Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

Expo: Komt een Italiaan naar de Nederlanden

boek Lodovico Guicciardini Victoriano Moreno

Expo: Komt een Italiaan naar de Nederlanden

In 2021 is het precies 500 jaar geleden dat de Italiaanse schrijver Lodovico Guicciardini (1521-1589) geboren werd. Deze bijzondere verjaardag laat het Museum Plantin-Moretus niet onopgemerkt. Met de expo ‘Komt een Italiaan naar de Nederlanden’ keren we met de bestseller van Guicciardini terug naar de welvarende Nederlanden van de 16de eeuw.

Een Italiaanse koopman

Guicciardini is een Italiaanse koopman die vanaf 1541 in het Antwerpse filiaal van het familiebedrijf werkt. Net als Christoffel Plantijn is Guicciardini een migrant die voor zijn werk naar de Nederlanden verhuist en in Antwerpen neerstrijkt. Hij blijft tot zijn dood in Antwerpen (22/3/1589). 

Wordt een schrijver

De carrière van Lodovico neemt een wending wanneer hij in 1552 begint te schrijven, een activiteit die volgens hem meer opbrengt dan zijn werk als koopman. In 1567 publiceert hij zijn bestseller: Descrittione di tutti i Paesi Bassi. In dit opmerkelijke boek beschrijft hij de economie, staatkunde, taal, flora, fauna en volksaard van de welvarende Nederlanden. Het boek wordt meer dan 60 keer uitgegeven, bij verschillende drukkers.

Antwerpen door Guicciardini’s ogen

Opvallend veel aandacht gaat naar zijn woonplaats Antwerpen. Over de inwoners zegt hij:

"Zy zijn vervaren ende gheschikt om over al ter wereldt te handelen, ja oock de vrouwen persoonen (al en hebben zy noyt buytens landts geweest) connen drie oft vier, sommighe vijf, ses ende seven talen spreken: welck een gherieffelijck ende wonderlijck dinck is."

De beschrijving van Guicciardini prikkelt en daagt uit. Ze roept spontaan beelden op van landschappen, dieren, mensen, kledij. Gekende afbeeldingen van boerenbruiloften, een hond tijdens de jacht. Herkennen ‘wij’, inwoners van de stad en streek ons nog in de beschrijving? Herkennen bewoners van buitenlandse herkomst zich in de beschrijvingen?

Ontdek het zelf tijdens deze expo die je terug naar de 16e eeuw brengt.

Het unieke stadsplan van Bononiensis

In dezelfde periode dat Guicciardini de stad gedetailleerd beschrijft in woord, doet mede-Italiaan Virgilius Bononiensis hetzelfde in beeld. Hij maakte een gigantische houtsnede waarop je het Antwerpen van 1565 ziet, op het hoogtepunt van haar economische macht. Dit is het oudste stadsplan van Antwerpen. Het unieke aan dit plan? Het werd met de hand ingekleurd en is gedrukt op 20 bladen handgeschept papier. De expo is een unieke kans om dit topstuk te bekijken, want hierna gaat het weer enkele jaren rusten in depot.

Wanneer?

van 3 december 2021 tot en met 6 maart 2022

Waar?

Museum Plantin Moretus 

Meer info &Tickets

www.museumplantinmoretus.be