Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

Henriëtte Mayer van den Bergh leidt je rond in het museum van haar zoon

ans brys

Henriëtte Mayer van den Bergh leidt je rond in het museum van haar zoon

Museum Mayer van de Bergh stelt de overdonderende privécollectie van Fritz Mayer van den Bergh ten toon. Al zijn delicate, kleine en grote kunstschatten werden met de grootste zorg en liefde opgesteld in een sfeervol, huiselijk interieur door Henriëtte, de moeder van Fritz. Vandaag, meer dan 100 jaar na de opening van het museum, krijg je weer net als toen, de unieke kans om je te laten rondleiden door Henriëtte herself. Ze ontvangt je in haar prachtige salon op de tweede verdieping van het museum en vertelt honderduit over haar overwegingen en grote liefde voor kunst en haar zoon.

Rendez-vous met een visionaire vrouw

Een museum als eerbetoon aan haar zoon. Dat verwezenlijkt Henriëtte van den Bergh (1838–1920) op nauwelijks drie jaar tijd. Na de plotse dood van haar zoon Fritz realiseert ze zijn onvervulde wens: een museum om zijn adembenemende kunstverzameling tentoon te stellen. Na de opening van het museum wordt Henriëtte geprezen als een grande dame en een vrouwelijke mecenas. Haar ondernemende, doelgerichte en wilskrachtige persoonlijkheid maakt veel indruk. En nu kan jij haar ontmoeten.

Een privé rondleiding door Henriëtte

Dankzij een originele audiovisuele presentatie word je, zoals dat 100 jaar geleden ook gebeurde, rondgeleid door Henriëtte zelf. Je vlijt je neer in haar salon en luistert naar haar stem. Henriëtte neemt je mee in haar moederhart en vertelt over de verzameling van haar zoon en hoe zij voor elk object de perfecte plek creëerde. Een adembenemende en unieke ervaring die je het museum leert kennen als een vriend van de familie.

Onderzoeker Ulrike Müller: "Het idee van deze presentatie is echt dat je als bezoeker plaatsneemt op de prachtige bank in Henriëtte's salon en luistert naar haar verhaal. Ze vertelt over haar familie, de verzamelpassie van Fritz, en haar beweegredenen om een eigen museum op te richten . Hoewel alles in het museum ontstond uit de privécollectie van Fritz, ontdek je op deze plek en deze manier ook hoe straf en vooruitziend het werk van deze vrouw was. Iets wat, zeker in haar tijd, voor vrouwen niet evident was. Zelf vertelde Henriëtte altijd dat alles op deze plek de interesses en de smaak van haar zoon weerspiegelde. Maar wie goed kijkt en luistert, ziet en voelt de ongelooflijke inbreng van een trotse moeder met een eigen passie voor kunst en een bijzonder oog voor detail."

In mei verschijnt bij Hannibal Books een nieuwe publicatie over over het Museum Mayer van den Bergh en zijn grondleggers. Hierin brengt onderzoeker en auteur Ulrike Müller voor het eerst het verhaal van Henriëtte en haar uitzonderlijke missie.

ans brys

Praktische informatie ‘Ontmoet Henriëtte’

  • ‘Ontmoet Henriëtte’ is een auditief-visuele presentatie. Het gebruik van de audioguide is essentieel. Breng je eigen Android-oortjes of een hoofdtelefoon met een mini-jack aansluiting mee. De audio-guide ontvang je ter plaatse. Draadloze oortjes of hoofdtelefoons kunnen niet gekoppeld worden. De audioguides worden na elk gebruik ontsmet.

  • Slechts 2 bezoekers per uur en alleen te bezoeken op vertoon van het ticket ‘Ontmoet Henriëtte’: dat bestel je hier. Na je bezoek aan de presentatie kan je de rest van het museum bezoeken.

  • De audiotour is beschikbaar in het Nederlands, Frans, Duits en Engels en werd ingesproken door actrice Reinhilde Decleir.

  • De audiotour loopt nog tot zondag 09 januari 2022.