Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

Tommy Wieringa De Morgen

Dwalen en verdwalen in verhalen

De boekenwereld staat niet stil. Ook tijdens corona verlaten schrijvers even hun schrijftafel om te komen vertellen over hun werk, hun voorbeelden en hun vak. Alleen moeten ze het even stellen zonder live publiek. Voordeel: je kan de literaire interviews en voordrachten digitaal bekijken waar en wanneer je wil. Met dank aan het literatuurplatform Antwerpen Leest.

Je hoeft niet eens zélf alle verschillende literaire websites te doorzoeken, dat deed het platform Antwerpen Leest namelijk al voor jou. Op de Streams-pagina vind je een overzicht van alle digitale activiteiten van de grootste literaire spelers: Behoud de Begeerte, Letterenhuis, bibliotheek Permeke, Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience en Antwerpen Boekenstad.

Onsterfelijk: Roger Van de Velde

Heel mooi is ‘Hier het hiernamaals’. Daarin brengt Behoud de Begeerte hulde aan onsterfelijke auteurs, ook al zijn ze dan al fysiek overleden. De eerste uitzending is gewijd aan Roger Van de Velde, die door zijn verslaving aan het geneesmiddel palfium de psychiatrie in moest, en daar enkele van de krachtigste werken uit de Antwerpse literatuur neerpende. 

Naar AntwerpenLeest/Streams

Roger Van de Velde
Roger Van de Velde

Woest schrijversbrein: Tommy Wieringa

In de reeks ‘Desideratoria’ piept Behoud de Begeerte even in de schrijfkamer van drie auteurs. Hoe woest gaat het eraan toe in het creatieve schrijversbrein van Johan de Boose, Valerie Tack en Tommy Wieringa? Schrijfster Anneleen Van Offel kruipt in hun hoofd en laat het hen zelf vertellen.

Naar AntwerpenLeest/Streams

Alle dagen van de poëzie

Trouwe fans van het Letterenhuis zijn al jaren vertrouwd met de fijne traditie van de Donderdagen van de Poëzie. Nu je deze middagen volledig digitaal kan bekijken, hoef je niet eens af te tellen tot het eindelijk weer donderdag is. Herbekijk de uitzendingen met bijvoorbeeld Joke van Leeuwen, Lies Van Gasse, Tom Van de Voorde en Koen Stassijns. En kijk mee uit naar wat Pat Donnez te vertellen heeft, naar de Stamboomverzen van Lander Cornelis of de woorden van Geert Buelens.

Naar AntwerpenLeest/Streams

Joke van Leeuwen
Pat Donnez GvA

Boeken op woensdag

Nog zo’n klassieker is ‘Boeken op Woensdag’. De koffie en croissant waarop het Letterenhuis je trakteert, moet je zelf bij de bakker halen, het literaire programma krijg je wél geserveerd zoals je dat gewoon bent. Herbekijk eerdere afleveringen met o.a. Max Greyson, Peter Terrin, Ellen Van Pelt, Aleksandr Skorobogatov en Ingrid Vander Veken.    

Naar AntwerpenLeest/Streams

In de schaduw van Jozef Peeters

Ooit al gehoord van de kunstenaar Jozef Peeters. Jozef Peeters (1895-1960)? Hij was een van de eerste abstracte schilders van België. En zo bevlogen over zijn vak dat hij de moderne kunst theoretiseerde, grootse congressen organiseerde, en correspondeerde met zowat de halve Europese avant-garde. Een documentaire over deze bijzondere man vind je ook terug op Streams.

Naar AntwerpenLeest/Streams

Jozef Peeters Jozef Peeters

Alles is literatuur

Over al wat mooi is in deze wereld, zijn al liters inkt gevloeid. De literaire events beperken zich dan ook niet tot boeken alleen. Bekijk of herbekijk ook filmpjes en podcasts over de (on)mogelijkheid van vertalen, over fietsreizen en de Tour de France, over de cowboyverhalen vol countrymuziek van Christophe Vekeman, over de zoektocht naar een vader of een eigen identiteit … 

Streams laat je even dwalen in bijzondere verhalen.
Lees, leef, beleef en herbeleef.

Naar AntwerpenLeest/Streams