Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

Dé wandeling om historisch Antwerpen te ontdekken

Dé wandeling om historisch Antwerpen te ontdekken

Hou je ervan om al wandelend de geschiedenis van een stad te leren kennen? Speciaal voor jou hebben wij het wandelboekje ‘Historisch Antwerpen - Een wandeling door de eeuwen heen’ samengesteld. Flaneer door het hart van Antwerpen, geniet van mooie stadsgezichten en ontdek wat deze historische stad zo speciaal maakt. 

Historisch Antwerpen

Is de geschiedenis van Antwerpen dan zo boeiend? In de vroege Middeleeuwen was Antwerpen niet groter dan een dorpje. Daarna groeide het langzaam uit tot een belangrijke Europese handelsstad én de grootste stad van de Nederlanden. Na de Spaanse bezetting en de Franse overheersing groeide de haven van Antwerpen uit tot een van de grootste ter wereld. Wat deze boeiende geschiedenis opgeleverd heeft? Prachtige gebouwen, mooie kunst en tal van verhalen en legendes.  

Op je eigen tempo

Wil je deze nog zichtbare getuigen van een fascinerende geschiedenis al wandelend én op je eigen tempo ontdekken? Dan is dit wandelboekje een prima begeleider. De wandeling die erin beschreven staat is zo’n 6,5 km lang en duurt ongeveer 2,5 uur. Je beslist natuurlijk zelf waar je wat langer wil blijven stilstaan en wanneer je wil pauzeren. Stap dus zeker een museum of kerk binnen of laat je verleiden tot een drankje op een zonnig terras. Dankzij het uitklapbaar plan achteraan het boekje is verdwalen geen optie. En een handige tijdslijn zorgt ervoor dat je steeds een overzicht hebt op de belangrijkste kantelpunten uit de geschiedenis van de stad. 

Start en aankomst aan Het Steen

De wandeling start aan Het Steen en dat is geen toeval. Het oudst bewaarde gebouw van de stad kende doorheen de eeuwen tal van functies, van burcht tot gevangenis en museum. Binnenkort komt daar een 21e-eeuwse invulling bij, want dan heropent Het Steen als onthaalcentrum en cruiseterminal. Je zal er kunnen genieten van The Antwerp Story: een interactief belevingsparcours met panoramisch dakterras. Perfect als inleiding op je wandeling, maar ook heel geschikt om je wandeling mee te eindigen.  

Verhalen en legendes prikkelen je verbeelding

De route van het wandelboekje leidt je dwars door de stad, langs musea, historische huizen, pleinen, torens en kerken. Onderweg geniet je niet alleen van prachtige architectuur, je ontdekt ook de verhalen en legendes achter deze bezienswaardigheden. Zo kan je je makkelijk voorstellen hoe het moet geweest zijn om in vroegere tijden in Antwerpen te leven. 

Toppers en verborgen parels

Naast toppers als de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, de Grote Markt met het Stadhuis en het Rubenshuis ontdek je dankzij dit wandelboekje ook verborgen parels als de oudste houten gevel van de stad, Poppentheater ‘De Poesje’ en de ‘Putkevie’ van Quinten Metsijs. Geniet op het einde nog van een spectaculair uitzicht op de Schelde, terwijl je via het wandelterras weer naar Het Steen stapt.

Deugddoende pauze

Antwerpen kent een rijke culinaire traditie en dat merk je als je door de stad loopt. Restaurants, cafés, koffiebars, chocoladewinkels, ijsjesverkopers… in elke buurt kan je je laten verleiden tot lekkers. Concrete tips nodig? De Grote Markt, het Conscienceplein, het Theaterplein en de Vrijdagmarkt zijn gezellige pleinen op de route waar je tal van mogelijkheden hebt voor een lekkere lunch, snack of drankje. Na een deugddoende pauze ben je klaar voor de rest van je wandeling.

Praktisch

Ben je er klaar voor? Koop het wandelboekje ‘Historisch Antwerpen - Een wandeling door de eeuwen heen’ bij de bezoekerscentra van Visit Antwerpen. Deze ontdekkingstocht door historisch Antwerpen kost je slechts 6 euro. Veel wandelplezier! 

Van plan om musea, kerken en attracties te bezoeken? Met de Antwerp City Card doe je heel wat voordeel. 

Begeleide wandeling

Liever de oude stad verkennen met een gids? Een ervaren gids neemt je graag mee op sleeptouw door het historisch stadscentrum van Antwerpen. Deze wandeling gaat door in het weekend en heeft een maximum aantal deelnemers. Wees er dus snel bij.