Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

Filter op regio, type en datum
Monica Silverstre

Acts Producties

Een Antwerpse vereniging die toneelstukken en theatershows brengt.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Tijdens het Cultuurweekend kan je terecht in Den Beulenbak voor toonmomenten en kleine optredens.

Meer info

Waar: Sint Nicolaasplaats 10, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zondag 29/8
Meer info: www.actspro.be

AMUZ

AMUZ,dat is muziek in een historisch kader! De historische uitvoeringspraktijk doet klassieke muziek sprankelen in AMUZ tijdens een verrassende reeks seizoensconcerten en het zomerfestival Laus Polyphoniae.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

AMUZ laat de kleinsten tijdens het cultuurweekend op ontdekking gaan! De voorstelling Oort is bedoeld voor kinderen van 0 tot 4 maanden en hun ouders. Oort is een intieme geluidservaring die je doet onderduiken in klanken die we kennen van lang voor we ons iets herinneren. Maar op zondagvoormiddag kan je in AMUZ ook op schattenjacht! Ga mee op stap met Josken en ontdek de mooiste kunstwerken en spannendste verhalen. Maak kennis met barokke parels, de kevers van Jan Fabre … maar ook met Apollonia, beschermheilige van kinderen die hun melktanden wisselen. Josken denkt dat ook zij haar schatten in AMUZ bewaart. Ga je mee op zoek? Voor kinderen van 4 tot 12 jaar.

 

Meer info

Waar: Kammenstraat 81, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zondag 29/8
Meer info: www.amuz.be

Anima Vinctum

Anima Vinctum is een theatervereniging, gevestigd in Antwerpen sinds 2014. Theater met een ziel. Zelfgeschreven theaterproducties 'made from scratch' en doorheen het jaar cursussen in theater en dans.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Tijdens het Cultuurweekend kan je op zaterdag om 14u komen kijken naar enkele lesopdrachten uit de cursus Theaterlessen (seizoen ’21-’22). Of je kan gewoon deelnemen en les krijgen van onze ervaren theaterdocent Jacques De Bock. Afspraak op de Leopold de Waelplaats !

Meer info

Waar: Leopold de Waelplaats, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zaterdag 28/8
Meer info: www.animavinctum.com/theatercursussen-choreografie-cursus-theater/theaterlessen-antwerpen-theatercursus/

Anna Khina

Anna Borodikhina, aka Anna Khina, is een spoken word performance artieste en hiphop muzikante. Haar missie? "Ik wil de mensen laten luisteren naar wat niet wordt gehoord, om ze dan te laten meeslepen door mijn innerlijke melodie."
Anna Khina is ook de winnares van Antwerp Bijou 2021, een gloednieuw podiumkunstenfestival georganiseerd door Fameus.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Je kan Anna Khina tijdens het Cultuurweekend om 15u aan het werk zien op het Operaplein. Daar brengt ze poëzie afgewisseld met muziek. Ze maakt dan live beats op haar loopstation met haar stem, waarop ze vervolgens zingt en rapt.

Meer info

Waar: Frankrijklei 1, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zondag 29/8
Meer info: www.facebook.com/BorodikhinaAnna

Antwerp Symphony Orchestra

Het Antwerp Symphony Orchestra is het symfonisch orkest van Vlaanderen en België, met de vermaarde Koningin Elisabethzaal in Antwerpen als thuisbasis. Het orkest brengt concerten op de grootste podia in binnen- en buitenland.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Ontdek gratis het gevarieerde aanbod van Antwerp Symphony in de Koningin Elisabethzaal. Elk uur trakteren muzikanten je op live klassieke muziek. Tussendoor kan je op groot scherm genieten van o.a. de Boléro van Ravel en andere concerten die het orkest het voorbije jaar opnam. En in de lounge ontmoet je andere muziekliefhebbers bij een drankje. Kinderen kunnen zich uitleven in verschillende kinderateliers, waar ze samen met een ervaren muziekleerkracht knutselen, tekenen en bodypercussie spelen.

Meer info

Waar: Koningin Astridplein 20, 2018 Antwerpen
Wanneer: Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: www.antwerpso.be/cultuurweekend

Antwerp Underground Festival

In samenwerking met bibliotheek Permeke organiseerde koffiebar Viggo's het afgelopen jaar livestreams onder de naam Radio Viggo. Vandaag organiseren ze het Antwerp Underground Festival!

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Antwerp Underground Festival brengt op zaterdag een mix van genres naar het De Coninckplein. Van DJ's naar live muziek en van Jazz naar House.

Wie niet tot dan kan wachten, kan op vrijdag om 17u30 richting Operaplein trekken. Daar zorgt dj UVILAK voor muziek Ibiza style en Tech House.
Zaterdag om 16u is het de beurt aan dj Jimbo Jones op de Groenplaats.

Meer info

Waar: Groenplaats, 2000 Antwerpen
Frankrijklei 1, 2000 Antwerpen
De Coninckplein, 2060 Antwerpen
Wanneer: Vrijdag 27/8, Zaterdag 28/8
Meer info: fb.me/e/39yb05SPs

BACH in de STAD

BACH in de STAD organiseert van 19 tot 25 september 2021 de eerste editie van Bachfestival Antwerpen in de Sint-Carolus Borromeuskerk en de Sint-Norbertuskerk. Een week rond de persoon van J.S.Bach met concerten, een lezing en een kindervoorstelling.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Je krijgt een voorproefje van Bachfestival Antwerpen 2021. Er zijn open repetities en orgelbespelingen in de Sint-Carolus Borromeuskerk. Ook in de Sint-Norbertuskerk zijn er open repetities en een optreden van Trio Gorgona met Bach & Balkan.

Meer info

Waar: Dageraadplaats 5, 2018 Antwerpen
Hendrik Conscienceplein 6, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: www.bachindestad.be

Belgische Improvisatie Liga

De Belgische Improvisatie Liga staat al 30 jaar bekend om haar improvisatietheatermatchen naar een Canadees ijshockey-concept. Je kan er ook workshops improvisatie volgen, of de BIL inschakelen in je bedrijf voor workshops, acts en animaties.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

De BIL zal op de twee hoofdpodia (Groenplaats en Operaplein) alle acts aan elkaar praten met twee vrolijke presentatorduo's. Met een flardje absurditeit, een vleugje humor en veel impro zullen zij de acts op onnavolgbare wijze aankondigen. De BIL zal op vrijdag om 20u op het Operaplein ook een korte versie brengen van haar nieuwe show BILLIE. Onze acteurs spelen een dag in het leven van BILLIE waarbij de acteurs improviseren op suggesties uit het publiek.

Meer info

Waar: Groenplaats, 2000 Antwerpen
Frankrijklei 1, 2000 Antwerpen
Wanneer: Vrijdag 27/8, Zaterdag 28/8
Meer info: www.bil.be

Bibliotheek Ekeren Driehoek

Een bibliotheek waar je niet enkel boeken kan ontlenen, maar ook terecht kan voor leuke activiteiten zoals lezingen en expo's.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

De tentoonstelling 'On adventure with dad' toont de foto's van vader Kenny Deuss. Wanneer zijn vriendin na ouderschapsverlof met een bang hart ging werken, vroeg ze om geregeld een foto te sturen. Kenny bewerkte de foto's om mama een kleine hartaanval te bezorgen. Ondertussen heeft hij een hele collectie verzameld op zijn Instagram pagina die meer dan 200.000 volgers heeft.

