Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

Topchef Frederic Chabbert van Dôme: “In Antwerpen hangt een internationale sfeer”

Jonathan Ramael

Topchef Frederic Chabbert van Dôme: “In Antwerpen hangt een internationale sfeer”

In 2017 namen Frédéric Chabbert en zijn vrouw Evangeline de restaurants Dôme en Dôme sur Mer in de Zurenborg-wijk over van goede vriend Julien Burlat. Na amper één jaar kaapte het internationale koppel met Dôme al meteen een Michelinster weg. Wat deed hen, na een carrière in Parijs en Hong Kong, uiteindelijk zwichten voor Antwerpen?

Mooie lokale producten

Kook je hier anders dan in Parijs?

“Toen ik Parijs verliet, had ik net een restaurant geopend voor een topslager. Dat was een heel ander concept. Voordien had ik nog een ander restaurant in Parijs en eentje in Hong Kong. Hier in Antwerpen doe ik integraal mijn ding. Mijn keuken is erg productgeoriënteerd. Ik werk graag met lokale producten. Mijn basis is Frans, maar door mijn werkervaring in Hong Kong, schuw ik ook geen Aziatische invloeden. Daarnaast hebben we ook fel gewerkt op onze wijnkaart, waarop we meer dan 360 referenties hebben. Daarvoor kregen we ook de ‘Best of Award of Excellence’ bij het internationale wijnmagazine ‘Wine Spectator’.”

Werk je vaak met Antwerpse lokale producten?

“Ik werk graag met goede producten. Daar waar het kan, werk ik zoveel mogelijk lokaal. België heeft ontzettend mooie producten. De vis voor zowel Dôme als ons seafood restaurant Dôme sur Mer dat er pal tegenover ligt, komt veelal uit de Noordzee, de groenten zijn van Ons Logisch Voedsel in Booischot, de asperges zijn van Stephane Longlune in Jurbise, en mijn duif haal ik ook uit Wallonië. En voor kombucha werk ik samen met het Antwerpse BRON.”

Meer dimsums dan in Parijs

Hoe omschrijf je Antwerpen op vlak van gastronomie?

“De diversiteit hier is enorm. ’s Middags kun je hoog gastronomisch gaan eten bij tweesterrenzaak The Jane en ’s avonds doe je je tegoed aan fantastische dimsums in Chinatown. Daarnaast zijn er heel wat kleine bistro’s van beloftevol jong talent. Je voelt ook dat Antwerpen een culinaire hub is. Zo keert mijn oud souschef Victor Avonds terug na een werkervaring in Londen om hier zijn eigen restaurant te openen: Victor en start mijn vroegere sommelier, Delphine Worms, ook met een eigen restaurant dat zich focust op de Italiaanse keuken: Arrikiiati. We moedigen elkaar aan en dat is bijzonder fijn.”

Mist je vrouw het eten uit Hong Kong niet?

“Dat is een enorm voordeel aan Antwerpen. De keuken uit Hong Kong is hier beter vertegenwoordigd dan in Parijs. In Antwerpen is een enorme migratiestroom vanuit Hong Kong geweest en daar plukken wij nu de voordelen van. (lacht) Denk aan Fong Mei, Cuichine of 5 Flavors Mmei, daar komen we graag.”


Cool op mensenmaat

Wat vind je het allerfijnst aan Antwerpen?

Antwerpen voelt aan als een internationale stad, maar heeft toch de intimiteit van een kleine stad. Hier hangt een fantastische sfeer. Dat komt onder meer door de opdeling van gezellige wijkjes zoals Zurenborg met haar prachtige art deco-huizen en de Kloosterstraat, waar alle antiekwinkeltjes zijn. Die staan dan weer in mooi contrast met het geroezemoes in Chinatown of de ambiance die heerst aan de Scheldebocht. Antwerpen heeft iets cool op mensenmaat.

Over Dôme

In dit gastronomische sterrenrestaurant word je verwend van begin tot einde door de charmante en enthousiaste gastvrouw Evangeline en de exquise gerechten van haar man Frédéric. Absolute showstoppers zijn het lam uit Aveyron (Frédéric’s thuisbasis in Zuid-Frankrijk), de verrukkelijke chocoladetaart én het adembenemende interieur in deze ronde eetzaal. Kijk vooral ook even naar boven. Dit is pas echt een gastronomische hemel. Opnieuw open vanaf 9 juni. Er is ook een terras.

Grotehondstraat 2

Over Dôme sur Mer

Dit laagdrempelige seafood restaurant gaat prat op verse producten. De bereidingen zijn eenvoudig en draaien puur om smaak. Denk langoustines met een glas witte mineralen wijn. Heerlijk op het gezellige terras vanaf 8 mei.

Arendstraat 1