Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

In deze 5 concertzalen smelten je winterblues als sneeuw voor de zon

In deze 5 concertzalen smelten je winterblues als sneeuw voor de zon

Vroeg donker, kil en guur weer, de zomer die zo veraf lijkt… heb jij ook last van de winterblues? Gelukkig is er een remedie: een hartverwarmend concert in aangenaam gezelschap. Trek naar een Antwerpse concertzaal en maak er een bijzondere avond van. 


AMUZ

Wat is er sfeervoller dan een barokke kerk die is omgetoverd tot een moderne concertzaal? Een voorstelling in AMUZ, de voormalige Sint-Augustinuskerk, is altijd bijzonder, ook dankzij de onovertroffen akoestiek. Op vrijdag 28/1 kan je dat zelf ervaren tijdens een concert van het Sollazzo Ensemble. Zij brengen laat-middeleeuwse muziek, met focus op het hart en de liefde. Wedden dat je de kou niet meer voelt als je na het optreden buiten stapt?

Tip: Wil je nog wat langer genieten van die hartverwarmende sfeer? Antwerpen telt heel wat cocktailbars waar het heerlijk nakaarten is in een gezellig kader. Op wandelafstand van AMUZ bevinden zich onder meer Jones & Co, Cocktails at Nine en Dogma Cocktails.

De Singel

Gebouw De Singel Joris Casaer

Bij DE SINGEL vind je vier kunstdisciplines onder één dak: dans, muziek, theater en architectuur. Op donderdag 20 januari presenteert de Duits-Japanse pianiste Alice Sara Ott haar nieuwe album Echoes of Life. Ott speelt op alle grote podia ter wereld en nu ook op dat van DE SINGEL. Een andere opvallende voorstelling is de veertig jaar oude en hartverwarmende film E.T. van Steven Spielberg, met livemuziek van Brussels Philharmonic onder leiding van Dirk Brossé. Jazzliefhebbers mogen op 2/2 het trio MiXMONK niet missen. Pianist Bram De Looze, saxofonist Robin Verheyen en de Amerikaanse drummer Joey Baron verkennen op enthousiaste wijze het oeuvre van grootmeester Thelonious Monk.

Tip: Ga na de voorstelling naar Het Zuid, waar je tal van opties hebt om de avond in stijl af te sluiten. In Café Hopper blijf je in de jazzy sfeer, bij Avini proef je van de beste Toscaanse wijnen. 

Antwerp Symphony Orchestra in de Koningin Elisabethzaal

Heb je al eens een concert meegemaakt in de vernieuwde Koningin Elisabethzaal? Dat moet je zeker eens doen. Qua akoestiek en architectuur behoort de zaal tot de absolute wereldtop. Op 7/1 zet het Antwerp Symphona Orchestra het nieuwe jaar in met een glamoureus nieuwjaarsconcert. Verwacht je aan Italiaanse aria’s, de walsen van Strauss en de heerlijke sopraanstem van Hendrickje Van Kerckhove. Of ga op 14/1 naar het Rachmaninov-concert met pianiste Anna Vinnitskaja, ex-laureate van de prestigieuze Koningin Elisabethwedstrijd. Zijn je kinderen tussen 6 en 12 jaar? Een KIDconcert is altijd een bijzondere ervaring. Zo kan je op 23/1 naar Repelsteeltje luisteren en kijken, een productie in samenwerking met Theater FroeFroe. 

Tip: Praat je graag na met een lekker Belgische biertje erbij? Trek na je concert naar Bier Central in De Keyserlei of de Beerlovers Bar in de Rotterdamstraat. Je zal versteld staan van het rijke aanbod. 

Trix

Voor alternatieve pop- en rockconcerten moet je naar Trix. Liefhebbers van indiefolk hebben het concert van Villagers op 10/1 met stip aangeduid in de agenda. Deze Ierse band maakt wonderbaarlijk mooie en magische muziek, perfect om een koude januari-avond door te komen. Wil je ontdekken wat de Belgische muziek tegenwoordig te bieden heeft dan is er speciaal voor jou het Belgian Showcase Festival op 18/2 en 19/2. Op twee avonden kan je meer dan veertig Belgische acts bekijken. 

Tip: In het nabije Borgerhout zijn er tal van cafés die je met plezier ontvangen voor een after-concert drink. Bar Bakeliet, Bar Leon, Café Mombasa, Plaza Real… Aan jou de keuze. Wie weet kom je er zelfs een of meerdere grootheden uit de Belgische muziek tegen? 

Sportpaleis en Lotto Arena

Ondanks haar hoge leeftijd, bijna 90 jaar, blijft het Sportpaleis scoren, nationaal en internationaal. De zaal werd in 2021 zelfs genomineerd als ‘International Venue of the Decade’ door het vakblad Pollstar. Deze winter kan je er onder meer naar de ‘Night of the Giants’ gaan kijken, het Belgische basketbalfeest van het jaar. Meer dan hartverwarmend zal het optreden van Andrea Bocelli op 5/3 in het Sportpaleis zijn, hij treedt er op met een 70-koppig symfonisch orkest en een 60-koppig koor. In de Lotto Arena vallen de concerten van de Antwerpse troubadour Tourist LeMC op, op 11/2 en 12/2. Sfeer verzekerd!

Tip: Geen zin om na een optreden in een ellenlange file terecht te komen? Blijf in Antwerpen overnachten en laat de avond heerlijk lang duren. En geniet van een deugddoende overnachting en een lekker ontbijt of brunch de volgende dag.