Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

Koffiehoppen: heerlijke koffie in Antwerpen

Een trip gepland naar Antwerpen? Dan mag een koffiepauze daarbij niet ontbreken! Antwerpen is dé stad van het zwarte goud: op elke straathoek vind je wel een gezellig koffiebarretje. Neem een tussenstop bij één van deze hippe koffiebars.

Vrouw zet koffie Caffe Mundi - coffee cult

Op een steenworp van de Grote Markt vind je Caffe Mundi. Ze werken samen met de nabijgelegen koffiebranderij en -winkel Cross Roast die wekelijks verse koffie brandt. Bij Caffe Mundi bestel je dus verrukkelijke, seizoensgebonden koffie. Tip: neem ook een kijkje bij de Cross Roast Experience Store voor leuke koffie goodies.

2. Viggo’s

Niet ver van het Centraal station ligt de gezellige koffiebar Viggo’s Coffee. Installeer je met je koffie en carrotcake op het De Coninckplein, een echt buurtplein. Of loop richting het Centraal station en bewonder deze prachtige architecturale parel terwijl je aan je take-away cappuccino slurpt.

3. Barnini

Hand houdt meeneembeker vast Kaffeenini

Is pure zwarte koffie jouw ding niet? In Barnini op het Theaterplein vind je koffies met allerlei toppings en ook voor hippe variaties als een matcha latte moet je hier zijn. Hongertje? Pik ook een lekkere bagel mee zoals de ‘Chick’ met kip, guacamole, mayonaise en ijsbergsla (mmm!). Combineer met de wekelijkse Vogelenmarkt op het plein voor een extra portie gezelligheid. Ook het grotere broertje Kaffeenini in de Nationalestraat is zeker een bezoekje waard.

4. Normo

Interieur van koffiebar Normo, koffiefilterhouders © Normo - Niko Caignie

Inmiddels een vaste waarde in het Antwerpse koffielandschap, maar daarom het vermelden niet minder waard is Normo. Deze koffiebar voor fijnproevers brandt zijn eigen koffiebonen. Wandel met je verse koffie richting het hippe Eilandje of geniet van een deugddoend zenmomentje in een verborgen oase in hartje stad: het Begijnenhof.

Nog een welbekende naam in de Antwerpse koffiescène is Caffènation. Ook zij branden zelf eigen koffie. Haal je koffie af bij een van de twee vestigingen: aan de Frankrijklei dichtbij de Botanische tuin of aan de hippe Pakt-site in het Groen Kwartier. Er staat ook zoets op de kaart!

Nordica 31 is een nieuwe hotspot aan Antwerpen-Zuid geïnspireerd door de Noorse keuken. Je bestelt er naast take-away koffie ook lekkere lunches of ontbijt: van smørrebrød tot een zelfgebakken kardemon bun of verse salades. Hygge verzekerd!

Vitrine van Black & Yellow koffiebar met gele raamtekening Black & Yellow koffiebar

Een prachtige ligging, hoge kwaliteit en een portie eigenzinnigheid: dat is koffiebar Black & Yellow. Haal je koffie af in dit hippe adresje gelegen in de al even hippe buurt het Eilandje. Tip: installeer je met je espresso, latte of iced coffee aan het Bonapartedok met mooi zicht op het MAS.

Vrouw met mondmasker geeft koffie aan klant Butchers Coffee
Hand houdt burger vast met bloemkool en andere groenten Butchers Coffee

Voor de gouden combinatie koffie en zon moet je bij Butchers Coffee. In het hoekplein voor deze koffiebar doe je gemakkelijk je broodnodige portie vitamine D op. En als de zon geen glimlach op je gezicht tovert, doet de koffie dat wel van hun eigen nieuwe branderij Andy Roasters. Bestel ook een bloemkool power bun, kip katsu sandwich of karnemelk pannenkoeken en je dag kan gegarandeerd niet meer stuk.

Meant to be… Zo kan je het verhaal van het koppel dat Rush Rush opende omschrijven. Ze leerden elkaar kennen op een koffiewedstrijd en openden recent een eigen koffiebranderij in Mortsel. Die eigen gebrande koffie verkopen ze nu in de stijlvolle koffiebar Rush Rush in hartje Zurenborg. Geen haast: kom tot rust met een take-away koffie tijdens een langzame wandeling in de prachtige nabijgelegen Cogels-Osylei en verken Zurenborg.

Interieur van koffiebar ToiToiToi: toog in lichtrijk pand ToiToiToi

In de recent opgeknapte Lange Koepoortstraat vind je sinds kort een gloednieuwe koffiespeciaalzaak: ToiToiToi. Ze serveren de koffie van Caffénation, maken hun eigen (vegan) cakes en exposeren regelmatig moois van lokale kunstenaars. Achterin de zaak vind je een podium waar diverse artiesten hun kunsten tonen. Stap ook even binnen bij de naburige boekenwinkels Panoply Books & Records of De Groene Waterman en installeer je met een koffie en nieuw boek in de lentezon: zalig toch!

Bij Kolonel Coffee staan passie en kwaliteit centraal. Ze branden hier dan ook zelf hun koffiebonen. Geniet van een verse kop koffie op het zonnige terras of koop je favoriete koffiebonen voor thuis. Ook de lekkere ontbijtjes, lunch en zoetigheden zijn huisgemaakt met verse, seizoensgebonden producten. Tip: op het terras in de Montignystraat geniet je van je koffie onder een gigantische muurschildering, wauw!