Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

Jaouad Alloul in Dokrijk Pat Verbruggen Photography

De cultuurtips voor de zomer van Jaouad Alloul

Jaouad is theatermaker, muzikant, activist, presentator, zaakvoerder en nog veel meer. "Mijn zomer wordt razend druk. Na een lange reeks van De Meisje in Antwerpen speel ik mijn monoloog deze zomer over heel Vlaanderen. Met mijn band speel ik in OLT Rivierenhof op 8 juli en in De Roma op 25 september. En daarnaast hoop ik tijd te vinden om nog heel veel nieuwe dingen te creëren. Ik heb er zin in!

Verwonderende voetschrapers

Dit is een audiowandeling van Zomer van Antwerpen die langs voetschrapers leidt. Zoals het woord het zegt, veegden mensen in die kleine nis in de gevel van hun huis hun vuile voeten schoon. Artieste Elke Lemmens geeft voetschrapers een nieuw leven door er mini-taferelen in te bouwen. Zelf woonde ik een tijdje naast iemand die een voetschraper heeft met daarin een kleine zeemeermin. Dat fascineerde mij mateloos. Deze audiowandeling wil ik daarom niet missen. 

Audiowandeling door de stad

Info

zicht op een miniatuurtje in een voetschraper Elke Lemmens - Zomer van Antwerpen

(RE)CONNECT

Female Takeover is een collectief van vrouwen met verschillende achtergronden. Door de jaren heen hebben ze elkaar gevonden en zijn ze aan elkaar blijven ‘plakken’. Via dans, muziek, woord en zang kaart deze ‘sisterhood’ universele thema’s als discriminatie, ongelijkheid en feminisme aan en focussen ze op de kracht van diversiteit. Naar hun voorstelling in De Carrousel kijk ik enorm uit. 

De Carrousel, op donderdag 1 juli

Info

Besmette Stad 

De fantastische expo over Paul Van Ostaijen in het Letterenhuis is helaas voorbij, maar gebeurt er meer om de honderdste verjaardag van de dichtbundel Bezette Stad te vieren. Zo is er Besmette Stad, een multimediaal project van deBuren, waar Vlaamse en Nederlandse kunstenaars een artistiek antwoord geven op de coronacrisis. Verdwaal in deze online stad en check zeker mijn nummer Eind van ons Latijn

Info

Pride of color

Dit event organiseer ik samen met twee vriendinnen. Op dit festival willen we een veilige omgeving bieden voor LGBTQI+ personen met kleur. Zo gaan we onder meer in gesprek met Wim Peumans, auteur van Habibi: het lief en leed van LGBT moslims. We willen aantonen dat homofobie en misogynie maatschappelijke problemen zijn, die in álle culturen voorkomen.

Zomerfabriek, 10 juli (helaas, deze voorstelling is voorbij)

Jazz Middelheim

Jazz Middelheim is sowieso een topper, al is het maar omdat het zo’n mooie concertlocatie is. Waar ik zelf naartoe ga? STUFF. wil ik niet missen. Heerlijke grensoverschrijdende muziek!

Park Den Brandt, van 13 tot 16 augustus.

Info en tickets     

Theaterfestival

Ik zing, dans, presenteer, regisseer, fotografeer… ik heb geen zittend gat (lacht). Ook theater is een van mijn passies. En daarom tip ik graag het Theaterfestival, dé plek om te ontdekken wat vandaag hot is op theatergebied.  

Verschillende locaties, van 2 tot 12 september

Info en tickets

Love at first sight #6

Wil je liever beginnende theatermakers ontdekken? Ga dan naar Love at first sight. Op verschillende locaties, van Kultuurfaktorij Monty tot Zuidpool en van kavka tot hetpaleis kan je spannend, poëtisch en confronterend werk bewonderen. Zelf trek ik naar De Studio om er een voorstelling mee te pikken. 

Verschillende locaties, van 16 tot 25 september

Info en tickets

‘Zeg Ja!’

De expo ‘Destination Sweetheart’ in het Red Star Line Museum is een ode aan de liefde. Je ontdekt er liefdesverhalen van mensen die alles achterlaten om een toekomst uit te bouwen met die ene persoon. Deze zomer kan je trouwens je huwelijksgeloften hernieuwen op de toren van het museum. En ik ben vereerd dat ik een van de ceremoniemeesters mag zijn. Niet dat ik per se in het huwelijk geloof, maar wel in de liefde!  

Red Star Line Museum, op 25 en 26 september

Info en tickets