Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

Winkelen in de mooiste historische panden

Juwelenhuis Ruys winkel Noortje Palmers

Winkelen in de mooiste historische panden

Antwerpen staat vol met fantastische architectuur en mooie gebouwen, waarvan er heel wat al jaren oud zijn. Als de oorspronkelijke functie niet meer van toepassing is, krijgen heel wat gebouwen een nieuwe invulling. En in shoppingstad Antwerpen is die nieuwe invulling snel gevonden. Dit zijn onze favoriete winkelpanden met een verhaal.

Essentiel Antwerp

Sta je met je rug naar de concertzaal Arenberg, dan zie je recht voor je een monumentaal kantoorgebouw. Het is een ontwerp in beaux-artsstijl van architect Emile Vereecken en werd in 1910 opgeleverd voor de firma Bunge & Co, een toen wereldwijd vertakt handelsimperium. Vandaag is dit het kantoorgebouw van Essentiel Antwerp, het modemerk van Inge Onsea en haar man Esfan Egthessadi. Al meer dan 20 jaar brengen zij verfrissende en kleurrijke mode op de markt. In Antwerpen ontdek je hun collectie in drie winkels, maar in dit prachtige historische gebouw worden de ontwerpen bedacht.

St. Vincents

Op de Kleine Markt huisde vroeger een grote drukkerij. Het gigantische pand van 450m² is nu de thuishaven van conceptstore St. Vincents. De grote drukmachines en de geur van inkt hebben plaatsgemaakt voor kledij, vintage meubels, kunst, design en literatuur. Ondanks de grootte van het pand en het industriële en rustieke decor, voelt het alsof je rondloopt in een intieme, kunstzinnige huiskamer.

Kleine Markt 13, 2000 Antwerpen

Winkel St. Vincents St. Vincents | Milan Van Ostaeyen
Winkel Essentiel Essentiel Antwerp

Ganterie Boon

Als je de Lombardenvest inslaat vanaf de Nationalestraat, valt de kleurrijke neonverlichting van Ganterie Boon meteen op. In 1929 verhuisde Arthur Boon de handschoenenwinkel die hij van twee Italianen had overgenomen naar een nieuw opgetrokken winkelpand in art-decostijl. Bijna honderd jaar later is de zaak nog steeds in handen van de familie Boon en is dit nog altijd dé plek om met de hand gemaakte handschoenen te kopen. Alleen al de aanblik van de honderden dozen en de flair waarmee de medewerkers de handschoenen uit de dozen toveren, is de moeite de waard. 

Lombardenvest 2, 2000 Antwerpen

Stadsfeestzaal

De Stadsfeestzaal, gebouwd in 1906 op de Meir, was jarenlang een geliefd Antwerps monument. Heel veel Antwerpenaars bezochten de zaal voor tentoonstellingen, beurzen en feesten, tot in 2000 het noodlot toesloeg en een hevige brand bijna heel het gebouw vernielde. In 2007 opende de compleet gerenoveerde Stadsfeestzaal opnieuw zijn deuren, als luxueus shoppingcenter. De glazen koepel met bladgoud, de traphal, mozaïeken, eiken parketvloer, de marmer… je kijkt je ogen uit.

Meir 78, 2000 Antwerpen

Nog winkelpanden met een verhaal

Ook The Chocolate Line (Meir 50, 2000 Antwerpen) in het historische pand Paleis op de Meir is een bezoek waard. In de voormalige keuken van Napoleon zie je de chocolatiers live aan het werk. Een andere kwaliteitswinkel die je niet mag missen is Juwelenhuis Ruys (Sint-Jorispoort 26, 2000 Antwerpen), dat al sinds 1839 bestaat. Geniet van het prachtige art-deco interieur en laat je professioneel bijstaan in je zoektocht naar hét juweel dat bij je past. Tot slot vermelden we nog de boetiek Verso (Lange Gasthuisstraat 9, 2000 Antwerpen). Deze modezaak huist in een voormalig bankgebouw en ademt luxe en stijl.


Ontdek nog 10 andere unieke winkeladresjes in Antwerpen.