Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

A.L.I.C.E van Muziektheater Transparant Kaat Pype

Ontdek aanstormend talent

Op het Cultuurweekend krijg je de kans om te proeven van het nieuwe cultuurseizoen. Bij de grote iconen, gevestigde waarden en kleine parels. Maar het Cultuurweekend geeft ook een platform aan nieuw aanstormend talent. Aan makers die hun werk voor het eerst aan een groot publiek laten zien. We stellen graag al enkele nieuwe talenten aan je voor.

Danilo Sodate (36 jaar) is Braziliaan, groeide op in Spanje en woont nu 15 jaar in België. Hij werkt al jaren als kok, maar koestert ondertussen een grote droom: kunstenaar zijn.

©2021 Frederik Beyens

"Ik volg nu al drie jaar Schilderkunst in avondonderwijs. En dit is de eerste keer dat ik mijn werk aan een publiek zal tonen. Dat is best spannend, maar het maakt me vooral heel blij en trots. Weet je, als kok in een keuken heb je weinig sociaal contact. Je werkt wanneer anderen buiten zijn en elkaar ontmoeten. Door mijn werk naar buiten te brengen, kan ik met anderen in contact treden en hen, wie weet, inspireren. Dat is echt een droom. "

Yoran Ambroes (17 jaar) maakt zich klaar om volgend jaar trombone te studeren aan het Conservatorium van Amsterdam.

Julie Rommelaere

"Toen ik klein was, nam mijn papa me vaak mee naar zijn repetities bij de fanfare. Toen wilde ik vooral dirigent worden. Ondertussen speel ik al enkele jaren op de trombone en is het mijn grote droom om er mijn brood mee te kunnen verdienen. Je kan gerust zeggen dat muziek maken mijn passie en mijn leven is. Bij I SOLISTI kreeg ik de kans om concerten te spelen, maar een voorstelling zoals we op het Cultuurweekend zullen brengen, is helemaal nieuw voor me en daar kijk ik super hard naar uit!"

Joanna Madclone (50 jaar) volgde enkele jaren geleden een opleiding aan de Academie, maar koesterde nog een droom.

©2021 Frederik Beyens

"Jaren geleden experimenteerde ik tijdens een opleiding bij de academie met leporello, een soort boekbindvorm waarbij geen lijm aan te pas komt. Ik speelde toen al met het idee om mijn werk ooit eens in het groot te maken. Toen ik de kans kreeg om een atelier te betrekken tijdens de zomermaanden, heb ik geen moment getwijfeld. Het is fantastisch om me te kunnen omringen met gelijkgestemden en mijn werk te laten groeien. Ik kijk enorm uit naar het moment dat ik mijn werk aan de wereld kan tonen."

Goan Restiau (21 jaar) studeert illustratieve vormgeving aan Sint Lucas, maar zijn echte meesterwerken ontstaan wanneer hij in zijn vrije tijd vanuit zijn eigen gevoel en inspiratie aan de slag gaat.

©2021 Frederik Beyens

"Ik kampte lang met een zware depressie. Ik ben toen stilaan beginnen tekenen en gaandeweg ontdekte ik dat dat heel bevrijdend werkte. Er gaan zoveel dingen tegelijk om in mijn hoofd dat het bijna onmogelijk is om alles met woorden uit te drukken. Iets wat me wel lukt wanneer ik teken en schilder. Dit is de tweede keer dat ik mijn eigen werk kan ten toonstellen en dat maakt me super fier. De werken die ik maak vertellen een verhaal over mezelf dat ik met woorden nooit zo juist zou kunnen vertellen. Wanneer ik mijn werk toon, voel ik me trots en helemaal mezelf. Twee dingen die ik alleen maar dan kan voelen."

Simon Binon (16 jaar) bespeelde al instrumenten voordat hij naar school ging.

