Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

kunstwerk Pascale Marthine Tayou, La Paix des Braves (2019 / 2021) © Copyright The Artist/De kunstenaar, Photo: Léonard Pongo, Courtesy Galleria Continua

De must-see expo's van deze zomer

Corona of niet: in musea en galeries kon je gelukkig al langer terecht voor jouw dosis cultuur. En dat is deze zomer niet anders. Verschillende succestentoonstellingen zijn verlengd, andere zijn net begonnen. We pikken er een aantal uit die zeker een bezoekje waard zijn. Voor al wie houdt van kunst, fotografie, … en van de liefde.

Congoville

Middelheimmuseum

Jean Katambayi, MM / Afrolampe (2021). @ The Artist. Photo: Léonard Pongo

Ontdek deze brandend actuele tentoonstelling over thema’s als dekolonisatie, beeldvorming en identiteit. Een parcours in open lucht leidt je langs 20 bijzondere hedendaagse kunstwerken.

Sandrine Colard werd aangesteld als externe curator. Zij bracht vijftien internationale kunstenaars samen in ‘Congoville’. De kunstwerken bieden nieuwe, andere perspectieven op een historisch verhaal dat vaak veel te eenduidig wordt verteld.

‘Congoville’ trekt grenzen open, mentaal en fysiek. De nieuwe blikken werpen een heel ander licht over monumenten en beelden waar we vandaag voorbij wandelen zonder het echte verhaal erachter nog te kennen.

Het tentoonstellingsparcours leidt je door het kunstpark en door enkele binnenruimtes. Daarvoor reserveer je op voorhand je gratis ticket.

Steve McCurry

AntwerpPhoto Festival

in de stad

Van 26 juni tot 26 september nemen Belgische en buitenlandse fotografen - grote namen en nieuw talent - je mee naar andere werelden en mensen. Tijdens de derde editie van dit internationale festival beleef je tentoonstellingen en verrassende wandelingen in het historische decor van Antwerpen, de fotostad van Vlaanderen.

Op het internationale AntwerpPhoto Festival ontdek je het werk van Belgische en buitenlandse fotografen met naam en faam, maar ook de underdogs en jonge talenten. Het is dé uitgelezen kans om fotografisch werk van over de hele wereld te ontdekken.

“AntwerpPhoto ziet fotografie als de taal van de toekomst, de beeldtaal die iedereen verbindt. Antwerpen is het perfecte kader voor het grootste Vlaamse fotofestival.”

- Kaat Celis, directeur van AntwerpPhoto -

Schatten uit de verzameling van Rosalinde en Arthur Gilbert

DIVA

DIVA presenteert deze zomer de tentoonstelling Masterpieces in Miniature: Schatten uit de verzameling van Rosalinde en Arthur Gilbert. Deze reizende tentoonstelling wordt georganiseerd door het Victoria en Albert museum (V&A) uit Londen.

Voor de allereerste keer zal er een topselectie uit alle deelverzamelingen van de Gilbertcollectie te zien zijn op het Europese continent. Sommige objecten, zoals de 16de-eeuwse patrijsbeker, zijn exclusief in Antwerpen te bewonderen.

Masterpieces in Miniature is een ode aan de indrukwekkende erfenis van Rosalinde en Arthur Gilbert. Je krijgt de kans om de schatten uit de Gilbertcollectie van zeer dichtbij te bewonderen. 

Destination Sweethart

Red starline Museum

Liefdesmigranten laten hun thuis, familie en vrienden achter om een toekomst uit te bouwen met die ene persoon. ‘Destination Sweetheart’ is een tentoonstelling over migratie voor liefde van de Red Star Line-periode tot vandaag. Brieven, interviews en persoonlijke objecten nemen je mee in hartverwarmende, maar ook confronterende verhalen.

In ‘Destination Sweetheart’ volg je een handvol liefdesmigranten. Luister naar ontboezemingen en laat je meevoeren door verhalen en objecten. Soms confronterend en schokkend, vaak ontroerend en intiem. Want de liefde gaat vaak niet zonder slag of stoot.

Ontdek in ‘Destination Sweetheart’ wat het betekent om zo ver te gaan voor de liefde.

RADICALLY NAIVE / NAIVELY RADICAL

Deze tentoonstelling capteert een gemoedstoestand die ons wordt opgedrongen door het huidige tijdsgewricht. We lijken te zwalpen van kantelpunt naar kantelpunt: 9/11, War on Terror, Arabische Lente, Alt-right, #MeToo, migratiestromen, Trump, #BLM, de permanente dreiging van klimaatverandering, … Is COVID-19 de finale doodsteek en gaan we kopje onder? Verdrinken we in polarisering? Of rechten we onze rug tegen de stroom van cynisme?

‘Radically Naive / Naively Radical’ is meteen ook de start van Kunsthal Extra City op een nieuwe locatie: de voormalige Dominicanenkerk en -kapel in de Provinciestraat.

Voor een aangenaam en veilig bezoek zijn het aantal bezoekers tijdens COVID-19 beperkt. Reserveer op voorhand een tijdslot.