Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

Koppel met kind staan in Zurenborg en kijken op het fietsplan architectuurroute Noortje Palmers

4 culturele fiets- en wandeltips

De coronapandemie lokte ons meer dan ooit naar buiten, op ontdekking in onze eigen straat. En dus zou je kunnen denken dat je het stilaan wel allemaal gezien hebt. Maar dat is niet per se waar. Ontdek hieronder nog enkele verfrissende wandel -en fietsparels in Antwerpen.

Stel je eigen een streetart tour samen

Vrouw fiets voorbij de street art. Jonathan Ramael

Ging je al eens op zoek naar streetart in Antwerpen? Zo beleef je een stad echt op een heel andere manier. En het blijft ook interessant, want de streetart scene is voortdurend in beweging. De Kathedraal en de Schelde blijven, maar streetart werken komen en gaan.

De Street Art Cities website en app bundelen streetart werken in meer dan 700 steden, wereldwijd. Het is eigenlijk een gigantische internationale community die je toelaat om overal ter wereld streetart te ontdekken.

In de app geef je aan of je te er voet of met de fiets op uit wil trekken. In Antwerpen kan je kiezen uit 9 verschillende routes. Heb je al je wensen ingegeven in de app? Dan krijg je een kaartje waarop alle werken in de buurt staan aangeduid en je kan op weg.

Bij elk werk vind je wat achtergrond informatie over de maker en wat die met het werk wil zeggen. Maar het leukste is om zelf te kijken en er je eigen idee en verhaal van te maken.

Wandel langs het oorlogsverleden van Antwerpen

Vandaag vind je nog heel wat sporen van de Tweede Wereldoorlog in het Antwerpse straatbeeld. Twee wandelingen maken het oorlogsverleden tastbaar. Je kan ze allebei gratis downloaden via de Antwerp Museum App. Zo kan je veilig en op eigen tempo kennismaken met twee bijzonder ingrijpende episodes uit de Antwerpse geschiedenis: de Jodenvervolging in Antwerpen en de V-bommen die er vielen.

De Tweede Wereldoorlog in Antwerpen blijft mensen beroeren. Op de website Antwerpen Herdenkt lees je een dertigtal verhalen over de oorlog. Je leert ook meer over het verzet en collaboratie, de Jodenvervolging en het dagelijkse leven in oorlogstijd. Verder vind je er alle activiteiten die er rond de Tweede Wereldoorlog in Antwerpen worden georganiseerd.

Fiets de Architectuurroute

Antwerpen, fietsen en architectuur vormen een geweldige combinatie. Uit elke eeuw, periode of stijl vind je er wel een fraai voorbeeld. De bewegwijzerde Architectuurroute neemt je mee voor een tocht langs wereldberoemde klassiekers, verborgen parels en verrassende stadsontwikkeling.

Het Steen, het MAS, het wereldberoemde Centraal Station en de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Het zijn de klassiekers die de stad haar gezicht geven. Maar ken je ook het Duitse tankschip uit de Tweede Wereldoorlog dat nu een parochiekerk is? Zie je het helikopterplatform op het geboortehuis van de kunstenaar Panamarenko? Je fietst ook langs heel nieuwe projecten zoals het nieuwe Havenhuis en de parkbrug over de Leien aan Spoor Noord. 

Haal je gratis fietsplan van de architectuurroute op bij een van de bezoekerscentra van Visit Antwerpen

fietsen Noortje Palmers

Wandel Rubens achterna

Je ontmoet Rubens in het Rubenshuis, maar ook in de stad. De wandeling 'Rubens achterna' voert je langs vijf belangrijke historische kerken in het centrum van Antwerpen, die een sterke band hebben met Peter Paul Rubens.

De Antwerp Museum App gidst je overal heen en brengt je zo in de perfecte sfeer voor een bezoek aan het huis en museum van de grootmeester.