Julie Rommelaere

"Mijn papa is muzikant en in ons huis was er nooit gebrek aan instrumenten om mee te experimenteren. Toen mijn grotere broer en zus naar school gingen en ik nog te klein was, speelde ik volop met de instrumenten die mijn papa me aanreikte. Vanaf het kon, ging ik naar de muziekschool. Ik speelde jaren cornet en nu ook trompet. Tijdens het Cultuurweekend speel ik met I SOLISTI YoungStars! mijn eerste groot concert, iets waar ik heel erg naar uitkijk. Mijn droom? Om binnenkort te gaan studeren aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. En daarna te kunnen meespelen in een groot orkest, hier of in het buitenland."

Karin Schuitema (39 jaar) is Nederlandse, woonde 10 jaar in Turkije en Cyprus en verhuisde tijdens de lockdown naar Antwerpen.

©2021 Frederik Beyens

"Toen ik naar Antwerpen kwam, tijdens deze bijzondere tijd, voelde ik me best verloren. Ik was heel erg op zoek naar wat ik hier kon doen, en hoe ik contact met andere mensen kon leggen. Ik ben toen in het project van Fameus (zie onder) gestapt en dat heeft me meteen geholpen om me meer thuis te voelen. Mijn kunstwerken zijn dan ook een zoektocht naar wat het betekent om je ergens thuis te voelen. Dit is de allereerste keer dat ik kan tentoonstellen en dat is heerlijk. Het is voor mij een fantastische manier om contact te maken met anderen."

Hier ontdek je aanstomend talent tijdens het Cultuurweekend

Mulitdisicplenair festival STØND LEEG

Fameus, ondersteuner van kunst in de vrije tijd, lanceerde een open call voor vrijetijdskunstenaars om deze zomer Kavka en RAAT te bezetten als artist in residence. Na een bruisende zomer boordevol kruisbestuivingen tonen ze hun creaties aan het publiek.

Meer info

Jongerenopera "A.L.I.C.E"

De nieuwste Jongerenopera van Translab - Muziektheater Transparant heet "A.L.I.C.E" - Atypisch Louterend Iconisch Charismatisch Experiment -  De voorstelling wordt gemaakt door jongeren tussen 15 en 25 jaar in twee weken tijd. Ze worden professioneel gecoacht door o.a. An Pierlé. Het stuk is geïnspireerd op Lewis Carrolls' 'Alice in Wonderland' en 'Achter de Spiegel'.

Meer info

Getalenteerde blazers en percussionisten geven een zomers concert

I SOLISTI YoungStars! is een op maat gesneden coachingstraject voor uitzonderlijk getalenteerde blazers en percussionisten. Onder het mentorschap van de instrumentalisten van I SOLISTI (Belgian wind ensemble Antwerp) ontplooiden deze YoungStars tussen 10 en 18 jaar jong, hun uitzonderlijk talent voor klassieke muziek. Deze virtuoze jongeren brengen je een licht en zomers concert in verschillende instrumentencombinaties.

Meer info

ChampdAction

Het makers platform ChampdAction is een vaste waarde in Antwerpen en in DE SINGEL als het op nieuwe muziek en geluidskunst in een interdisciplinaire context aankomt.  Als je wil weten wat jonge makers uit alle kunstdisciplines van vandaag inspireert, ga zeker langs op het immer verrassende slotparcours van het tiendaagse traject ChampdAction.LAbO. Niet minder dan 43 jonge makers (muziek, dans, beeldende kunsten, video) uit Antwerpen en Vlaanderen, maar ook uit andere Europese landen zijn er te gast met eigen multi- en transdisciplinaire creaties.  Het jong talent wordt gecoacht door grote namen uit de internationale kunstwereld.  29 augustus vanaf 19.30 uur - Gratis toegang - wel even aanmelden via www.desingel.be.

Meer info

Kom slim naar het Cultuurweekend

Geniet zonder zorgen van een heerlijk weekend boordevol cultuur en kom slim naar Antwerpen. De Lijn zorgt voor een extra voordelig ‘cultuurticket’ voor alle lijnen naar Antwerpen. We voorzien extra fietsenstallingen op de evenement pleinen. En onze toeristentram leidt je zorgeloos en gratis van plein naar plein.

Meer info