Meer info

Waar: Driehoekstraat 43, 2180 Ekeren
Wanneer: Vrijdag 27/8, Zaterdag 28/8
Meer info: www.facebook.com/BibliotheekDriehoek

Bibliotheek Hoboken

De bibliotheek is een inspirerende open leeromgeving waar Antwerpenaren eenvoudig en ongedwongen kunnen binnenstappen, de wereld leren lezen, levenslang inzichten kunnen verwerven en die vrij kunnen delen met elkaar.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Op vrijdag wordt er van 14u tot 16u voorgelezen in park Gravenhof. Voor kindjes vanaf 4 jaar.

Meer info

Waar: Kioskplaats 85, 2660 Hoboken
Wanneer: Vrijdag 27/8
Meer info: www.facebook.com/BibliotheekHoboken/

Bibliotheek Park

Bibliotheek Park is de districtsbibliotheek van Merksem. Een mooie bibliotheek in centrum Merksem, makkelijk bereikbaar. Met een uitgebreide collectie, leuke activiteiten en een fijne leeszaal om even weg te dromen.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Op vrijdag 27 augustus kunnen kinderen van 5 tot 10 jaar tussen 12 en 17 uur doorlopend meewerken aan de  ‘Grootste Street Art Tekening’ in Bibliotheek Park. Samen met illustratrice Laura Vargas werk je mee aan een groot werk van wel 20 meter. Op het einde van de dag hangen we alles aan elkaar.

Op zaterdag start om 10u een Graffitiwandeling voor ouders en kinderen (6+) in Merksemdok. Verwacht je aan een route vol opdrachten en weetjes over Straat Art. Reserveer je plekje door te mailen naar bib.park@antwerpen.be.

Meer info

Waar: Van Heybeeckstraat 28A, 2170 Merksem
Emiel Memineurstraat 72, 2170 Merksem
Wanneer: Vrijdag 27/8, Zaterdag 28/8
Meer info: www.antwerpen.be/nl/overzicht/district-merksem-1/zomer-in-mxm/27-8-en-28-8-cultuurweekend-in-de-stad-en-in-merksem

Dries Luyten

Bibliotheek Permeke

Permeke is de hoofdbibliotheek van Antwerpen en heeft een grote collectie boeken, films, muziek en kranten. Permeke heeft ook een uitgebreid cultureel programma met o.a. theater, film, boekvoorstellingen, optredens en kinderactiviteiten.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Permeke organiseert een weekend vol vertellingen, voorstellingen en workshops. Muzikale sluimersessie voor baby’s (door Het Fluisterhuis), voorleesmomenten, workshops, boekpresentaties, een digitale carrousel waar je drie digitale mini-workshops kan volgen, de BIBMOBIEL in de Leestuin en nog veel meer. Een lezersfeest voor alle leeftijden!

Meer info

Waar: De Coninckplein 26, 2060 Antwerpen
Wanneer: Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: www.permeke.org/cultuurweekend

Borealis

Een magische lichtshow

Niets mooier dan de schoonheid van de natuur. Beleef deze zomer het noorderlicht in Antwerpen. Jawel, het mythische poollicht komt voor even naar ons. Of zo lijkt het toch. 

Deze magische lichtshow strijkt neer in de stad. Kijk naar boven, zie hoe de lucht groen en blauw kleurt. En geniet van dit ‘wonder der natuur’. Adembenemend mooi! Net een schildering op de wolken. De schilderingen in de wolken zijn bovendien, door het veranderende weer, iedere dag anders.

BOREALIS is een droombeeld van de Zwitserse kunstenaar Dan Acher founder van Happy City Lab. Voor hen is de stad hun speeltuin. 

Het is een ongelooflijke ervaring die de tijd even doet stilstaan. 

BOREALIS  zie je in de openlucht, als de zon plaats maakt voor andere kleuren. Je kuiert rond en geniet, op je eigen tempo, zo lang je wil.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

20.00 - 00.00 uur (doorlopend)

GRATIS

Meer info

Waar: Theaterplein, 2000 Antwerpen
Wanneer: Vrijdag 27/8, Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: www.zva.be/borealis

CALLEWAERT VANLANGENDONCK GALLERY

Callewaert Vanlangendonck Gallery toont Belgische abstracte kunstenaars uit de jaren 1950 en 1960. Brecht Callewaert en Yoeri Vanlangendonck benadrukken hoe tijdloos, universeel en grensoverschrijdend deze avant-garde kunst nog steeds is.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

GUY VANDENBRANDEN, WERKEN OP PANEEL' Guy Vandenbranden is een van onze belangrijkste Belgische constructivistische kunstenaars. Callewaert Vanlangendonck vertegenwoordigt het archief en de 'Estate Guy Vandenbranden'.

Meer info

Waar: Sint-Jacobstraat 17, 2000 Antwerpen
Wanneer: Vrijdag 27/8, Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: callewaert-vanlangendonck.com

cc Deurne & Cinema Rix

We zijn een warm, open en laagdrempelig huis waar iedereen welkom is. Je kan er terecht voor een breed en divers podiumaanbod van muziek, theater, comedy, matinees en familie- en schoolvoorstellingen.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Bijna Gratis Vrijdagconcerten. Kom genieten van Liliane Saint-Pierre. Zij stelt om 14 uur ‘KARMA’ voor. Haar eerste album in 6 jaar en zonder meer een artistiek hoogtepunt in haar lange carrière. Om 20u30 verzamelt lokaal (en internationaal!) hiphop- en R&B-talent zich in het OLT Rivierenhof: Faisal, Miss Angel, Morane, Ray Fuego en Scottie.

Meer info

Waar: Turnhoutsebaan 246, 2100 Deurne
Wanneer: Vrijdag 27/8
Meer info: www.ccdeurne.be/oltvrijdag

ccBe

ccBe is een open cultuurhuis met een hart voor de buurt en een boeiend programma. ccBe speelt in op de hedendaagse tendensen binnen de podiumkunsten met de nadruk op dans en theater, maar je kan er ook genieten van comedy, circus, film en muziek.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Na 40 jaar zet ccBe de stap van cultuurcentrum naar schouwburg. Bij een nieuw jasje en een nieuwe naam - die we letterlijk onthullen tijdens het Cultuurweekend – hoort uiteraard ook een groot feest! Kom mee vieren met taart en proef ons zelf gebrouwen bier. Op het podium zetten Barbara Dex, Dries Bongaerts en Johan Petit het feestje verder, terwijl Dakka Hicham Marso de straat op stelten zet. Of kom tot rust in onze tuin en doe mee met allerlei familie-activiteiten. Voor elk wat wils!

Meer info

Waar: Driekoningenstraat 126, 2600 Berchem
Wanneer: Zondag 29/8
Meer info: http://www.ccbe.be/cultuurweekend

ChampdAction

ChampdAction is een internationaal ontwikkelings- en productieplatform voor innovatieve en experimentele muziekmakers gevestigd in DE SINGEL in Antwerpen. ChampdAction is doorheen het jaar aanwezig op tal van Vlaamse podia met creaties.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

ChampdAction presenteert LAbO 2021, een publiek toonmoment in deSingel. 43 jonge makers uit muziek, dans en beeldende kunsten tonen interdisciplinaire en technologisch uitdagende creaties. Het resultaat van 10 dagen werken met gerenommeerde artiesten/coaches geselecteerd door ChampdActoon in verschillende ruimtes van DE SINGEL. Het publiek is op zondag 29 augustus welkom vanaf 19u30 en kan verschillende performances en installaties gaan bekijken in een 10-tal ruimtes doorheen DE SINGEL.

