Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

Winternocturnes in 8 Antwerpse musea

Winternocturnes in 8 Antwerpse musea

Terug naar het overzicht van Winter in Antwerpen? Klik hier.

Op donderdagavond 16 december zetten acht musea in Antwerpen hun deuren wagenwijd open. Ontdek in betoverend avondlicht alle unieke activiteiten en geniet van de magie van Winter In Antwerpen. Met 1 nocturneticket van 12 euro verwarm je je een hele avond aan een portie cultuur in alle deelnemende musea. Opgelet: bij alle onderdelen van Winter in Antwerpen volgen we de geldende coronamaatregelen.

Reserveer je ticket bij het museum dat je als eerste wil bezoeken.

MAS - Museum aan de Stroom

Familierondleiding in de expo Luister

Al ooit geprobeerd om je zo hard in te leven in een verhaal dat je er een deeltje van wordt? Kruip in de gedaante van Kameleonie en kom luisteren naar Antwerpse en wereldse verhalen. Je helpt mee om de reus Antigoon te verslaan en komt alles te weten over de schildpad die graag wilt leren vliegen. Onderweg krijg je allerlei opdrachten.

Instapworkshop

Maak je eigen fantasieverhaal in een mooi versierde fles.

 • Doorlopend van 18 tot 19:30 uur // Voor kinderen van 4 tot 12 jaar // Zonder reservatie

Verhalentour in de expo Luister

Een verteller neemt je mee op verhalentour in de expo Luister. Hij vertelt telkens twee verhalen.

 • 19:30 tot 20 uur: het verhaal van de Lange Wapper en dat van de schildpad die wilt leren vliegen.

 • 20:30 tot 21 uur: het verhaal van de reus Antigoon en dat van de boer die zijn schat niet wilde.

 • Reserveer je tickets hier

Doorlopend

Bezoek aan de expo Luister
Kameleonie, het hoofdpersonage, kan niet wachten om jou te vertellen over Antwerpse mythes en legendes... (Her)ontdek de verhalen over de Lange Wapper, Brabo, de zwanenridder en nog veel meer. Laat je fantasie de vrije loop tijdens de grappige en ontroerende luisterspelen, speciaal geschreven door Dimitri Leue. Alle verhalen zijn geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar.

Live tekensessie met illustratrices Shamisa Debroey en Charlotte Dumortier
Shamisa maakte prachtige illustraties voor de expo ‘Luister’. Haar tekenstijl bevindt zich ergens tussen illustratie en strip en tussen kleurrijk en eenvoudig. Charlotte is de nieuwe huistekenaar van het MAS. Zij heeft een speelse, dynamische tekenstijl. Haar tekeningen zijn verrassend en prikkelen de fantasie.

Tijdens de nocturne laten ze zich inspireren door wat ze zien en horen. Misschien kom jij wel voor in één van hun tekeningen.

 • Van 20u tot 22u

Bezoek aan wandelboulevard en panoramadak

Bekijk het volledige avondprogramma op de website van het MAS of reserveer hier je ticket.

Fototip: wandel langs het verlichte parcours naar het dak van het MAS en geniet van het magische uitzicht op de winterse Antwerpse binnenstad.

DIVA - Museum voor diamant, juwelen en zilver

De dansers van Junior Ballet Antwerp tonen graag hun spetterende choreografie doorheen de schitterende gangen en zalen van DIVA. De muzikanten van Catalpaproductions (bekend van De Middagconcerten in Amuz) zorgen voor muziek tijdens deze feeërieke winteravond. De optredens vinden doorlopend plaats tussen 17.30 en 22 uur.

Kom ook zeker genieten van de mini-tentoonstelling ‘Winged beauty: The Butterfly Jewellery Art of Wallace Chan’. De edelstenen op de prachtjuwelen van ontwerper Wallace Chan schitteren minstens even mooi als de verlichte reuzegrote kerstboom op de Grote Markt. Prachtig om te zien!

Meer informatie op de website van DIVA of reserveer hier je tickets.

Museum Mayer van den Bergh

Ook in het huiselijke Museum Mayer van den Bergh is het extra fijn vertoeven tijdens Winter in Antwerpen. Duik binnen in de warmte van het museum en sluit om 20 uur aan bij de gegidste rondleiding rond het thema ‘Winter in de stad’. Reserveer snel je ticket, want de groep is beperkt tot 15 personen.

Met hetzelfde ticket kan je tussen 17 en 22 uur ook de expo Madonna ontmoet Dulle Griet bezoeken. Hoogtepunt is zonder twijfel de Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude, die na een recente restauratie er nog nooit zo goed heeft uitgezien. Laat je tijdens een museumbezoek meeslepen door de gidsen, die het verhaal van verzamelaars Florent van Ertborn en Fritz Mayer van den Bergh tot leven brengen.

Meer informatie hierover lees je op de website van museum Mayer van den Bergh of reserveer hier je ticket.

