Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

De ingetogen schoonheid van een begraafplaats

Mooi aangelegd pad op het Schoonselhof kerkhof François De Heel

De ingetogen schoonheid van een begraafplaats

Allerheiligen is het moment om begraafplaatsen te bezoeken en er onze dierbaren te herdenken. Maar ook op andere momenten in het jaar is het de moeite om een wandeling te maken op een Antwerpse begraafplaats. Je vindt er prachtige grafmonumenten, veel groen en ook veel rust.

Schoonselhof, het Père Lachaise van Antwerpen

In Hoboken, ten zuiden van de stad, strekt de begraafplaats Schoonselhof zich uit over een grote, groene oppervlakte van 84 hectare. Wandel door het park en ontdek historische grafmonumenten, militaire ereperken en een kasteel. Wil je bekende graven spotten? Met de brochure die je aan de hoofdingang vindt ga je op zoek naar de laatste rustplaats van onder meer zangeres La Esterella, acteur Julien Schoenaerts en striptekenaar Jef Nys.  Op het Schoonselhof liggen ook heel wat Vlaamse componisten begraven.

Ontdek de activiteiten van het Schoonselhof

31 oktober om 10 uur

Ontdek de natuur, gegidste wandeling

Gratis inschrijven per mail naar frans.vandevondel@skynet.be

3 , 6 en 7 november om 14 uur

Erfgoedwandeling Schoonselhof Beroemd

Inschrijven per mail naar jacques.buermans@scarlet.be

3 november om 14 uur

Gezinswandeling over de historische perken van het Schoonselhof

Gratis inschrijven per mail naar frans.vandevondel@skynet.be

4 november om 10 uur

Kennismaking met funerair erfgoed op het Schoonselhof

Gratis inschrijven per mail naar frans.vandevondel@skynet.be

7 november om 14 uur

De meestersteenkappers en hun werk op het Schoonselhof

Gratis inschrijven per mail naar frans.vandevondel@skynet.be

Begraafplaats Ruggeveld

Begraafplaats Ruggeveld ligt in het nieuwe Park Groot Schijn, tegenover het Rivierenhof. Na het Schoonselhof is dit de grootste begraafplaats van Antwerpen. Kenmerkend zijn de ruime brede lanen en de fraaie beplanting. Ook de urnenmuur oogt bijzonder mooi. In Park Groot Schijn vind je onder meer voetbalvelden, een scoutsterrein, een gloednieuw zwembad en een atletiekpiste. Het geluid van spelende kinderen heeft op deze begraafplaats een troostende boodschap: het leven gaat verder. 

Floraliënhof

Niet ver van het Nachtegalenpark, de groene long van Antwerpen, vind je begraafplaats Floraliënhof in Berchem. Vroeger was deze begraafplaats erg in trek bij de bourgeoisie. Je ontdekt hier dan ook tal van fraaie oude grafmonumenten. 

Op zondag 31 oktober (18.30 uur) kan je in Floraliënhof deelnemen aan een nocturne. Dierbare overledenen worden herdacht met kaarsjes op een verlichte begraafplaats. Vrije toegang. 

Ontdek de activiteiten op het Floraliënhof

31 oktober om 18.30 uur

Nocturne, overledenen worden herdacht met kaarsjes op een verlichte begraafplaats

Vrije toegang

31 oktober om 20 uur, 6 november om 19 uur & 20 uur, 20 november om 19 uur en 20 uur

Berchem Ghostwalk: Als de doden konden spreken

Schrijf je in

Sint-Fredegandus

Een goed bewaard geheim, zo kan je begraafplaats Sint-Fredegandus zeker omschrijven. De Christusweg is de centrale as van deze oude begraafplaats, waar heel wat prominente Antwerpenaars een laatste rustplaats kregen. Je ontdekt hier heel wat erfgoed, met opvallende monumenten en beeldhouwwerken. Onder meer de bekende architect Renaat Braem ontwierp hier een grafmonument. Beklim de heuvel en geniet van een mooi uitzicht op dit waardevolle patrimonium. Let ook op het gedenkteken voor de slachtoffers van de naziterreur. 

Strooiweide François De Heel
Grafbeeld op het Sint-Fredegandus kerkhof François De Heel

Ontdek meer wandelingen bij Visit Antwerpen

Ook andere Antwerpse begraafplaatsen zijn de moeite waard om te bezoeken. Even ontsnappen aan de stadsdrukte? Maak er een wandeling, lees de grafschriften en geniet van rust en stilte. 

Op zoek naar meer informatie en wandelingen over Antwerpse begraafplaatsen? In het Visitor Center van Visit Antwerpen vind je twee brochures over het Schoonselhof: Schoonselhof Beroemd en Schoonselhof 14-18. Daarnaast zijn er nog tal van andere brochures en wandelingen verkrijgbaar. Onze medewerkers geven je met plezier advies! 

Visitor Center "Het Steen", Steenplein 1 , 2000 Antwerpen, dagelijks open van 10 tot 17 uur
Visitor Center Centraal Station, (niveau 0, vlakbij de roltrappen), dagelijks open van 9 tot 17 uur