Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

Jolente De Keersmaeker Herman Sorgeloos

De cultuurtips voor de zomer van Jolente De Keersmaeker

Jolente De Keersmaeker is stichtend lid van tg STAN. De afgelopen jaren creëerde en speelde ze mee in onder meer Bedrog/Trahisons, De Kersentuin, Infidèles en Dans voor actrice. "Eindelijk mogen we terug spelen. Daar zijn we heel blij om. In juli brengen we onze voorstelling Poquelin II in Zwitserland en in Frankrijk, onder meer op een groot openluchtfestival in Lyon. Daarna gaan we eindelijk nog eens op vakantie en tussendoor hoop ik zoveel mogelijk te genieten van de Antwerpse cultuurzomer."

Congoville

Het Middelheimmuseum is een van de topmusea van ons land. Het is een heerlijke plek waar kunst en natuur hand in hand gaan. Elke keer ik er ben, voel ik hoe het beeldenpark mijn geest en mijn lichaam verlicht. Zelfs als het er druk is, vind ik er rust. Ik ben heel benieuwd naar de expo Congoville. In ons land hebben we altijd achteropgehinkt als het gaat over het verwerken van het koloniale verleden. Het is dringend tijd dat we deze tentoonstelling met zijn allen bezoeken.

Middelheimmuseum, tot 3 oktober

Info 

Re-collect

Ook het Fotomuseum vind ik een fascinerend museum. Ik kom er graag met mijn kinderen. Beeldcultuur speelt een belangrijke rol in hun leven en daarom spreekt fotografie hen zo aan. Ik vind het fijn om met hen in dialoog te gaan over de werken die we zien. Deze zomer kan je er Re-collect gaan bekijken, een expo die je een blik geeft op welke werken het Fotomuseum de laatste tien jaar heeft verworven. Met werk van Bieke Depoorter, David Claerbout, Dirk Braeckman en nog vele anderen. 

Fotomuseum, tot 7 november

Info

Antwerp Photo Festival

Nog meer fotografie. Dat kan ik alleen maar toejuichen. Tijdens de zomermaanden kan je in het Loodswezengebouw ontdekken wat er leeft op het gebied van fotografie vandaag. Op het programma staan expo’s van Jimmy Kets, Erwin Olaf en Iconobelge III, met een mix van aanstormend talent en gevestigde namen

Loodswezengebouw, tot 26 september

Info en tickets

acteur Tom Van Dyck op de Scheldekaaien Antwerp PhotoFestival - foto: Jimmy Kets

De Carrousel

Een heel mooi bouwsel, dit openluchttheater. Nu staat het op de Scheldekaaien, maar later deze zomer verhuist het naar de Slachthuiswijk en in het najaar naar Deurne. Op het programma staan zowel bekende artiesten als jonge makers. Dat vind ik een fijn concept, zo leren mensen ook nieuwe artiesten kennen. 

De Carrousel, heel de zomer

Info en tickets

Architectuurroute met de fiets

Het afgelopen jaar heb ik, zoals zoveel mensen, geleerd om mijn eigen omgeving met andere ogen te bekijken. Deze bewegwijzerde fietsroute is weer een andere manier om je eigen stad opnieuw te ontdekken. Terwijl je op de fiets zit ontdek je heel wat architecturale pracht in en rond de stad. Leuk voor een mooie zomerse dag. 

Fietsplan te koop bij de bezoekerscentra van Visit Antwerpen

Info

Een man en een vrouw fietsen langs een gebouw in het Middelheimpark Noortje Palmers

Comp. Marius plant zijn vlag

Heel de zomer vind je de houten tribune van Marius in het Middelheimmuseum, naast de containerconstructie waar hun kantoren gevestigd zijn. Hier kan je tal van voorstellingen komen bekijken, van eigen creaties tot try-outs en repertoirestukken. Ze werken ook samen met toneelscholen en andere gezelschappen. 

Middelheimmuseum, tot 29 augustus

Info en tickets

Museum Mayer Van den Bergh

Dit is zo’n fijn en intiem museum. Mocht je er nog niet geweest zijn, dat moet je het zeker eens bezoeken. Je wordt ondergedompeld in een bijzondere, bijna huiselijke sfeer en je maakt kennis met een wonderlijke collectie. Pronkstuk is natuurlijk de Dulle Griet van Pieter Bruegel. 

Museum Mayer Van den Bergh

Info

Een zicht in de richting van de bibliotheek in het Museum Mayer van den Bergh Ans Brys

Käthe Kollwitz

Onlangs had ik mensen uit Griekenland op bezoek. Ze vertelden me dat ze absoluut naar Museum De Reede wilden gaan. Ik had al wel gehoord van dat museum, maar was er nog niet geweest. En dat terwijl er werken hangen van onder meer Goya, Rops en Munch. Tot 19 juli loopt er een tentoonstelling van het grafisch werk en de bronzen sculpturen van de bekende Duitse kunstenares Käthe Kollwitz. Daar moet ik dringend naartoe. 

Museum De Reede

Info en tickets