Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

Een dagje Italië in Antwerpen

Een dagje Italië in Antwerpen

La dolce vita in de Scheldestad. Slenter ‘andante’ langs unieke Italiaanse plekjes en culturele hoogtepunten en geniet onderweg van heerlijke mediterrane lekkernijen.

Beroemde Antwerpse kunstenaars brachten kleine stukjes Italië mee naar huis van hun reizen maar ook de Italiaanse handelaars introduceerden la bella Italia in Antwerpen. Neem rustig je tijd en verwarm je met deze wandeling aan de vele Italiaanse elementen die Antwerpen rijk is.

Zo kan je starten aan de monumentale Sint-Michielskerk. Als je hier over de vloer komt, voel je je werkelijk opgaan in de zuiderse sfeer van beroemde Italiaanse kerken. De mozaïeken voeren je terug naar Ravenna en Venetië. De barokke Waterpoort wat verderop blijkt gebaseerd te zijn op het ontwerp van de stadspoort Porta Pia in Rome. Op de voorgevel van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten staan twee zegewagens. Romeinse legeraanvoerders hielden in zo een open tweespan hun triomftocht. 

De modestad Milaan mag dan toonaangevend zijn, ook Antwerpen heeft ondertussen zijn plaats in de modewereld veroverd. Het hoe en waarom ga je vanaf de heropening in september ontdekken in het unieke Modemuseum MoMu. Italiaanse geleerden gaven dan weer hun werken in Antwerpen uit dankzij de uitstekende reputatie van de Plantijnse drukkerij, te bezoeken in Museum Plantin Moretus. Op de gevel van Vrijdagmarkt nummer 1 spot je een kleine gevelmozaïek van de Rialtobrug. 

Aangekomen aan het Zuiderterras, word je verwelkomd door het bronzen beeld van Minerva, een werk van Marcello Mascherini. In de majestueuze  Onze-Lieve-Vrouwkathedraal kan je barokke Rubenswerken bewonderen. En dan, de indrukwekkende Grote Markt. Neem je tijd om het  prestigieuze stadhuis, in de vorm van een Italiaans renaissancistisch paleis met Noord-Europese kenmerken, te bewonderen. Bespeur jij hier de Italiaanse Madonna? Vervolg je weg en waan je opeens in het filmdecor van een Italiaanse film. Het barokke Hendrik Conscienceplein is een pareltje, met kuierende passanten en terrasjes met geurige koffie of zuiderse wijnen. Als het meezit is er zelfs een zuiders zonnetje! 

In het Rubenshuis heeft Rubens zelf constructies toegepast die hij kende door de renaissance in Italië te bestuderen, zoals de portiek en het tuinpaviljoen. Waarom je Italiaanse dag niet afsluiten met een voorstelling in de Vlaamse Opera? Of met Italiaanse lekkernijen, tussendoor on the go of lekker lang tafelend. Tips nodig? Andiamo!

Buon appetito

Want ook dát hebben we gemeen met het mediterrane leven: de zin om lekker te eten. Zo vind je op je route een resem heerlijke Italiaanse restaurants en pizzeria’s en verleidelijke ijssalons.

Spritz 

Spritz is de eerste 100% plantbased osteria in Antwerpen. Heerlijke Italiaanse gerechten, variërend van populaire klassiekers als carbonara, lasagne en tiramisu tot verrassende regionale recepten.

Milanese Gelato

….fatto in casa. Ook al spreek je geen Italiaans, je begrijpt vast wel dat alles “huisgemaakt is” bij Milanees Roberto. Proef zeker de mascarpone met vijgen! 

Da Giovanni

Enthousiaste obers, een zuiderse setting en beroemd voor de pizza’s en rood-witte tafellakens wachten op jou.

Cuore di Puglia

Trattoria, kaasmakerij, pizzeria: recht uit het hart van Puglia op uw bord! Enkel ambachtelijke smaken, volgens de recepten van nonno en nonna.

La Scoperta

De ontdekking van een stukje écht Italië, vol passie, smaak en authenticiteit. Voor al wie gepassioneerd is door Italiaanse wijn en gastronomie is dit the place to be.

Pastificio Da Lory

Loretta en dochter Niné zorgen dagelijks voor verse pasta in hun pasta-shop op de Oude Leeuwenrui 52. Een heerlijk adresje voor take-away, eat-in en catering.

Gelato Factory

Met vakmanschap én passie voor het ambacht transformeert Hermerman Tackaert de beste grondstoffen in ijs met een wow-factor. Al 10 jaar een vaste waarde op ‘t Zuid.

Meer overheerlijke gelato adresjes vind je hier.

Praktisch