Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

De favoriete comfortfood van sterrenchef Nick Bril

De favoriete comfortfood van sterrenchef Nick Bril

Ook sterrenchefs eten niet altijd gastronomisch en trakteren zich al eens graag op een lekkere, snelle hap. Waar trekt chef-kok Nick Bril van tweesterrenrestaurant The Jane naartoe wanneer hij zin heeft in snacks en comfortfood? De keuze is gigantisch!

Spannend Aziatisch in Chinatown

"De Aziatische keuken fascineert me al jaren. Ik ga er ook graag op reis en ontdek dan ook graag alle soorten streetfood. Sowieso moet je eens door de Van Wesenbekestraat passeren voor de beleving. Een van mijn favoriete Chinese restaurants is DK. De dimsums zijn er goddelijk, maar ook de fried raddish cake, dat is een bal van gestoomde rijst met daikon en Chinese salami. Ik gaf er ooit mijn eigen twist aan in The Jane en serveerde het als aperitiefhapje.

In de parallelstraat zit Fong Mei. Daar neem ik altijd hun auberginebereiding en de crispy pork skin met een tartaar van garnaal. Fenomenaal lekker.

Wie van noedels houdt, moet beslist eens langs Bai Wei. Daar trekken ze nog noedels met de hand. En net buiten Chinatown ligt Ni Shifu, hét adres voor mensen die van spicy houden. Alles draait daar rond szechuan-peper."

  • DK, Van Wesenbekestraat 44

  • Fong Mei, Van Arteveldestraat 65-67

  • Bai Wei, Van Wesenbekestraat 21

  • Ni Shifu, Breydelstraat 8

Wereldse streetfood

"Ik ben gek op iskender, een Turkse specialiteit van kebabvlees op getoast Turks brood met tomatensaus en een fikse lepel labneh met een drankje van gezouten yoghurt. Die combinatie van warm, koud en zout met het verfrissende van labneh is heel leuk. Ik probeer 'm overal uit, maar Bodrum Palace aan het Sint-Jansplein vind ik de beste spot. In die buurt hangt ook een zalige, multiculturele vibe.

DJ Dimitri Vegas, die zelf Griekse roots heeft, tipte me Amvriosa. Hun 'roasted and grilled meat' is echt top. Ook de lamskoteletjes zijn goed gekruid en ambachtelijk bereid.

De pita van Finjan blijft onovertroffen. Daar leerde ik trouwens ook shakshuka kennen, een gerecht dat nu ook op de ontbijtkaart van August staat.

En als ik zin heb in falafel, passeer ik bij Beni Falafel. Intussen heeft de jongere generatie daar nu de fakkel overgenomen en serveren ze als voorgerecht een soort aardappelfritter. Echt, een heel goed vegetarisch alternatief."

  • Bodrum Palace, Vondelstraat 24

  • Amvriosa, Hoogstraat 47

  • Finjan, Graaf van Hoornestraat 1

  • Beni Falafel, Lange Leemstraat 188

Als er meer tijd is

"Het Indische Mission Masala heeft me enorm verrast. Het is authentiek en toch een tikje Westers. De smaakvolle gerechten worden nog lekkerder in combinatie met de zomerse vibe die er heerst op de Troonplaats.

Little BÚN is het Vietnamese restaurant van Huibrecht Berends en Hoa Truong, goede vrienden van me. Als ik daar de kruidige pho neem, ben ik telkens weer onder de indruk van de aromatische Vietnamese keuken. Ook de manier waarop Huibrecht zijn bouillons maakt, is bijzonder puur.

Ook Camino vind ik een geweldig restaurant. Hun Koreaanse gerechten in combinatie met natuurwijnen zijn top. Mijn favoriet is de aubergine met sesam.

Binnenkort ga ik een samenwerking aan met spaghettirestaurant Bavet, een concept met een hele straffe branding. Ideaal voor studenten. Hun 'OMG, they killed Kenny' met romige tomatensaus, paddenstoelen en tijm is zo lekker. Ik neem er dan telkens nog wel gehaktballen bij. (lacht)"

  • Mission Masala, Dendermondestraat 68

  • Little BÚN, Sint-Jorispoort 22

  • Camino, Muntstraat 4

  • Bavet, Nationalestraat 102 en Van Schoonbekeplein 9

Hapjes tussendoor

"Op Verloren Maandag, een gebruik dat we niet kennen in Nederland, eet ik steevast een worstenbroodje. Ik heb ze intussen bijna allemaal uitgetest en mijn favoriet is die van bakkerij Dellafaille.

De pizza van Malaciorta is lekker uit het vuistje. Dat voelt een beetje aan alsof je in New York bent.

Wanneer ik aan het winkelen ben, stop ik graag bij Jean sur Mer Harbor Café voor een fishburger. Lekker én met duurzame vis. Ik hou van hun verhaal en wat ze doen, doen ze erg goed.

Op de zaterdagmarkt kan ik nooit omheen de kroketjes van de Vuurtoren. Ook de sfeer die er hangt, vind ik geweldig. Heerlijk chillen met een glaasje wijn erbij."

  • Dellafaille, Museumstraat 2

  • Malaciorta, Anneessensstraat 35

  • Jean sur Mer Harbor Café, Groenplaats 15

  • Vuurtoren, Theaterplein (Zaterdagmarkt)

Snelle broodjes

"De pastrami sandwich van Moss en Racine is sensationeel. De pastrami wordt gelegd op quinoabrood van bakker Toon De Klerck. Echt verrukkelijk!

Op de hoek net buiten het Groen Kwartier ligt Bar Vert, een bijzonder leuke plek met fantastische flatbread makreel. Gezond en toch to die for!"

  • Moss, Volkstraat 11

  • Racine, Regine Beerplein 1/E103

  • Bar Vert, Helenalei 2-4

Over Nick Bril

Nick Bril runt als zaakvoerder en chef-kok tweesterrenrestaurant The Jane, gevestigd in een voormalige kapel in het Groen Kwartier. The Jane werd al meermaals gestemd tot mooiste restaurant ter wereld. Daarnaast is hij ook chef van het aanpalende restaurant August, draait hij als DJ in tal van clubs, is hij getrouwd met Francheska en papa van Vika en Fédin.

Hij is een fervent fan van streetfood: "De jacht op goede streetfood in binnen- en buitenland is wel een dingetje. Ik ga enorm graag op reis en dompel me dan telkens meteen onder in de lokale eetcultuur. Het inspireert me, maar houdt me ook jong."

The Jane, Paradeplein 1
August, Jules Bordetstraat 5