Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

Gratis foto-expo ‘Alles van waarde’

rollerskaters aan MAS Noortje Palmers

Gratis foto-expo ‘Alles van waarde’

Wat kan allemaal erfgoed zijn? Wat heeft waarde en wat niet? De expo ‘Alles van waarde’ onderzoekt deze vragen in de wandelboulevard van het MAS. Het is een foto-expo die de mensen achter erfgoed uit de stad laat zien. Een expo die je ook thuis verder kan verkennen: online staan ook alle verhalen achter de foto’s klaar om te lezen.

Inspirerende beelden van mensen en erfgoed

Creatief duo Noortje Palmers en Jasper Declercq legden samen met fotograaf Dries Luyten honderden Antwerpenaren vast die in de stad zorg dragen voor erfgoed. En dat zijn niet enkel de mensen achter musea, archieven, heemkundekringen en op restauratiewerven. Maar zeker ook de kruisboogschutters, ganzenrijders, hiphoppers, leden van fanfares en cricketploegen, vertellers, koorzangers, imkers, straatvrijwilligers en zaalvoetballers …

Het resultaat is een dozijn gestileerde monumentale groepsportretten waarin de fotografe haar kijk geeft op stedelijke erfgoedgemeenschappen in coronatijden.

Een online expo boordevol verhalen

Daarnaast maakte Palmers samen met collega Dries Luyten meer dan duizend individuele foto’s. Deze bonte groep mensen staat op de foto met iets wat ze koesteren en willen bewaren voor de toekomst: een object uit een verzameling, een ambacht, een sport, beroep, ritueel, feest, een bijzondere plek of gedeelde herinnering…

Wat brengt deze mensen samen? Wat is hun gedeelde passie of het verhaal achter hun collectie, feest of traditie, of achter de plek of de herinnering waarmee ze zich verbonden voelen? Wat vinden ze er waardevol aan? Is hun erfgoed Antwerps of is het van overal? Hoe geven ze het door en hoe zien ze de toekomst?

Een voorproefje

Birgit is projectleider restauratiewerken bij AG Vespa. Het gemeentebedrijf voor vastgoed- en stadsprojecten is verantwoordelijk voor het stedelijk patrimonium. Samen met haar team houdt ze het historisch onroerend erfgoed van de stad in stand door restauratie. Denk maar aan iconische gebouwen zoals de Onze-Lieve-Vrouwekathedraaltoren, het stadhuis, Het Steen of het Rubenshuis. En tijdens die werken stoten restaurateurs al eens op een verrassing.

"Tijdens de werken ontdekte een van onze schilders een briefje uit 1941, van tijdens de vorige restauratiewerken. Het zat verstopt in een luciferdoosje dat op 26 meter hoogte in een sluitsteen was weggemoffeld. Een tijdsbericht van de ene restaurateur aan de volgende restaurateur, met een aandoenlijke boodschap: 'Als die zoldering nog eens geschilderd zal worden, zullen wij niet meer tot deze aarde behoren." 

- Birgit Vande Leest

Cricket is in Vlaanderen (nog) niet heel bekend, terwijl de sport in andere landen razend populair is. ‘Het is dé sport van mijn thuisland Afghanistan’, zegt Abdul Rachid Karim. ‘Daarom maak ik in de Beveren Cricket Club andere Afghaanse jongeren warm voor cricket om hen zo hun nationale trots en identiteit terug te geven.’

"Iedereen denkt dat cricket uit Engeland komt. Maar eigenlijk is het een Vlaamse uitvinding. Cricket zou afgeleid zijn van het oude Vlaamse ‘met de krik ketsen’: met een stok tegen een bal slaan. Enkele Vlaamse migranten hebben cricket rond 1500 in Engeland geïntroduceerd. En nu, zoveel eeuwen later, brengen Afghaanse, Indische en Pakistaanse migranten het cricket terug naar Vlaanderen. De cirkel is rond!"

- Abdul Rachid Karim

Hij heeft zoveel platen in zijn collectie dat, naar eigen zeggen, niemand die allemaal zou kunnen beluisteren in zijn leven, ook al luister je er 24 uur op 24 naar. Pierre Dockx, zeg maar dj Pierre Elitaire, is wellicht dé vinylfreak der vinylfreaks. 'Vinyl werd me met de paplepel meegegeven. Ik verzamelde al platen toen ik 9 jaar oud was.’

"Je wil niet weten hoeveel rommelmarkten en obscure winkeltjes ik bezocht heb op zoek naar die ene plaat. En als je dan eindelijk dat pareltje kunt bemachtigen dat je al lang op het oog had … De euforie die je dan ervaart, is niet te beschrijven."

- Pierre Dockx

 

 

Wanneer ?

tot maart 2023 

Waar ?

MAS | MUSEUM AAN DE STROOM

Hanzestedenplaats 1

2000 Antwerpen

Tickets

Deze expo is gratis

- te bekijken in de wandelboulevard van het MAS, zonder ticket. 

- vanuit je zetel in de online expo boordevol verhalen

Meer info

op de website van het MAS