Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

foto van beeld in Middelheimmuseum Noortje Palmers

5 tips voor cultuur in openlucht

Snuif cultuur op in openlucht met de zomer in volle aantocht is dat een goed idee. En het aanbod is groot en divers. Eigenlijk kan je in Antwerpen net niet op elke hoek van de straat kunst en cultuur ontdekken. Bekijk onze 5 toptips.

TIP 1: Ontdek de collectie van het Momu tijdelijk op straat

In afwachting van de heropening op 4 en 5 september ’21, ontdek je een stuk van de collectie van het Modemuseum - MoMu in openlucht. Voor de gelegenheid kregen 16 nutskasten op 12 locaties in de Nationalestraat een nieuwe en modieuze look. Op die manier willen het MoMu en het District Antwerpen de modeliefhebber, ook tijdens de sluiting, een blik op de uitgebreide collectie gunnen.

Meer info en een uitgestippelde wandelroute vind je op momu.be

Nutskast Modemuseum Ian Segal

TIP 2: Ga op stap in de wondere wereld van de ‘Verwonderende Voetschrapers’ 

De traditionele voetschrapers dienden vroeger om de paardenstront van je klompen te kloppen. Maar tegenwoordig maken ze plaats voor iets idyllischere taferelen. Kunstenaar Elke Lemmens (39) vormde vijftig voetschrapers van het Kiel tot het Schipperskwartier om tot mini kunsttaferelen die het ontdekken zeker waard zijn. Haar inspiratie voor elk tafereel haalde ze uit een gesprek met de bewoners.

Meer informatie vind je hier.

Victoriano Moreno

TIP 3: Fiets langs architecturale parels

Antwerpen, fietsen en architectuur vormen een geweldige combinatie. Uit elke eeuw, periode of stijl vind je hier wel een fraai voorbeeld. De bewegwijzerde Architectuurroute neemt je mee voor een tocht langs wereldberoemde klassiekers, verborgen parels en verrassende stadsontwikkeling.

Vergeet zeker je fototoestel niet, want onderweg geeft fotografe en ‘local’ Noortje Palmers je tips voor de perfecte Instagramfoto’s

Meer informatie en het plan vind je hier.

TIP 4: Ga op wandel in het Middelheimmuseum

In het Middelheimmuseum kan je natuur én kunst samen opsnuiven. De beelden en paviljoenen in dit unieke en uitgestrekte kunstpark bieden samen een overzicht van meer dan honderd jaar beeldhouwkunst. Loop over de brug van Ai Weiwei en kuier tussen de toppers van onder andere Henry Moore, Auguste Rodin, Panamarenko en Erwin Wurm.

Plan je bezoek of laat je verrassen

Wandelaars in het Middelheimmuseum stad Antwerpen

TIP 5: Wandel Rubens achterna

Je ontmoet Rubens in het Rubenshuis, maar ook in de stad. De wandeling 'Rubens achterna' voert je langs vijf belangrijke historische kerken in het centrum van Antwerpen, die een sterke band hebben met Peter Paul Rubens.

De Antwerp Museum App gidst je overal heen en brengt je zo in de perfecte sfeer voor een bezoek aan het huis en museum van de grootmeester.

Download gratis de Antwerp Museum App op je smartphone en kies de tour 'Rubens achterna'.

Nog meer zin in cultuur in openlucht?

Ontdek dan zeker ook de Belpop wandelroute in Deurne. En bekijk de stad eens vanuit een ander perspectief tijdens een van de vele graffiti routes in de stad.