Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

Sint-Anneke zicht Havenhuis Gianni Camilleri

Natuurwandelingen in de haven

Wie rust en natuur zegt, denkt misschien niet meteen aan de Antwerpse haven. Toch is het havengebied een paradijs voor fauna en flora. In de slikken en schorren huizen talloze vissen, krabben en vogels. Een aantal dieren en planten komen zelfs uitsluitend in dit gebied voor. Ga op zoek naar deze vaak verborgen natuurgebieden en geniet.

Vogels spotten in een nieuw natuurgebied

De Opstalvallei in Berendrecht is een nieuw natuurgebied dat nog in volle ontplooiing is. Het werd aangelegd ter compensatie van verloren gegane natuur door de aanleg van de haven. Op de ecologische dijk is het prachtig wandelen en dankzij het uitkijkplatform kan je vogels spotten. Aan deze plassen komen talloze vogels uitrusten op weg naar hun overwinteringskwartier in het zuiden. In 2013 werden hier bijna 300.000 exemplaren geteld. 

Scheldelandwandeling op Linkeroever 

Op Linkeroever ben je altijd dicht bij de Schelde en bij de haven. Op het strand van Sint-Anneke heb je een mooi uitzicht op de brede rivier en de machtige haveninstallaties op de andere kant van de oever. Wat verderop kijk je dan weer uit op de grote dokken en kranen van de Waaslandhaven. Tijdens de Scheldelandwandeling passeer je langs de Boeienweide, de Scheldebocht, Sint-Anneke en de Blokkersdijk. Dit landschap is het leefgebied van heel wat bijzondere dier- en plantensoorten. Een verrassend groene tocht!

Uitzicht op Blokkersdijk met zijn oeverplanten. Victoriano Moreno

Verdronken Land van Saefthinge

Officieel behoort Het Verdronken Land van Saeftinghe niet tot Antwerpen, het ligt zelfs in Nederland, maar deze plek is uniek in West-Europa en daarom is het een bezoek meer dan waard. Het Verdronken Land is een uitgestrekte en ruige wildernis van land en water. Het water van de Schelde stroomt bij elke vloed het gebied binnen en bij eb zakt het water weer. Hier ruik en ervaar je het ritme van het getij, de invloed van de zee en de Schelde. Ga op tocht met een gids of doe een bewegwijzerde wandeling op eigen houtje. 

Er zijn nog boeiende wandelingen in het havengebied. Ontdek de Scheldepolders in Zandvliet en de Wetlands en de Oude Landen in Ekeren, een van de mooiste stedelijke natuurgebieden van Vlaanderen. 

Zonsondergang aan de Schelde

Ook dichter bij de stad kan je van Antwerpen als haven genieten. Wat is er mooier dan kijken naar een zonsondergang aan de Schelde, wetende dat talloze matrozen en kapiteins doorheen de jaren ook naar dit schouwspel gekeken hebben? De Belvédère aan het nieuwe Droogdokkenpark, waar stad en haven samenkomen, is ook een uitstekende plek om je dag in alle rust af te sluiten. 

Gallowayrunderen midden in de natuur in Oude Landen. Frederik Beyens
Uitzicht op een dok bij zonsondergang. In de verte zie je het Havenhuis en enkele windmolens. Frederik Beyens