Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

Stad Antwerpen

Ontdek de festivalzomer van ’t stad

We kunnen weer gaan genieten. Deze zomer kan je weer heel wat fantastische festivals bezoeken. We lijsten enkele Antwerpse parels voor u op om te ontdekken.

Zomer van Antwerpen

Sigrid Spinnox

Dans en theater op verrassende locaties, fantastisch circus naast de Zomerbar, internationale en lokale bands op Muziek in de Wijk, films in openlucht en een mooie mix van jonge creatievelingen in de Zomerfabriek. De zomer van Antwerpen is helemaal terug. En het programma bomvol.

Er zijn heel wat nieuwe creaties te zien. Hou je vast, want de lijst is lang: Ontroerend Goed, De Kleine Expeditie, Zuidpool, MovedbyMatter, Bert Berg, Les Baladins du Miroir, Théatre d’Un Jour, Theater FroeFroe, Dahlia Pessemiers en Geert Hautekiet gaan deze zomer in première!

De Zomerbar is dé plek om jong circustalent te ontdekken. Dit jaar zowel in openlucht als in circustenten.

De programmatie van Zomerfabriek werd via een Open Call toevertrouwd aan jonge, ondernemende Antwerpenaars. Theater, workshops, dance, concerts, podcasts, audiovisuele installaties en meer.

Muziek in de Wijk komt in juli en augustus negen Antwerpse pleinen in feestlocaties omtoveren. Bands van ver weg wisselen af met lokale topacts.

Cinema Urbana - de gratis openluchtcinema - vindt plaats op de Cockerillkaai van 3 tot en met 21 augustus, en wordt georganiseerd in samenwerking met JEF. 

Antwerp Queer Arts Festival

In dit multidisciplinair kunstenfestival staan gender en seksuele diversiteit centraal. Verwacht je aan een mix van kunstenaars, activisten en academici die ruimte en een platform scheppen om te creëren en te ontmoeten.

Het festival bestaat dit jaar 8 jaar en geeft een podium aan lokale performers en internationaal talent in verschillende kunstvormen: muziek, literatuur, film, dans, theater, expositie en performance,…

Een festival in het droogdok : Dokrijk

Antwerpen ontvangt deze zomer een nieuw muziekfestival. En op een unieke, spectaculaire plek: het droogdok aan de Scheldebocht wordt Dokrijk.

Zak af in dok 6 en ontdek een heel andere wereld. « Je vertoeft dan in een apart universum twintig meter onder zeeniveau met boven je een uitgestrekte hemel », vertellen organisatoren Sven Mes, Jasper Moonen en Lot Saldien.

Dokrijk wordt elk weekend omgedoopt tot een uniek festival met een gevarieerd programma. Uit eigen land maken onder meer Bert Dockx, Victor De Roo, Elders (het nieuwe project van Tom Pintjens), Milan W. en Nosedrip hun opwachting. Uit Londen komt Donna Leake afgezakt, uit Parijs Julien Lebrun en uit Nederland staat Palmbomen op het programma.

De optredens zullen steeds plaatsvinden op zaterdag en zondag. De vrijdagen komen radiostemmen niet deejayen – want je mag niet dansen – maar radiogewijs een plaat opleggen en een praatje slaan. Denk onder meer aan Ilse Liebens (Radio 1), Kurt Overberg (AB), Kurt Van Eeghem (Klara), Jeroen Delodder (Studio Brussel) en de programmator van de Paradiso in Amsterdam, Elvin Usidame.

In de zomerbar kan je blijven hangen voor een hapje en een drankje.

Het Theater festival


Ook in 2021 richt Het TheaterFestival tien dagen lang een spot op het unieke Vlaamse theaterlandschap in haar volle glorie. Dat het anders zal zijn dan gewoonlijk staat vast. Want wat kan Het TheaterFestival zijn zonder een jaar lang live voorstellingen?

Het TheaterFestival wil in 2021 een warme plek zijn waar publiek en professionals op een veilige en samenhorige manier kunnen genieten van belangwekkende theatergebeurtenissen en de gesprekken daarover.

Dans, performance, theater worden uitgebreid met wat zich online en alternatief ontwikkeld heeft het afgelopen jaar. Inspirerende ontmoetingen en verdiepende debatten, met kritische nagesprekken en leerrijke workshops.

 

Dear Antwerp Festival

Tijdens Dear Antwerp verruilt DE SINGEL de rode pluche voor de Antwerpse straten. Samen met kunstenaars uit de stad, vertellen ze verhalen van de stad, voor mensen in de stad.

Geniet van concerten, installaties, performances en voorstellingen op verschillende locaties in de stad. Ontdek wat er leeft in een Antwerpse straat tijdens de groots opgezette marathonvoorstelling 'Familiestraat' van Thomas Verstraeten op de voormalige site van het smeeroliebedrijf BP.

Of maak kennis met Collectif Faire-Part, de nieuwe huisartiest van DE SINGEL. Nadar Ensemble, ook gloednieuwe huisartiest, presenteert een concert-performance als reflectie op wat vooruitgang betekent voor een stad. En tijdens Take it to The Streets doorkruis je de Antwerpse binnenstad via korte artistieke interventies op verschillende locaties.