Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

TOURIST in cc Deurne! stad Antwerpen (foto Jesse Willems)

Ontdek stukjes Belpop geschiedenis in Deurne

Cultuurcentrum Deurne stippelde samen met Belpopkenners Jan Delvaux en Jimmy Dewit (DJ Bobby Ewing) een wandeling uit langs Deurnese plekken waar muziekgeschiedenis is geschreven. Alles wat je nodig hebt, zijn stapschoenen (of een fiets of elektrische step) en een smartphone. Op 10 locaties hangt een bordje met een QR-code met daarachter een mooi verhaal in woord en beeld.

Muziekgeschiedenis in Deurne

De Belopgeschiedenis is groot en divers. Dat bewijst het gelijknamige programma intussen al enkele jaren. Maar wist je dat er ook heel wat popgeschiedenis geschreven werd in Deurne? Wist je bijvoorbeeld dat Sporthal Arena in de jaren 60 een ware muziektempel was waar Abba en ACDC optraden?

Het strafste aan die muziekgeschiedenis in Deurne volgens Jan Delvaux: “De wandeling in Deurne leidt je langs muziekweetjes die alle generaties kunnen en zullen boeien. Alles begint in de jaren 60 bij bij Rocco Granata en eindigt bij Tourist Le MC en Blackwave. In Deurne is de cirkel prachtig rond en komt meer dan 60 jaar muziekgeschiedenis bij elkaar, dat is nogal uniek.”

De muzikale kant van Den Bosuil

En weet je wat de Vlaamse punkband The Kids met de Antwerpse voetbaltrots RAFC te maken heeft? Ook daarover licht Jan Delvaux graag een tipje van de sluier.

“De zanger van The Kids, Ludo Mariman en zijn broer Frank Mariman, waren als kind beide getalenteerde voetballers bij de Royal Antwerp Football Club - RAFC. Maar toen Ludo naar Engeland reisde en daar punk muziek ontdekte, verdween zijn voetbalinteresse stilaan naar de achtergrond. Ludo werd zanger-muzikant bij The Kids. Zijn broer speelde nog jaren in eerste ploeg van den Antwerp. En zo werd hun moeder de fiere mama van een rockster én een profvoetballer.” 

Een pittige wandeling of een heerlijke fietstocht vol muzikale weetjes

Zin in meer? De 10 locaties liggen verspreid over een traject van een 8,5 km. Een pittige wandeling dus, of een leuke fietstocht boordevol muzikale weetjes. Download de app en print op voorhand het handige plan af dat je langs alle stops leidt.

Ter plaatse is het soms even zoeken, maar eens je de plaatjes kent, zie je ze overal. Je scant de QR code met je smartphone en hopla: er verschijnt een kort videofragment met een stukje Belpop geschiedenis dat je allicht nog niet kende.

Ontdek hier alle praktische informatie en het plan.

Nog meer cultuur ontdekken in de Antwerpse straten?

Dat kan echt overal. Het Modemuseum brengt haar modecollectie tijdens haar renovatie tot leven op nutskasten in de stad. Kunstenaars doen de voetschrapers van weleer opleven. De Street Art Cities app bundelt heel wat routes om Antwerpen vanuit een andere hoek te ontdekken en …  Ontdek deze en nog heel wat andere tips in dit artikel.