Meer info

Waar: Desguinlei 25, 2018 Antwerpen
Wanneer: Zondag 29/8
Meer info: www.champdactionlabo.be/

Cinema Cartoon's

Stadsbioscoop Cartoon’s kiest voor een gevarieerde filmkeuze die alle leeftijden kan bekoren. Van verdiepende documentaires, bekroonde speelfilms, moderne klassiekers en kleine publieksfilms tot onconventionele genrefilms.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Plof je neer in onze rode zeteltjes en laat je meevoeren met Stanley Tucci en Colin Firth op road trip in het noorden van Engeland in 'Supernova', trek met Frances McDormand door het desolate binnenland van de Verenigde Staten in het Oscarwinnende 'Nomadland', of kom Julia Ducournau ontdekken, één van de meest opwindende nieuwe stemmen van de Europese cinema die voor 'Titane' als tweede vrouw ooit de Gouden Palm mee naar huis mocht nemen. Tijdens het Cultuurweekend zorgen we voor een dagelijkse portie film en verwondering vanaf 14u.

Meer info

Waar: Kaasstraat 4-6, 2000 Antwerpen
Wanneer: Vrijdag 27/8, Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: cinemacartoons.be/

Cinema Lumière

Cinema Lumière is de stadsbioscoop in het FOMU. Je kan er dagelijks terecht voor een kwalitatief en gevarieerd filmaanbod waarbij de focus ligt op hedendaagse films en op klassiekers en restauraties, thematische vertoningen en kinder- en familiefilms

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Tijdens het Cultuurweekend zijn de allerkleinsten koningen en koninginnen van Cinema Lumière. Want ook het jongste publiek is hier meer dan welkom voor de eerste cinema-ervaring!

Daarom trakteren we jullie dat weekend op een exclusieve avant-première van ‘Hallo wereld’ (5+). Een film die papier-maché combineert met stop-motionanimatie en de cinemazaal omtovert tot levendige biotoop vol kleurrijke dieren.

Ga mee op ontdekking zaterdag en zondag om 14u30!

Meer info

Waar: Lakenstraat 14, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: www.lumiere-antwerpen.be/info/cultuurweekend/

Circus 3000

Circus 3000

Mysticus. Sekteleider. Fooraap. Jytsytron is een enigma. Een verdwaalde schim, dansend door de schaduwen, verpakt in een vage metafoor. Het podium is de enige plek waar zijn floue vormen ietwat helder in beeld komen, dus daar hoort hij thuis.

Hij wordt bijgestaan door P-Bot, waarover eigenlijk weinig te vertellen valt. Het is een androïde. Het maakt muziek. Men zegt dat het een uitgebreid palmares aan obscure wereldrecords bezit, maar niemand durft ernaar vragen.

Circus 3000 heeft geen vast repertoire maar improviseert alles ter plekke: woorden, beats, synthsolo's en danspasje.

Dit alles zonder vangnet.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Zondag om 12u op het Operaplein: een geïmproviseerd optreden van woord en muziek.

Ook op zaterdag vind je Circus 3000 terug, onder de vleugels van de Sprekende Ezels, om 12u op de Groenplaats!

Meer info

Waar: Groenplaats, 2000 Antwerpen
Frankrijklei 1, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: www.facebook.com/Circusdrieduizend

Claqueurs

Claqueurs staat voor belevingstheater, theaterworkshops, theater op maat, theatrale hosting op feesten en events en theaterproducties op bijzondere locaties.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Je hebt altijd al theater willen spelen maar nog nooit de sprong te durven wagen? Je zou graag willen aansluiten bij een theatergezelschap maar je wil eerst voelen of het iets voor jou is? Je wil beter leren spreken in het openbaar of omgaan met zenuwen,...? Je zou graag werken aan je zelfzekerheid en hierdoor je voordracht of presentatie verbeteren op school? Of je wil theater spelen omdat het gewoon leuk is? Doe mee met de gratis theaterworkshops in Hotel & Retrobar Mezonvin. Op zaterdag en zondag is er om 14 uur een open workshop voor volwassenen (van 18 tot 88 jaar ) en om 16 uur een open workshop voor jeugd (van 14 tot 17 jaar).

Meer info

Waar: Blauwmoezelstraat 7, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: claqueurs.be/cultuurweekend

Comp.Marius

Comp.Marius vertaalt en bewerkt zowel klassieke toneelteksten als romans en speelt met haar houten tribune in open lucht. Vanaf 2021 bouwt het gezelschap zijn werkplek in het Middelheimmuseum uit tot een jaarlijks zomerpodium en toont er try-outs, samenwerkingen met toneelscholen en voorstellingen van nieuw werk.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Tijdens Cultuurweekend speelt 'Anatole' (A. Schnitzler) in het kader van het zomerfestival MIDDELHEIM21. In 'Anatole' zoekt iedereen naar de liefde. Comp.Marius brengt zes van de zeven eenakters uit Schnitzlers eerste theaterstuk.

Meer info

Waar: Middelheimlaan 61, 2020 Antwerpen
Wanneer: Vrijdag 27/8, Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: marius.be/middelheim-21/

Woordsculpturen_Mickey Verbeeck Mickey Verbeeck

Creatief Schrijven

Creatief Schrijven is de wegwijzer in het schrijflandschap. We bieden info en advies, organiseren evenementen, cursussen en podium- en wedstrijdkansen. Je eerste letters op papier? Of al heel wat bij elkaar gepend? Wij helpen je graag verder op weg.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Kom met je mooiste ongepubliceerde zinnen of verzen naar de Vrijdagmarkt en schrijf mee aan het ‘Grootboek, het verzenlied van de stad’, een initiatief van troubadour Peter Holvoet-Hanssen en Creatief Schrijven vzw. De mooiste woorden tekent griffier Geertrui Storms ter plaatse op en worden zo als erfgoed bewaard. Op het plein kan je ook een literaire tattoo laten zetten. Kinderen zijn welkom op de Versmarkt om hun eigen boekje te verzinnen. Liefhebbers van het woord zijn van harte welkom!

Meer info

Waar: Vrijdagmarkt, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zondag 29/8
Meer info: www.creatiefschrijven.be

Cultuurcentrum Gravenhof

Cultuurcentrum Gravenhof biedt een waaier aan culturele activiteiten voor kinderen, families en volwassen culturo's. Gans het jaar kan je genieten van theater, comedy en cabaret afgewisseld met klassiek concerten en kinderhappenings.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

In samenwerking met de Blikfabriek organiseren we elke zondag in juli en augustus Club Zondag in de Blikfabriek. Een feest op z'n zondags met muziek, eten en drinken en animatie. Telkens rond een verrassend thema.

