebouw uit de 16e eeuw ontdek je een verhaal van 800 jaar klank, muziek en dans in Antwerpen.

De Ruien

Je kan het Schipperskwartier ook onder de grond bezoeken. Al in de Middeleeuwen doorkruisten ruien, vlieten en vesten de stad. Later werden de ruien overwelfde riolen. Vandaag kan je dit verborgen patrimonium opnieuw ontdekken tijdens een groepswandeling of een interactieve wandeling met tablet. De ontdekkingstocht eindigt in de Keistraat, middenin het Schipperskwartier.

ondergronds in de Ruien met een lichtspektakel De Ruien - Gianni Aerts

Begeleide wandeling

Een wandeling met stadsgids is dé manier om alles over het Schipperskwartier te weten te komen. Nodig je vrienden en familie uit en laat je begeleiden door een gids voor een wandeling langs de Schipperskapelstraat, Sint-Paulusplaats, Veemarkt, Klapdorp, Falconplein en het MAS.

hoek van de Veemarkt Veemarkt - Elvire Photography
het MAS in de zon MAS - Filip Dujardin

Overnachten

Dankzij de ligging tussen het centrum en het Eilandje is het Schipperskwartier een erg geschikte locatie om te overnachten. Bij B&B's Yellow Submarine en Lucy in the Sky geniet je van een deugddoende nachtrust na een gevuld dagje Antwerpen.