Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

Fotokultuur Fotokultuur

Acrobatie op straattheaterfestival Sinjor Circo

Ook deze zomer gaat het fijne straattheaterfestival Sinjor Circo weer door! In juni vonden al heel wat voorstellingen plaats en in september toveren acrobaten en andere artiesten opnieuw de mooiste staaltjes poëtische verwondering op de Antwerpse pleintjes. De twee acrobaten van Double Take - Cinematic Circus stonden in juni al op het programma. Zij brachten een bijzonder liefdesverhaal: een mix van circus, film en acrobatie. 

Kleine magische momentjes

De gloednieuwe voorstelling ‘Jump Cut’ toont hoe mooi het is wanneer twee mensen samen door het leven gaan. De acrobatievoorstelling in open lucht vertelt over de liefde: de romantiek en de spanningen, de ups en downs. ‘Er schuilt immers ook poëzie in de moeilijkere periodes’, heeft de Franse acrobaat Raphaël Herault ervaren. ‘Je moet ze alleen maar willen zien. Juist in die kleine magische momentjes schuilt de grootste schoonheid’.

Persoonlijk liefdesverhaal

Raphaël kan het weten, want samen met zijn Amerikaanse partner Summer Hubbard baseerde hij ‘Jump Cut’ op zijn eigen verhaal. De twee acrobaten leerden elkaar kennen in 2016 toen ze allebei speelden voor Cirque de Soleil. De vonk sloeg over tussen de trapezes en achter de coulissen. Ze besloten samen hun eigen weg te gaan: professioneel én privé.

Filmregisseurs in de touwen

Summer en Raphaël delen niet alleen hun liefde voor acrobatie en voor elkaar, maar ook hun passie voor de film. Ze zijn beide filmregisseur en maakten dankzij hun filmexpertise verschillende films, clips en kortfilmpjes voor andere circusgezelschappen. Hun eigen performances, tot zelfs hun naam toe, zit dan ook vol cinematografische beeldtaal

Fotokultuur Fotokultuur

‘Jump cut'

Met hun nieuwe voorstelling schuiven ze het filmmateriaal even opzij om weer zélf in de schijnwerpers te staan. ‘De meeste circusproducties vertrekken van de performances zelf, waar ze een verhaal rond spinnen’, vertelt Raphaël. ‘Wij draaiden het om en dachten eerst een gedetailleerd filmscript uit. Daarna pas timmerden we de decorstukken in elkaar en stemden we onze acts erop af. Zo kunnen we ons verhaal vertellen zoals we het echt willen. Vol typische filmische concepten zoals flashbacks, terugspoelen en zelfs een surround system voor de muziek. Dat maakt dit project zo bijzonder.’

Nog vóór corona

De scène bestaat uit een grote zetel, een lamp en een elektrisch treintje. Herkenbaar, na zo’n lange lockdown waar we ons huis niet uit mochten. ‘Nee hoor’, glimlacht Raphaël. ‘We dachten ons concept al uit nog voor het virus uitbrak in Wuhan. Dit stuk gaat niet over corona, het gaat over het leven. En vooral over de mooie kanten ervan.’

Fotokultuur Fotokultuur

Bijzondere band met Antwerpen

Dankzij hun repertoire en filmwerk is het koppel goed bevriend met andere circusgezelschappen. Ze hebben al mooie dingen gedaan met het Antwerps circuscollectief Ell Circo D’Ell Fuegio, en hebben daardoor ook een bijzondere band met Antwerpen. ‘We traden hier al meermaals op, op verschillende locaties, en zijn heel blij dat we dit opnieuw mogen, in Sinjor Circo’.

Sinjor Circo

Het jaarlijkse Antwerpse straattheaterfestival Sinjor Circo is de perfecte start en afsluiter van de zomer. 3 zondagen in september tovert het festival een stadsplein om tot een gezellig straatfeest met circusartiesten, installaties en voorstellingen.

  • Meer info en programma op www.sinjorcirco.be

  • Alle voorstellingen zijn gratis

  • Elke zondag spelen er 2 nieuwe voorstellingen.

  • Reserveren is niet nodig. Kom wel op tijd de plaatsen zijn beperkt.

  • Kies een tijdsblok en bekijk de twee voorstellingen van die dag.