Meer info

Waar: Krugerstraat 232, 2660 Hoboken
Wanneer: Zondag 29/8
Meer info: www.gravenhof.org

Dansstudio Arabesque

Dansstudio Arabesque is een danscentrum waar veel aandacht wordt besteed aan de persoonlijke ontwikkeling van de kinderen. Dansstudio Arabesque biedt wekelijks meer dan 80 danslessen aan in verschillende stijlen vanaf 4 jaar tot....

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Tijdens het Cultuurweekend krijg je een sneak preview van de voorstelling van het schooljaar '21-'22. Een open repetitie waar je kennis kan maken met onze dansers. Kom op zaterdag langs in onze dansstudio of kom om 12u of 15u kijken op de Leopold de Waelplaats!

Meer info

Waar: Leopold de Waelplaats, 2000 Antwerpen
Thibautstraat 41, 2100 Deurne
Wanneer: Zaterdag 28/8
Meer info: www.dansstudio-arabesque.be

De Potkasten

De Potkasten zijn mini-audiotheaters waar je individueel geniet van een audioproductie. De Potkasten ontstonden tijdens de eerste lockdown, om toch in moelijke tijden van een pandemie een covid-veilige cultuurbeleving te bieden aan het publiek.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Potkasten zijn mini-audiotheaters die je op verrassende luisterspelen trakteren in een familie- of vriendenbubbel. Ontdek de vier Potkasten in het Guldenberg Torentje. Voor jong en oud!

Meer info

Waar: Jordaenskaai 5, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: www.potkasten.be

Thomas Geuens

De Roma

De Roma is een unieke volksschouwburg en concertzaal in hartje Borgerhout. Gedragen door meer dan 450 vrijwilligers bevindt ze zich in een prachtig, authentiek gebouw. Doorheen het jaar bieden wij concerten, cinema en socioculturele activiteiten aan.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Tijdens het Cultuurweekend geeft De Roma het startschot van het nieuwe seizoen. Op zaterdag ben je van harte welkom in AMOR - het pand naast De Roma - voor 2 gratis concerten. Om 15u laten Wouter Vandenabeele, Tom Theuns en Bao Sissoko hun nieuwste Chansons Pour Les Oiseaux Qui Ne Savent Pas Voler op je los. Om 16u30 stapt Aarde aan Daan op het podium. Verder kan je tickets kopen aan kortingtarief én ligt er voor iedere bezoeker een gratis filmticket klaar! Ook de bar is die dag geopend.

Meer info

Waar: Turnhoutsebaan 286, 2140 Borgerhout
Wanneer: Zaterdag 28/8
Meer info: www.deroma.be/nl/agenda/de-roma-kick-off-in-amor/11140/

Paul Raftery

DE SINGEL

DE SINGEL is een gastvrij kunstenhuis. Een ontmoetingsplek voor kunst zonder grenzen in een wereld in verandering.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Summer Sessions in DE SINGEL
Op vrijdag 27 augustus is er een concert van KRANKk, een hippe Belgische band die als een nieuwe wind door de elektronische muziekwereld waait.
Dit trio bestaat uit Thomas Geysen op drums, Aram Abgaryan op keys en Willem Heylen op gitaar. Muzikaal laten ze zich inspireren door UK garage, Grime & Bass music. 

Op zaterdag 28 en zondag 29 augustus presenteren we de voorstelling A.L.I.C.E van Muziektheater Transparant. Onder leiding van oa. An Pierlé en Caspar Van de Velde (SCHNTZL, Bombataz) gaat jong talent aan de slag met Lewis Carrolls Alice in Wonderland.
De avonturen van Alice worden vertaald naar een muzikale reis langs de coulissen van een experimentele droom. 

Beleef op zondag 29 augustus Alter Futurum, het sluitstuk van ChampdAction.Labo, een tiendaags laboratorium waarin 48 jonge kunstenaars uit binnen- en buitenland hun expertise delen en uitbreiden. 

Meer info

Waar: Desguinlei 25, 2018 Antwerpen
Wanneer: Vrijdag 27/8, Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: www.desingel.be

Walter Saenen

De Speling

Theater- en muziektheatergezelschap met vier producties per seizoen in het Fakkeltheater.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Voorstellingen van Nell Gwynn in de binnentuin van Kasteel Sterckshof om 20u30. Nell Gwynn is een theatervoorstelling over de eerste Engelse actrice, met muziek en dans. Het is een vrolijke liefdeskomedie met een knipoog naar 'het theater' in de stijl van 'Shakespeare in Love'. Het won in 2016 de Olivier award in Engeland voor de beste komedie van het jaar.

Meer info

Waar: Sterckhoflei z/n, 2100 Deurne
Wanneer: Vrijdag 27/8, Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: de-speling.be

Toon

De Sprekende Ezels

'De Sprekende Ezels’ is een experimenteel podium i.s.m. Creatief Schrijven. Het is al meer dan 15 jaar een laagpodium voor poëzie, woord, muziek en comedy. Al wie wil, mag het podium op. Het is een plek waar je je eerste ervaring kan komen opdoen of nieuw werk kan uitproberen.
Het is géén wedstrijd. Het enige dat je nodig hebt om deel te nemen is goesting. Wie zich inschrijft staat redelijk gegarandeerd één van de volgende keren op het podium.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Zaterdag om 12u kan je enkele ‘Sprekende Ezels’ op de Groenplaats aan het werk zien. Drie artiesten die recent op hun podia te zien waren:

- Johan S. Stuer (Humodichter): zéér grappige puntdichter.
https://borgerhoff-lamberigts.be/auteurs/johan-sebastiaan-stuer
https://www.instagram.com/johan_sebastiaan_stuer/?hl=nl

- Circus 3000: een muzikaal zootje impro: 
https://www.facebook.com/Circusdrieduizend/

- Stijn Vranken: dichter-performer, organisator van De Sprekende Ezels, standup-poetry
https://www.stijnvranken.be/

Meer info

Waar: Groenplaats, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zaterdag 28/8
Meer info: http://www.desprekendeezels.be

De Studio

De Studio is een culturele hotspot aan het Mechelseplein. Je kan er terecht voor theater, concerten, nightlife, literatuur, expo, debatten, beeldende kunst, cinema, festivals,... Dat allemaal in het imposante gebouw van het voormalige Studio Herman Teirlinck. 

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Kom tijdens het Cultuurweekend langs en maak De Studio in vol ornaat mee: van virtual reality, een kortfilmprogramma in De Cinema en een theatervoorstelling voor families tot een interessante Salon Sessie, een spoken word show en een foto expo. Het programma tijdens het Cultuurweekend is volledig gratis.

Meer info

Waar: Maarschalk Gérardstraat 4, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: www.destudio.com

Deep Bridge

Deep Bridge maakt eigen en internationale musicals voor een breed publiek. We programmeren het hele jaar door, voor alle leeftijdscategorieën. Momenteel loopt een eigen, Vlaamse versie van ‘MAMMA MIA!’ in de Stadsschouwburg en HET GEHEIM VAN TE VEEL TORENS in de Waagnatie. In december gaat THE SOUND OF MUSIC in première, maar eerst is er nog de rockmusical RENT in De Hobokense Blikfabriek.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Op vrijdag 27 augustus opent MAMMA MIA! om 17u het Cultuurweekend op het Operaplein. Om 18u30 kan je meezingen met bekende liedjes als Do Re Mi en My Favorite Things uit ‘The Sound of Music’.

