Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

Museum Plantin-Moretus Museum Plantin-Moretus

Stap de Antwerpse geschiedenis binnen

Rondkijken in Rubens’ wereldberoemde kunstenaarswoning. De sfeer opsnuiven in het enorme atelier van de drukkersfamilie Plantin-Moretus. Kunstliefhebbers komen er speciaal voor uit China en Amerika. En wij kunnen er gewoon te voet naartoe. Ook vandaag kan je de Antwerpse geschiedenis herbeleven in enkele historische huizen. Een selectie.

Op visite bij Rubens in het Rubenshuis

Al wie ooit het Rubenshuis ooit bezocht, snapt waarom het monument ‘Paleis aan de Schelde’ wordt genoemd. Het prestigieuze gebouw aan de Wapper is vandaag een van de bekendste kunstenaarswoningen in de wereld. Op deze inspirerende plek is een groot deel van Rubens’ oeuvre ontstaan.

Waarom is het museum (opnieuw) een bezoek waard?

Omdat het kán! Het huis en het atelier, de binnenplaats en de tuin zitten bomvol verhalen. Zo veel dat je elk bezoek wel iets nieuws ontdekt. Je ziet tientallen topstukken bij elkaar: van Rubens en andere meesters van zijn tijd. En als het weer wat mee wil: ontdek hoe de zomer de historische tuin volledig doet openbloeien.

Rubenshuis

Wapper 9-11
2000 Antwerpen
Info en tickets

Rubenshuis Rubenshuis

Vondelingen in het Maagdenhuis

Nog zo’n imposant gebouw, maar wel veel minder bekend, is het Maagdenhuis. Tot 1882 was hier een meisjesweeshuis gevestigd. De ‘maegdeckens', zoals de wezen werden genoemd, kregen er onderwijs, leerden naaien en kantklossen. In het kleine museum aan het drukke Mechelseplein treed je een aparte vrome, stille wereld binnen. De verrassend rijke collectie kunstwerken steekt schril af met de armoede van de mensen die er terechtkwamen.


Waarom is het museum (opnieuw) een bezoek waard?

Omdat elke Sinjoor ook dit aspect van onze geschiedenis zou moeten kennen. Antwerpen is niet alleen de stad van de grote schilders, de haven en de diamant. Ook armoede en dakloosheid zijn van alle tijden. Het Maagdenhuis vertelt je het weinig bekende maar indrukwekkende verhaal van de vondelingen-, wezen- en armenzorg door de eeuwen heen. 
En met de tijdelijke foto-expo Buiten zinnen/Losing our Minds krijg je er een toptentoonstelling bovenop.


Maagdenhuis

Lange Gasthuisstraat 33
2000 Antwerpen
Info en tickets

Maagdenhuis Elvire Van Ooteghem
Maagdenhuis Vincent Merckx

Vriend aan huis bij Plantin-Moretus

De opeenvolging van historische vertrekken, de fotogenieke binnentuin, de enorme bibliotheek: het Museum Plantin-Moretus verrast altijd. Je wandelt vandaag doorheen het prachtig bewaarde woonhuis en drukkerij van de vroeger wereldberoemde familie Plantin-Moretus alsof je er 400 jaar geleden gewoon vriend aan huis was. 

Waarom is het museum (opnieuw) een bezoek waard?

In 2016 kreeg het museum een make-over. De presentatie werd vernieuwd, nieuwe boeken opengeslagen, de verhalen opnieuw verteld. De reis door de tijd, op krakende planken langs kleine en grote vertrekken, is een heel aparte ervaring. Doorheen de dikke boeken die de uitgeverij uitbracht, leer je de stad én de slimme ondernemersfamilie op een andere manier kennen.

Museum Plantin-Moretus

Vrijdagmarkt 22
2000 Antwerpen
Info en tickets

Museum Plantin-Moretus Museum Plantin-Moretus
Museum Plantin-Moretus Museum Plantin-Moretus

Snijders & Rockox: de kunstenaar en de verzamelaar

In de eerste helft van de 17de eeuw kleurde Nicolaas Rockox de geschiedenis van onze stad. De burgemeester, humanist, mecenas en kunstverzamelaar was bevriend met de beroemdheden van zijn tijd: van Rubens tot Abraham Ortelius en Christoffel Plantijn. Zo bouwde hij een indrukwekkende kunstcollectie uit. Voeg daar het oeuvre én de woning van zijn buurman, kunstschilder Frans Snijders, aan toe. Dan weet je dat een bezoek aan het museum Snijders&Rockoxhuis een hele belevenis is. 

Waarom is het museum (opnieuw) een bezoek waard?

Je bezoekt twee historische huizen met één ticket. Het authentieke historische interieur maakt de kunstcollectie eens zo bijzonder. Verrassend is ook de historische binnentuin en de muziekkamer van Gaspar Duarte. Bijzondere instrumenten, zeldzame schilderijen en de muziek van Gaspars dochter Leonora Duarte laten je de klank van het 17de-eeuwse Antwerpen ontdekken.

Snijders&Rockoxhuis

Keizerstraat 10-12
2000 Antwerpen
Info en tickets

Snijders&Rockoxhuis