Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

Kijk binnen in het leven van schrijver Stijn Streuvels

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat schrijver Stijn Streuvels geboren werd. Voor het Letterenhuis dé aanleiding om hem in de spotlights te zetten. De tentoonstelling 'Oogen die kijken' onthult zijn verbluffend fotoarchief.

Duizenden foto’s

Wie de romans van Stijn Streuvels (1871-1969) kent, weet dat hij een scherpe observator van het alledaagse leven was. Maar wist je ook dat zijn priemende blik ook een spectaculaire fotoverzameling opleverde? Naast een omvangrijk literair oeuvre bulkt Streuvels’ archief ook van duizenden foto’s.

Een primeur

Met de tentoonstelling ‘Oogen die kijken’ wordt deze unieke verzameling voor het eerst aan het publiek getoond. De verzameling is uniek omdat ze een levensloop en een tijdperk van (bijna) een eeuw documenteert, maar ook omdat ze laat zien hoe Streuvels kijkt. Steeds weer worden zijn ogen getrokken naar dezelfde 'omstaande dingen' (zoals hij ze zelf noemde): bustes en paden, plekken en processies, dieren en vooral mensen.

Een blik achter de schermen

Streuvels richtte zijn camera meer dan eens op zijn familie en zichzelf, waardoor de fotografische collectie een bijzonder intieme inkijk in zijn woon- en werkomgeving biedt. Tegelijk trekt Streuvels er ook steeds weer op uit op zoek naar het ‘andere’: andere omgevingen, maar ook mensen. De tentoonstelling besteedt daarom ook bijzondere aandacht aan deze rondreis in het Middellandse Zeegebied, waarin Streuvels' manier van kijken op de proef werd gesteld.

Welkom in Streuvels' speelveld

 Als de expo iets wil tonen, dan is het wel dat Streuvels een speelvogel was. De camera is Streuvels’ speeltuig, waarmee hij vaak schalks en spitsvondig omspringt. Ook de expositie zelf is een speelveld, waarin jij als bezoeker uitgenodigd wordt om verbanden te leggen, tussen beelden onderling en ook tussen beelden en teksten. 

Wanneer ?

  • tot 31 december 2021

  • van donderdag t/m zondag, van 10 tot 17 uur

Waar ? 

Letterenhuis
Minderbroedersstraat 22
2000 Antwerpen 

Tickets