Op zaterdag 28 en zondag 29 augustus speelt ‘Het Geheim van Te Veel Torens’ aan de Waagnatie. De buitenfoyer, die voor deze gelegenheid werd gebouwd, is de hele dag vrij te bezoeken. Je haalt er ons extra dikke showboek en er zijn kleine toon- en fotomomenten uit verschillende voorstellingen.

Ook aan de Stadsschouwburg op het Theaterplein kan je het hele weekend het showboek afhalen aan de stand van Deep Bridge. Op zaterdag 28 augustus kan je er tussen 18u en 19u bovendien de cast ontmoeten.

Op zondag 29 augustus wordt op het Operaplein om 16u de cast van de rockmusical RENT voorgesteld. Zij geven er een eerste voorsmaakje.

Meer info

Waar: Frankrijklei 1, 2000 Antwerpen
Rijnkaai 150, 2000 Antwerpen
Theaterplein, 2000 Antwerpen
Wanneer: Vrijdag 27/8, Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: www.deepbridge.be/cultuurweekend

Den Beulebak

Kleinschalig kunstencentrum voor theater, concerten, boekenmarkten en allerhande culturele evenementen.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Antiek, brocante, boeken, curiosa en collecties. Een tweedehandsmarkt op een van de gezelligste pleintjes in hartje Antwerpen! Naast deze ABC-markt kan je in Den Beulebak genieten van verschillende optredens.

Meer info

Waar: Sint-Nicolaasplaats 10, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: www.denbeulebak.be

Dimitri Leue

'Kunst mijn kloten' is een vertelling waarbij Dimitri Leue in samenspraak met het publiek op zoek gaat naar Kunst en al zijn betekenissen. Kunst is voor elk van ons iets anders, of niet ?

Op de scène krijgt hij hulp van een kunstkenner van Nederlandse origine en een getalenteerde rapper die alles in een onversneden rap gooit.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Op zaterdag om 16u, kunnen de gelukkige aanwezigen samen met Dimitri Leue zoeken naar het superlatief van kunnen. Je vindt hem op het podium van het Operaplein!

Meer info

Waar: Frankrijklei 1, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zaterdag 28/8
Meer info: leue.be/voorstelling/kunst-mijn-kloten/

Sigrid Spinnox

DIVA museum voor diamant, juwelen en zilver

Het museum DIVA vertelt het verhaal van de aantrekkingskracht die Antwerpen en Vlaanderen al eeuwenlang internationaal uitoefent met betrekking tot het vakkundig ontwerpen, produceren, assembleren en verhandelen van diamant, juwelen en zilver.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Sluit aan bij onze instaprondleiding 'DIVA Deluxe'. Tijdens het cultuurweekend leiden DIVA gidsen je graag rond doorheen onze vaste collectie. De rondleidingen starten om 11u en 15u. Of geniet van de demonstratie 'Smeden van een zilveren lepel'. Tijdens deze demonstratie kom je alles te weten over het smeden van een lepel. Smeden is een oude techniek die eenvoudig en leuk is om te doen. Ervaren hoe een edel materiaal verandert in een mooi en bruikbaar object is bijzonder en magisch.

Meer info

Waar: Suikerrui 17, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: www.divaantwerp.be/nl/visit/agenda/cultuurweekend

DOEK

DOEK is een meerstemmig textielplatform dat een artistiek, ambachtelijk en maatschappelijk netwerk rond textiel verenigt. DOEK ont-wikkelt, verbindt en stookt artistieke, innovatieve concepten aan die ontmoetingen en co-creaties in gang zetten.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

COMMUNITY-ART TUSSEN DE BEELDEN! Gefascineerd door de emotionele waarde van textielobjecten en door textielverhalen van oude en nieuwe stadsbewoners, nodigt sociaal-geëngageerd kunstenaar Lies Van Assche jou uit om samen in het Middelheimpark een persoonlijk verhaal rond een betekenisvolle plek in de Antwerpse publieke ruimte te delen op het ‘stadsdoek. Een stadskaart gemaakt van oude tafellakens. Vlei je met bekenden of onbekenden neer tussen de beelden van het park. Voorkennis is niet nodig.

Meer info

Waar: Middelheimlaan 61, 2020 Antwerpen
Wanneer: Vrijdag 27/8, Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: www.facebook.com/events/1881696245345880?acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[%7B%22surface%22%3A%22page%22%7D]%7D

Easy Moving

We zijn een bewegingscentrum en danstheater waar iedereen vanaf 3 jaar tot … op een goedkope manier dans-, beweging-, of ontspanningslessen kan volgen, gegeven door geschoolde docenten.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Op verschillende locaties in de stad proberen we je aan het dansen te krijgen. Tijdens een gevarieerde show van 30 tot 40 min brengen kinderen, jongeren en jongvolwassenen verschillende meeslepende dansjes.
Zaterdag om 13u op de Leopold de Waelplaats en om 15u op de Groenplaats. Op zondag om 15u op de Groenplaats.

Meer info

Waar: Leopold de Waelplaats, 2000 Antwerpen
Groenplaats, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: www.easymoving.be

Ans Brys

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is dé bibliotheek voor Nederlandse taal, cultuur en geschiedenis van Vlaanderen. In de Nottebohmzaal, de mooiste historische bibliotheekzaal, kan je terecht voor lezingen, workshops en tentoonstellingen.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Een sneakpreview van de riddertentoonstelling met een inkoopworkshop voor kinderen en een voorleessessie uit Don Quichot, uitleg bij de historische Nottebohmzaal en uitleg door Maarten Inghels bij zijn ontsnapping uit Slot Loevestein.

Meer info

Waar: Hendrik Conscienceplein 4, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: consciencebibliotheek.be/nl/cultuurweekend

Fakkeltheater

Het Fakkeltheater is al 65 jaar een vaste waarde in het Antwerpse cultuurlandschap. De Rode Zaal in de Hoogstraat en de Zwarte Zaal in de Reyndersstraat zijn jaarlijks goed voor meer dan 500 voorstellingen en meer dan 70.000 bezoekers.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Op 28 en 29 augustus is de ticketshop van de Rode Zaal geopend. Ook het Theatercafé en het gezellige terras zijn geopend tijdens het Cultuurweekend. Iedereen is welkom om een bezoek te brengen aan de vernieuwde Rode Zaal of om een kijkje te komen nemen in de uitgebreide seizoensbrochure.

Meer info

Waar: Hoogstraat 12-14, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: www.fakkeltheater.be

Fameus

Fameus ondersteunt kunst in de vrije tijd in Antwerpen en haar districten. Fameus biedt advies en ondersteuning, hulp bij subsidieaanvragen, organiseert projecten waaraan vrijetijdskunstenaars kunnen deelnemen en biedt werk- en toonruimtes aan.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Fameus lanceerde een open call voor vrijetijdskunstenaars om deze zomer mee Kavka en RAAT te bezetten als artist in residence. Verschillende ruimtes werden gratis ter beschikking gesteld aan artiesten, initiatieven en collectieven. Op 27 en 28 augustus tonen alle artist in residence van GAST hun creaties tijdens het multidisciplinaire festival STØND LEEG dat doorgaat in Kavka, RAAT en Paleis op de Meir. Het festival is gratis.

