Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

Grote Routepad door de Antwerpse Zuidrand

Grote Routepad door de Antwerpse Zuidrand

Wandelen is hot. Heb je zin in iets uitdagender dan een zoveelste rondje in het park in jouw buurt? Tijdens deze wandeling van bijna 17 kilometer tussen Berchem en Hoboken doorkruis je een groot stuk van Antwerpen. Dankzij de combinatie van architectuur, natuur en gezellige wijken zal je je deze urbain trail nog lang herinneren.

Treinstapper

Deze wandeling is een ‘treinstapper’. Dat wil zeggen dat je van station naar station wandelt en je gemakkelijk met de trein naar de vertrekplaats reist en na de wandeling weer met de trein huiswaarts kan. Deze wandeling kan je dus perfect ook omgekeerd doen. Je bent nooit ver weg van de bewoonde wereld, wat een heel aangenaam voordeel heeft: je vindt altijd wel een leuk terrasje om even uit te rusten of een winkel om voorraad in te slaan. 

Verrassend groen

17 kilometer, is dat niet wat lang? Het is inderdaad een stevige tocht, maar er valt zoveel te bewonderen onderweg dat de tijd snel vooruit gaat. De prachtige architectuur van Zurenborg is alvast een fantastische opener, hou je fototoestel zeker bij de hand. Daarna wandel je door verrassende groene plekken naast de Antwerpse Ring in Berchem. Wat later stap je door de grootste groene long van de stad, het Nachtegalenpark. Mocht je een extra toertje overwegen, dan is het openluchtmuseum Middelheim zeker een aanrader. 

Modernistische architectuur

In de Tentoonstellingswijk ontdek je mooie modernistische gebouwen en overblijfselen van de Wereldtentoonstelling in Antwerpen in 1930, zoals het water en de opvallende bruggen van de Mastvest. Via het Kielpark bereik je de volkse wijk Het Kiel en zo wandel je verder naar Hoboken.

Naar de Schelde

De Hobokense Polder is een van de hoogtepunten van je wandeling. In dit natuurgebied kan je tussen de bossen en de waterplassen Gallowayrunderen ontdekken. De kans bestaat dat je natte stukken zal moeten overbruggen. De zilte geur verraadt het: de Schelde is nu vlakbij. Langs de Scheldedijk en door de wijk Polderstad bereik je het eindpunt: het station van Hoboken. Goed gedaan!