Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

Een reis door de tijd

Een reis door de tijd

Antwerpen is een heerlijke stad om in te verdwalen. Wandel door de straten en verbeeld je hoe het er in de geschiedenis aan toeging. 

Waar kunnen we deze tijdreis beter beginnen dan bij Het Steen, het oudst bewaarde gebouw van Antwerpen? Door de eeuwen heeft deze burcht tal van functies vervuld, van gevangenis tot museum. Dit jaar opende het unieke gebouw als toeristisch onthaalcentrum, volg er het interactieve belevingsparcours The Antwerp Story, de perfecte introductie op Antwerpen. Kom dus zeker eens kijken!

We zetten onze ontdekkingstocht verder en duiken onder de grond … Al in de Middeleeuwen doorkruisen ruien, vlieten en vesten de stad. je kan De Ruien, een verborgen stuk patrimonium, nu opnieuw ontdekken op eigen houtje of met een gids. Een bijzondere en actieve ontdekkingstocht door het verleden van Antwerpen.

Tijd om even te bekomen in een warm interieur. Liefhebbers van boeken en van boekdrukkunst mogen Museum Plantin-Moretus niet missen. Bezoek het authentieke woonhuis en atelier van de familie Plantin-Moretus en zie de geschiedenis van het boek en de drukkunst voor je ogen tot leven komen. Als allereerste museum ter wereld kreeg het de erkenning van UNESCO-werelderfgoed. 

Stap door het poortje aan de Oude Koornmarkt 16 en een teletijdmachine doet de rest. Een van de meest gefotografeerde plekjes van Antwerpen en toch een verborgen parel, dat moet de Vlaeykensgang zijn. Plots zie je hoe de stad er in de 16de eeuw uitzag. In die tijd woonden hier de armsten van de stad, nu vind je er antiekwinkeltjes, kunstgalerijen en restaurants. 

De Zoo is niet alleen een heerlijke, groene plek om de drukte van de stad even achter je te laten. Het is ook een van de oudste dierentuinen van Europa. Tal van gebouwen ademen de sfeer van de 19de eeuw en de hele dierentuin is sinds 1974 cultuurhistorisch landschap. 

Je kan er niet naast kijken als je van het Centraal Station over de Meir richting het historisch centrum stapt: de Boerentoren. Toen dit art-deco-torengebouw werd voltooid in 1931 was het de eerste wolkenkrabber op het Europese vasteland. De toren is 87,5 meter hoog. Slechts een fractie van de skyscrapers die je nu in New York of Dubai vindt, maar de Antwerpenaars zijn er nog altijd trots op. 

Sluit je tijdreis door Antwerpen af met een wandeling door Zurenborg, misschien wel de mooiste buurt van Antwerpen. Vergaap je aan art-nouveaugevels, elegante straten en levendige pleinen. Hét pronkstuk is de Cogels-Osylei. Wandel traag door deze straat en laat je betoveren door de belle-époque-architectuur. Als hier je verbeelding niet op hol slaat, waar dan wel? 

Cogels Osylei Dave Van laere
Meir en Boerentoren Tom Cornille