Meer info

Waar: Oudaan 14, 2000 Antwerpen
Everdijstraat 30, 2000 Antwerpen
Meir 50, 2000 Antwerpen
Wanneer: Vrijdag 27/8, Zaterdag 28/8
Meer info: www.fameus.be/gast-zomer

Folio

Folio vormt dé toegangspoort voor ‘slow reflection’ in literaire, culturele en erfgoedtijdschriften. We loodsen je op foliomagazines.be door het rijke aanbod van 40 Vlaamse magazines en laten je dieper duiken en verder zien in cultuur.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Hoe beter ons rijke aanbod tonen dan met tijdschriften? Je vindt Folio op zaterdag op de binnenkoer van het museum Plantin Moretus tijdens de lezing van Jeroen Olyslaeghers (16u30 tot 18u30).

Op zondag ben je tussen 12u en 18u welkom op de literair aangeklede Vrijdagmarkt. Schrijf je daar in op de Folio-nieuwsbrief. Dan krijg je niet alleen het beste van de tijdschriften in je mailbox, maar mag je ook één tijdschriftnummer gratis uitkiezen en meenemen naar huis om rustig te lezen.

Meer info

Waar: Vrijdagmarkt 22, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: www.foliomagazines.be/nieuws/folio-op-cultuurweekend-antwerpen

Elvie Van Ooteghem

FOMU - Fotomuseum Antwerpen

In wisselende tentoonstellingen van nationaal en internationaal talent toont het FOMU je de boeiende wereld van de fotografie. Ook maak je er in thematische tentoonstellingen kennis met de museumcollectie, die maar liefst 3 miljoen objecten bevat!

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Bezoek gratis onze expo's!

  • Suda Issei - My Japan

  • re-collect - Het FOMU verzamelt 2010 - 2020

  • Mous Lamrabat - We Gonna Be Alright

  • .tiff - Emerging Belgian Photograpy)

Gezinnen en kinderen kunnen de expo's verkennen met de FOMU doebox. Of neem deel aan een stadswandeling op zaterdag of een rondleiding in de expo re-collect op zondag. Michiel De Cleene, fotograaf uit .tiff, geeft op zaterdag en zondag om 15u uitleg bij zijn installatie in de expo.

Meer info

Waar: Waalsekaai 47, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: www.fomu.be

Koen Broos

Frank Mercelis

De intonatie, klanken en woorden van de Franse taal doen menig hart sneller slaan. Zo ook het hart van Frank Mercelis (o.a. Eddy et les Vedettes). Hij neemt de sensualiteit en het ritme ervan mee in zijn nieuwe muziektheatervoorstelling ‘Talk to me in French’, een persoonlijke, intieme en bij momenten sensuele muziekvertelling.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Frank brengt deze keer niet alleen Franse chansons, maar vooral eigen songs, bewerkingen van bestaande nummers en pijnlijke verhalen over seksuele escapades, een leven als halve castraat en de stemmen in zijn hoofd. Olga, het mooiste meisje van de EHBO-cursus, is erbij. En ook Marilou, de buurvrouw. En Grace Jones natuurlijk. Tijdens de tournee wordt Frank begeleid door pianist Antoon Offeciers.

Tijdens het Cultuurweekend brengt Frank Mercelis een stukje uit de voorstelling. Je kan hem vinden op vrijdag op het Operaplein om 19u.

Meer info

Waar: Frankrijklei 1, 2000 Antwerpen
Wanneer: Vrijdag 27/8
Meer info: www.frankmercelis.be

www.scanbie.com

Handelsbeurs Antwerpen

De Handelsbeurs is een multifunctionele ontmoetings- en belevingsplek in hartje Antwerpen waar events doorgaan in een uniek historisch kader. Dit neogotisch monument uit 1872 is een toeristische trekpleister. Publiek toegankelijk tijdens weekends.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Flaneer over het indrukwekkende Beursplein. Doorkruis de prachtige zuilengalerij en wandel van de Meir naar de Lange Nieuwstraat. Bezoek de kleurrijke LEGO expo BRICKS IN THE CITY (1ste verdieping) met meer dan 85 speelse en kunstzinnige LEGO creaties. Speciaal voor de allerkleinsten is er ook een ‘Zoek de dino’ speurtocht doorheen de expo. Vlei je neer op het overdekte terras van de Handelsbeurs voor een hapje en een drankje terwijl je geniet van de indrukwekkende neogotische architectuur.

Meer info

Waar: Twaalfmaandenstraat z/n, 2000 Antwerpen
Wanneer: Vrijdag 27/8, Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: handelsbeursantwerpen.be/

Hans Van Cauwenberghe & Troep

Hans Van Cauwenberghe en Troep werkte de theaterfietstocht 'Doe niet zo sapiens!' uit. Een humoristische tijdreis gebaseerd op het boek van Yval Noah Harari. Twee jager-verzamelaars confronteren het publiek op uitdagende en humoristische wijze met de manier waarop de mens zich sinds de agrarische revolutie steeds dieper in de nesten heeft gewerkt.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Tijdens het Cultuurweekend vult Hans van Cauwenberghe & Troep het podium op zaterdag om 13u op de Groenplaats en op zondag om 14u op het Operaplein. Twee jager-verzamelaars gaan er dan in gesprek.

Meer info

Waar: Groenplaats, 2000 Antwerpen
Frankrijklei 1, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: http://www.koortzz.be/nl/artiesten/hans-van-cauwenberghe-en-troep-/

©2010 Erfgoed Vlaanderen en Stefan Dewickere Naamvermelding verplicht

Herita - Open Monumenten

We maken jong en oud fan van erfgoed. Bij ons vind je fascinerende monumenten in Vlaanderen, hun evenementen en inspirerende artikels. Open Monumentendag is het erfgoedfeest waarbij iedereen straffe plekken gratis kan bezoeken.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Herita en Fameus slaan de handen in elkaar. Jaarlijks zoekt Fameus artiesten om tijdens de zomer een gebouw te betrekken. Tijdens de maanden juli, augustus en september kunnen kunstenaars van alle disciplines een gratis atelier ontvangen in ruil voor hun artistieke inzet tijdens STØND LEEG. Op zaterdag 28 augustus kan je tussen 14u en 22u showcases van enkele gastartiesten bekijken in het Paleis op de Meir.

Ook Herita en de World Choir Games slaan de handen in elkaar. De World Choir Games zijn de Olympische Spelen voor amateurkoren. Om de twee jaar wordt dit topevent ergens op de wereld georganiseerd en in 2021 is Vlaanderen aan de beurt. In Antwerpen en Gent ontvangen ze van 30 oktober t.e.m. 7 november duizenden zangers uit meer dan 30 landen!
Op zondag 29 augustus dient het Paleis op de Meir tussen 11u en 13u als klankkast en kan je komen luisteren naar koormuziek vanop de Meir. Kom genieten van het prachtige gebouw en live koormuziek vanop het balkon.
Er wordt gezongen om 11u, 11u30, 12u en 12u30.
Er zijn aansluitend gegidste rondleidingen met focus op de muziekgeschiedenis van Antwerpen.

