Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

Antwerpse restaurants met écht Vlaamse klassiekers

Antwerpse restaurants met écht Vlaamse klassiekers

Elke streek heeft haar specialiteit, maar Vlaanderen boft met tal van topgerechten. De uitblinkers vormen stoofvlees, steak béarnaise, paling in ’t groen, tomaat garnaal, spaghetti, vol-au-vent, steak tartaar én dame blanche. Op deze adresjes scoor je gegarandeerd één of meerdere van deze toppers.

1. Tomaat garnaal bij Ciro's

Wie in Antwerpen een goede steak béarnaise of tomaat garnaal wil eten, zakt als vanzelfsprekend af naar de Ciro's. Hier geniet je van een echte burgerkeuken zonder tralala. Het interieur is sinds de jaren 60 onaangetast, de obers en serveuses zijn gekleed in onberispelijk zwart-wit en op de witte tafelkleedjes verschijnen er ook andere topklassiekers zoals garnaalkroketten en dame blanche.

Amerikalei 6

2. Stoofvlees bij De Arme Duivel

Pal tussen de Bourla en de chique Schuttershofstraat smul je bij De Arme Duivel van overheerlijk stoofvlees met frietjes. Geen vetklompjes, maar pure stukjes sappig vlees. De mayonaise is uiteraard huisbereid en het bijpassend pintje vers getapt. Daarnaast vind je ook steak tartaar, garnaal- en kaaskroketten en vol-au-vent op het menu. En dat allemaal in een gezellige bruine kroeg-sfeer.

Armeduivelstraat 1

3. Spaghetti bij Stanny's

Recht tegenover Berchem Station is het zowel buiten op de lange banken als binnen in het gezellige eetcaféinterieur van Stanny's heerlijk zitten. Voor een glaasje of voor een aantal dagschotels die voortdurend wisselen. Wat echter altijd op het krijtbord staat, is de fantastisch lekkere spaghetti. Met bergen groenten, al dan niet met gehakt. Verre van Italiaans, wel één en al Vlaams!

Stanleystraat 1

4. Vol-au-vent bij The Butcher's Son

Wie zegt dat je in een sterrenzaak enkel toefjes op een bedje of een wolkje van kunt krijgen, moet beslist eens passeren bij The Butcher's Son. Op de site van Brouwerij De Koninck geniet je van een vol-au-vent deluxe met onder meer zwartpootkip, kalfszwezeriken en hollandaisesaus. Je kunt 'm enkel voor twee bestellen, maar het bladerdeegkoekje is dan ook een grote lust voor het oog.

Boomgaardstraat 1

5. Garnaalkroketten bij Aux Vieux Port

In deze oer-Franse brasserie wordt alles huisgemaakt en ben je nog getuige van klassieke zaalbereidingen, zoals het persen van een eendenkarkas voor de ultieme jus. Een andere troef waar je maar al te graag je tanden in zet, vormen hun artisanale kaas- en garnaalkroketten. Uiteraard met gefrituurde peterselie.

Napelsstraat 130

6. Paling in 't groen bij Het Nieuw Palinghuis

In dit monument van een visrestaurant aan de Voetgangerstunnel smul je van zowel sole meunière (in bloem gewentelde zeetong) als van paling in 't groen. Het restaurant gaat er prat op om uitsluitend met wild gevangen paling te werken. De kruidensaus op basis van onder meer kervel is ook werkelijk verrukkelijk!

Sint-Jansvliet 14

7. Steak tartaar in Bar(t) à Vin

Knal in de voormalige Antwerpse slachthuisbuurt ligt dit wondermooi wijnrestaurant. Dat hier vroeger een varkensuitbeenderij huisde, merk je nog aan de authentieke muurtegels met taferelen van biggetjes uit 1942. Bestel naast de rauwe versie ook eens de Mac Bart. Dan wordt de steak tartaar kort even dichtgeschroeid zodat die nog heerlijk roze binnenin blijft.

Lange Slachterijstraat 3-5

8. Steak béarnaise bij Bistrot du Nord

Verscholen achter het Sint-Jansplein vind je een dijk van een restaurant met de looks van een klassieke Parijse bistro. Chef Michaël Rewers leerde de stiel in de voormalige Antwerpse slachthuiswijk en verschillende sterrenzaken. Dat leverde hem in 2013 zelfs een Michelinster op. Het vlees smelt hier op je tong en van de frietjes kun je geen genoeg krijgen. Maak er een klassiek driegangenmenu van door te starten met garnaalkroketjes en je hoogtepunt te eindigen met zowaar een van de lekkerste dame blanches ooit.

Lange Dijkstraat 36