FOMU - Fotomuseum Antwerpen

Niets beter op een koude winteravond dan een goed gesprek en bijhorende muziek. Verwacht je tijdens de nocturne in het FOMU aan een avondvullend programma:

 • 17 uur: Deuren

 • 20 uur: Panelgesprek "What are Masculinities anno 2021?" met Koen Dedoncker, Nicola Brajato en Julius Thissen, gemodereerd door multitalent en LGBTQ-activist Jaouad Alloul.

 • 21 uur: Live music abrahamblue

 • 21.30 uur: Artist talk Sam Contis

De plaatsen voor het panelgesprek en de artist talk zijn beperkt. Koop vooraf je ticket en kom op tijd om zeker te zijn van een plaats. We kunnen geen plaatsen reserveren.

Nadien kan je nog gezellig iets eten en drinken in het FOMU-café. Hou hierbij rekening met de geldende coronamaatregelen.

Het FOMU blijft speciaal op deze avond nog een uurtje langer open. Zo is de expo ‘Masculinities’ doorlopend te bezichtigen tot 23 uur.  

Alle info over deze avond vind je op de website van het FOMU of reserveer hier je ticket.

Letterenhuis

We dimmen de lichten en maken het extra gezellig in het Letterenhuis. Laat je meevoeren naar een winters wonderland met de kerstverhalen van onder meer Stijn Streuvels. Tussen 19 en 22 uur kan je komen luisteren naar bekende en minder bekende kerstverhalen.

Streuvels was niet alleen een getalenteerd, gewaardeerd en gevierd schrijver, maar ook een goede fotograaf. De expo Oogen die kijken toont voor het eerst een selectie uit het omvangrijke fotoarchief van Streuvels. Kijk mee naar het leven van alledag door de ogen van deze schrijver/fotograaf.

Tip: het Letterenhuis ligt op slechts 500 meter van de Antwerpse Grote Markt. Ga zeker eens de sfeer opsnuiven in de rest van de gezellige binnenstad.

Lees alle info op de website van het Letterenhuis of reserveer hier je ticket.

Red Star Line Museum 

Tijdens een sfeervolle avondopening neemt het Red Star Line Museum je mee op tocht langs ontroerende verhalen over de stad, haar haven en de landverhuizers. Ontdek de vaste collectie van het museum en laat je verrassen tijdens de uitzonderlijke avondopening.

Meer informatie lees je op de website van het Red Start Line Museum of reserveer hier je ticket.

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Echte ridders die je verwelkomen aan de ingang, gedimde lichten, kaarsjes in de inkomhal en live muziek: al van bij de eerste stap die je binnenzet, zit je helemaal in sfeer om de expo Helden in harnas te ontdekken. Laat je meeslepen door de ridderromans vol heldhaftige avonturen, zwaardgevechten, magiërs en draken. Wist je trouwens dat de ridderromans die je in de erfgoedbibliotheek vindt zo’n 500 jaar oud zijn en in Antwerpen gedrukt werden?

Kom verkleed als ridder voor de ultieme extra touch!

Lees alle info over deze tentoonstelling op de website van de erfgoedbibliotheek of reserveer hier je ticket.

Maagdenhuis ism met MoMu en TEJO

In het Maagdenhuis ontdek je niet één maar twee expo’s. Het Maagdenhuis verwelkomt de tentoonstelling P.LACE.S - De verborgen kant van Antwerpen van het ModeMuseum. MoMu doet je via een unieke conversatie tussen historisch textielambacht en hedendaagse mode, de Antwerpse geschiedenis van een andere kant bekijken. Alle info over deze expo vind je op deze pagina.

Op hetzelfde moment kan je ook de expo WE(L) ZIJN JONG! bekijken. Deze reizende belevingsexpo is een initiatief van TEJO en focust op het persoonlijk welzijn van jongeren tussen 10 en 20 jaar, hun rechten en waar ze hulp vinden wanneer ze het moeilijk hebben. Meer info lees je op de website van het Maagdenhuis

Reserveer hier je ticket.

Tip: doe je sjaal en handschoenen aan en praat op de sfeervol verlichte binnenkoer nog even na over de expo’s.

De nocturnes praktisch

 • Avondopeningen van 8 Antwerpse musea

 • Donderdag 16 december 2021 van 17 tot 22 uur (FOMU tot 23 uur)

 • Reservatie tickets:

  • 1 nocturneticket/nocturnebandje voor 12€ waarmee je deze avond alle deelnemende musea kan bezoeken tussen 17 en 22u (FOMU tot 23u). Wel vooraf online reserveren bij eerste museum dat je bezoekt. Je reserveert je nocturneticket bij het eerste museum dat je wil bezoeken, daar krijg je je nocturnebandje. Voor de volgende bezoeken hoef je niet meer te reserveren.

  • Reductietarieven inclusief groepen geldig (8€) en gratis voor gekende passen.

 • Alle info over de specifieke programma’s vind je op de websites van de deelnemende musea.

 • De nocturnes vinden plaats onder de coronamaatregelen die op dat moment van toepassing zijn.