Meer info

Waar: Meir 50, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: www.openmonumenten.be/nieuws/cultuurweekend-antwerpen

Het TheaterFestival

Van 2 tot en met 12 september biedt Het TheaterFestival je de laatste kans om de beste podiumkunsten van het afgelopen seizoen mee te pikken.
Laat je onderdompelen op verschillende locaties in Antwerpen.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Trek samen met Camping Sunset ten strijde in TEN OORLOG III bij Stormkop.
Bijna vijfentwintig jaar geleden sloegen auteur Tom Lanoye en regisseur Luk Perceval de handen in elkaar voor de magistrale Shakespeare-marathon TEN OORLOG. Een stuk dat sindsdien in de Vlaamse theatergeschiedenis staat gebeiteld. Het jonge geweld van Camping Sunset zette de originele tekst stevig naar hun hand en voegde een grote dosis punk toe. Het resultaat is een verfrissende, spannende en eigentijdse bewerking. Elke voorstelling staat op zichzelf, je kan hier dus perfect van genieten zonder deel I en deel II gezien te hebben.

Meer info

Waar: Droogdokkenweg 4, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: www.theaterfestival.be

© Diego Franssens

hetpaleis

hetpaleis is het grootste podiumkunstenhuis voor kinderen en jongeren in België. hetpaleis maakt, presenteert en organiseert theater-, dans- en muziektheaterproducties en kunsteducatieve workshops, zowel voor scholen als in de vrije tijd.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Tijdens het Cultuurweekend houdt hetpaleis op zaterdag opendeurdag met rondleidingen achter de schermen en vroegboekkorting (10%) voor wie die dag tickets koopt. Ook het terras van hetgeluk is open. De interactieve rondleiding van 1,5 uur geeft je een leuk beeld achter de schermen zoals het ondertoneel, de kleedkamers of het kostuumatelier. Gratis maar reservatie verplicht via www.hetpaleis.be of de ticketlijn 03 202 83 60 (vanaf 15 augustus).

Meer info

Waar: Theaterplein, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zaterdag 28/8
Meer info: www.hetpaleis.be

HONEY

HONEY is een instrumentaal trio dat speelt met groove, melodieën en ‘space’. En lekker eten. 

Met een jarenlange connectie als ritmesectie bij verschillende projecten komt er nu eigen werk. De muziek komt voort uit jams en gezellig samen zijn.

Onder de naam HONEY werd in juni een eerste EP opgenomen die uitkomt in 2022.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Verwacht je tijdens het Cultuurweekend aan eigen composities gebaseerd op groove, melodie, space en avontuur. Soul, jazz en gospel op zaterdag om 17u op het Operaplein.

Meer info

Waar: Frankrijklei 1, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zaterdag 28/8
Meer info: www.facebook.com/HONEYbeemusics/

I SOLISTI YoungStars

De I SOLISTI Youngstars zijn tussen 10 en 18 jaar jong, hebben talent voor klassieke muziek en koesteren grote muzikale dromen! Dit traject biedt hen ontplooiingsmogelijkheden en concertkansen. Het is een op maat gesneden coachingstraject voor uitzonderlijk getalenteerde blazers en percussionisten. De jongeren staan onder het mentorschap van de instrumentalisten van I SOLISTI Belgian wind ensemble Antwerp.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Het bruist van energie bij de I SOLISTI YoungStars! Deze virtuoze jongeren brengen je een licht en zomers concert in verschillende instrumentencombinaties.
Op zaterdag om 12u op het Operaplein en om 14u op de Groenplaats.

Meer info

Waar: Groenplaats, 2000 Antwerpen
Frankrijklei 1, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zaterdag 28/8
Meer info: www.isolisti.be/academy/youngstars

All rights reserved

Iedereen Leest

Iedereen Leest coördineert campagnes en programma's rond lezen en brengt kennis over leesbevordering en leesplezier samen.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Stap in de voetsporen van koopman en schrijver Guicciardini en kom op zaterdag en zondag in Museum Plantin Moretus luisteren naar de mooiste verhalen over reizen en het ontdekken van nieuwe plaatsen. Voor kinderen van 4 tot 6 jaar, 7 tot 9 jaar en 10 tot 12 jaar.

Meer info

Waar: Vrijdagmarkt 22, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: iedereenleest.be/over-lezen/programma-cultuurweekend-antwerpen

InTeam Producties

InTeam Producties brengt muziektheater en stelt daarbij talentontwikkeling centraal, waarbij een platform wordt geboden aan jonge professionals. Alles vanuit een conceptuele aanpak, die de relevantie van het musical-genre benadrukt.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

InTeam Producties brengt de hitmusical 'Priscilla, Queen of the Desert' - naar de gelijknamige cultfilm uit 1994 - voor het eerst naar België! Deze productie, boordevol '80 en '90 muziek, staat van 7 tot en met 16 januari 2022 in Arenberg. Tijdens het Cultuurweekend presenteert InTeam zich op zaterdag en zondag op de Groenplaats met de iconische bus 'Priscilla', compleet met zilveren stiletto op het dak. Mensen kunnen in onze bijzondere fotobooth een foto of selfie maken, helemaal in 'Priscilla'-stijl.

Meer info

Waar: Groenplaats, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: http://www.inteam-producties.be

inti & Laika, theater der zinnen

Laika, theater der zinnen, maakt al 20 jaar beeldend en zintuigelijk theater voor kinderen, jongeren en volwassenen die hun gevoel voor verwondering nog niet zijn verloren.
inti, het dansgezelschap van choreografen en artistieke partners Anabel Schellekens, Natascha Pire en Katja Pire, werkt op regelmatige basis samen met Laika, theater der zinnen. In het kader van stadsfestival BLOK-BLOC 2020 creëerden ze MÜ.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

MÜ (9+), een interactief dansparcours. MÜ, dat is bewegen en bewogen worden. MÜ speelt in De Studio voor een klein aantal toeschouwers omdat het een bijzondere ervaring is. Meer zeggen we niet. Als je erbij bent, dan heb je geluk.

Een samenwerking van inti met Danse Carpe Diem/Emmanuel Jouthe Creatie: Emmanuel Jouthe, Nicolas Labelle, Katja Pire, Natascha Pire & Anabel Schellekens Met steun van de Vlaamse Gemeenschap i.s.m. het Ministerie van Cultuur & Communicatie van Québec & Laika, theater der zinnen.

Meer info

Waar: Maarschalk Gerardstraat 4, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zondag 29/8
Meer info: www.laika.be

WILLEM VAN PUYENBROECK ©

JEF

JEF is het aanspreekpunt voor iedereen die te maken heeft met jeugd, film en nieuwe media, op school of in de vrije tijd.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Bouw mee aan het JEF festival (jeugdfilm en nieuwe media). Wat moet er zeker op het programma staan komende krokusvakantie 2022? Wat verwacht jij van een filmfestival? Met welke digitale media experimenteer jij graag in ons medialab? Teken zelf je idee uit, schrijf het neer of zie hoe jouw idee live getekend wordt door een kunstenaar. Ontvang erna een gratis verrassing. Op zaterdag en zondag van 12 tot 18u op het Operaplein.

Meer info

Waar: Frankrijklei 1, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: www.jeugdfilm.be/

Kunsthal Extra City

Vanuit het voormalig Dominicanenklooster aan de Provinciestraat toont Kunsthal Extra City hedendaagse beeldende kunst in een verwelkomende en unieke setting.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Het is 'Zomer in de kloostertuin' in Extra City! Speciaal ter gelegenheid van het Cultuurweekend is er extra veel te doen. Op het programma op 28 en 29 augustus: een workshop van De Collectieve Collectie, een rondleiding door de tuin, de performance/installatie Shapereader, een artist talk en kinderworkshop door Imge Özbilge, een performance/installatie van Anne Kluytenaar en Michelle Woods. Daarnaast kan je gedurende heel het weekend onze drie huidige tentoonstellingen bezoeken.

