Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

Ga op zoek naar de voetschrapers

Ga op zoek naar de voetschrapers

Heb jij al eens een voetschraper gespot in de stad? Je kan ze vinden aan oude huizen, naast de voordeur. Artieste Elke Lemmens bouwde in 45 van die voetschrapers fascinerende mini-taferelen. Een leuke ontdekkingstocht voor jong en oud!

Kijk omlaag

Vaak loont het de moeite om omhoog te kijken in een stad, om mooie torentjes of versierde gevels te ontdekken. Sinds kort kan je ook verrassende dingen spotten als je omlaag kijkt. Voetschrapers dienden vroeger om je vuile voeten of schoenen aan schoon te vegen voor je je huis binnenstapte. In huizen van 100 jaar en ouder kan je ze nog altijd vinden. En in Antwerpen zijn dat er bijzonder veel. In 45 van die voetschrapers bouwde artieste Elke Lemmers van Hausgemacht mini-taferelen die je verbeelding op hol doen slaan. Je vindt die voetschrapers in vier buurten van de stad: Het Kiel, de Sint-Andrieswijk, in en rond de Brederodestraat en in het Schipperskwartier/de Academiebuurt.

Audiowandeling

Je kan de voetschrapers op twee manieren ontdekken. Download de audiowandeling en volg de instructies die je hoort in je oortjes. De wandeling duurt ongeveer 50 minuten en leidt je van voetschraper tot voetschraper. Tijdens je tocht door de stad ontdek je niet alleen de unieke mini-taferelen in de voetschrapers, je krijgt ook een inkijk in de bewoners van de huizen die je passeert. Elke Lemmens ging in gesprek met de bewoners om een beeld te vinden dat bij hen past. 

Stippel zelf je route uit

Kies je liever zelf je route? Download de gratis wandelkaart van Zomer van Antwerpen of download de Street Art Cities app op je smartphone en kies voor Antwerpen. Als je filtert op de artiest ‘Hausgemacht’, zie je op een kaartje welke voetschrapers je waar kan vinden. Een voetschraper gevonden? Scan de QR-code die je bij de schraper vindt en ontdek op die manier de boeiende verhalen achter de verschillende miniatuurwerelden die je tegenkomt. Een heerlijke activiteit, voor jong en oud.