Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

Expo: Klavier in Museum Vleeshuis en Snijders&Rockoxhuis

Afbeelding van een klavecimbel Victoriano Moreno

Expo: Klavier in Museum Vleeshuis en Snijders&Rockoxhuis

Succesvolle boeken als Wildevrouw van Jeroen Olyslaegers en De Gloriejaren van Michael Pye tonen hoe het was om in het Antwerpen van de 16de en de 17de eeuw te leven. Maar welke muziek weerklonk die tijd in de straten van de stad? Bezoek de Expo Klavier in Museum Vleeshuis en ontdek alles over de Klank van de Stad.

Klavecimbels en virginalen

Klavecimbels en virginalen bepaalden de soundtrack van het Antwerpen van Christoffel Plantin en Peter Paul Rubens. Ontdek in de expo Klavier een van de belangrijkste collecties van deze instrumenten ter wereld. Maak je klaar voor een muzikale ontdekkingstocht op twee bijzonder bezienswaardige locaties: Museum Vleeshuis en het Snijders&Rockoxhuis.

Snijders&Rockoxhuis

In de twee 17e-eeuwse aangrenzende patriciërswoningen in de Keizerstraat die samen het Snijders&Rockoxhuis vormen, ontdek je tal van schilderijen waarop klavecimbels, virginalen en orgels staan afgebeeld. Zo bewonder je werk van onder meer Frans Floris, Jacob Jordaens en Jan Steen. Daarnaast vullen enkele klavierinstrumenten de expo aan. Loop zeker nog even door de rest van het museum, het is een ware kunsttempel die je helemaal naar de sfeer van de 17de eeuw brengt. 

Museum Vleeshuis

In Museum Vleeshuis maak je kennis met de instrumenten zelf: klavecimbels en virginalen. Niet te missen zijn de unieke, beschilderde klavecimbeldeksels en het portret dat de befaamde Anthony Van Dyck schilderde van klaviervirtuoos Henricus Liberti. Nieuwe opnames, gespeeld door muzikanten van nu, zorgen voor een prachtige muzikale omkadering. Wil je thuis verder genieten? Speciaal voor deze expo werd er een cd met klavecimbelmuziek opgenomen en in het Snijders&Rockoxhuis kan je een rijk geïllustreerde catalogus kopen. 

Glazen Vleeshuis

Sluit je bezoek af door een blik te werpen op het glazen Vleeshuis. Het is een unieke maquette van het historische gebouw, dat heel mooi van binnenuit wordt verlicht. Deze exacte kopie is een werk van Jos Maris. 

Uniek 17de-eeuws 'Zicht op Antwerpen'

‘De aankomst in Sint-Anneke, met zicht op Antwerpen’ een schilderij uit 1692 van Hendrik van Minderhout en Jan van Helmont brengt het Antwerpen uit het klavecimbeltijdperk op schitterende wijze tot leven. Het werk werd eerder dit jaar door het Erfgoedfonds van de Koning Boudewijnstichting aangekocht en wordt nu in bruikleen gegeven aan Museum Vleeshuis. Na de tentoonstelling ‘Klavier’ zal het doek opgenomen worden in de vaste presentatie.