Meer info

Waar: Provinciestraat 112, 2018 Antwerpen
Ploegstraat 25, 2018 Antwerpen
Wanneer: Vrijdag 27/8, Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: extracitykunsthal.org/

Ans Brys

Les artistes

Les artistes organiseert schildersmarkt Lambermontmartre, het stripmurenparcours Antwerpen en de gidsenwerking Stripmuren.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Bezoek zondag tussen 12u en 17u Lambermontmartre. Een grote schildersmarkt met 130 exposanten uit België en Nederland. Een gezellige markt in openlucht met een muziekoptreden in de namiddag.

Meer info

Waar: Leopold de Waelplaats, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zondag 29/8
Meer info: www.lambermontmartre.be

mensen die kijken naar documenten in het Letterenhuis Ans Brys

Letterenhuis

Het Letterenhuis is het literatuurarchief van Vlaanderen. In het museum zie je archiefstukken uit de Vlaamse literatuur. Met handschriften, briefen en foto's tonen we je hoe schrijvers te werk gingen. Je ontdekt de verhalen achter hun boeken.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Proef van het culturele najaar in het Letterenhuis. Tijdens een depotbezoek, voorleessessies en een gesprek over de expo 'Oogen die kijken' hoor je meer over auteur Stijn Streuvels. Ook expo ‘Boem Paukeslag: Bezette stad x5’ reist verder: makers Jens Meijen en Younes van den Broeck tonen hun werk. Tot slot kun je een rondleiding in de atelierflat van Jozef Peeters meepikken en vertellen onze gidsen je meer over Streuvels en Van Ostaijen in onze permanente expo.

Meer info

Waar: Minderbroedersstraat 22, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: www.letterenhuis.be/cultuurweekend

M HKA - Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen

Het M HKA houdt de vinger aan de pols van wat er leeft binnen de hedendaagse beeldende kunst. Het museum is een dynamische ontmoetingsplek voor kunst, kunstenaars en cultuurliefhebbers, met een veelzijdig programma voor jong en oud.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Tijdens het Cultuurweekend blijft geen enkel hoekje van het M HKA verborgen. Geen betere manier om een duik te nemen in hedendaagse kunst dan met een hele resem activiteiten in en rond het museum. Jong en oud kunnen hun kunsthartje ophalen tijdens interactieve rondleidingen en activiteiten. Wie weet zit er nog een blik achter de schermen in, voor wie altijd al wilde weten hoe een kunstdepot er uitziet… En ontdek zeker ook de interactieve tentoonstelling van Shilpa Gupta.

Meer info

Waar: Leuvenstraat 32, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: www.muhka.be/programme/detail/1468-cultuurweekend-at-m-hka

Madam Fortuna

Madam Fortuna is een bruisend kunstlab in Borgerhout. We maken theater en muziek met focus op diversiteit en participatie. Ons aanbod: 'Hier is alles veilig', 'Ik ben Hussein, wie ben jij?', 'Eros en Thanatos', 'De Opdracht', RUN FOR YOUR LIFE', workshops...

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

RUN FOR YOUR LIFE is een aanstekelijke performance over leven en overleven, die dansmuziek combineert met theater. Een mix van Rumba Catalan, Balkan Beats en Latino sounds. We slaan bruggen tussen de diverse rijke culturen van Europa, met bijzondere aandacht voor Roma/Gitanos-artiesten. De ontmoeting tussen verschillende mensen, tradities en culturen zorgt een unieke kruisbestuiving op artistiek vlak. Madam Fortuna werkt hiervoor samen met Skopje en Barcelona. Om 17u op het Operaplein.

Meer info

Waar: Frankrijklei 1, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zondag 29/8
Meer info: madamfortuna.be/

Sigrid Spinnox

Marktistiek

Martistiek is een samenwerking van Galerie Frits en Antwerps Talent. Martistiek organiseert een creatieve markt met allerhande Antwerpse creaties. Van illustratie naar keramiek tot juweelontwerp. Lokale makers die hun waren tentoonspreiden, en natuurlijk ook wel verkopen. Deze markt willen we in 2022 een 6-tal keer organiseren.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

De eerste markt gaat door op 29 augustus. 25 lokale talenten toveren de Koraalberg om tot een cultureel en kunstzinnig paradijs. Een eerste keer dit jaar, om een voorsmaakje te geven van een reeks gelijkaardige markten die we volgend jaar willen aanbieden op deze prachtige locatie.

Meer info

Waar: Grote Koraalberg, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zondag 29/8
Meer info: marktistiek.wixsite.com/marktistiek

Filip Dujardin | Neutelings Riedijk Architecten

MAS

Het MAS is een internationaal en grensverleggend museum. Met doorheen het jaar een rijkelijk programma aan tentoonstellingen, evenementen en activiteiten met de focus op jongeren, families, gemeenschappen, kinderen etc.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Doorlopende workshop voor families en kinderen in het kader van 100xCongo, Schatten van Vlieg, een optreden van Kimbangisten in het kader van 100xCongo op zondag en vertelsessies in het kader van de expo Luister op zaterdag.

Meer info

Waar: Hanzestedenplaats 1, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: www.mas.be

Nina Crebas

Mathieu & Guillaume

Mathieu & Guillaume zijn twee broers, muzikanten en zangers. Ze noemen zich troubabroers en komen overal graag, misschien nog het liefst op plekken waar je het niet verwacht. Met twee stemmen, gitaar en mondharmonica brengen ze Frans- en Nederlandstalige pop, kleinkunst en chanson.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Momenteel werken ze aan een nieuw album. Ze brengen tijdens het Cultuurweekend een greep uit hun laatste album Plettenberg. Alsook nieuwe songs uit de voorstelling voor volgend theaterseizoen. Om 13u op het Operaplein.

Meer info

Waar: Frankrijklei 1, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zondag 29/8
Meer info: http://www.m-g.be

Middelheimmuseum

Het Middelheimmuseum is een speciale plek waar kunst en natuur hand in hand gaan. Naast de in het kunstpark en paviljoenen opgestelde (beeldhouw)werken vinden er met grote regelmaat bijzondere solo- en groepstentoonstellingen plaats. Kunstpark en expo’s zijn steeds gratis te bezoeken.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Tijdens Cultuurweekend biedt onze bookshop een korting tot 20% op een aantal tentoonstellingscatalogi. De voorbije jaren heeft het Middelheimmuseum grote namen zoals Roman Signer, Richard Deacon, Peter Rogiers, Andrea Zittel en Antony Gormley mogen ontvangen met een solo-tentoonstelling. We organiseerden ook groepstentoonstellingen zoals My Little Paradise en Experience Traps. Jij krijgt nu de kans om de catalogi van deze tentoonstellingen aan een voordelige prijs aan te kopen.
Neem zeker ook een kijkje bij de tentoonstelling Congoville.

Meer info

Waar: Middelheimlaan 61, 2020 Antwerpen
Wanneer: Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: www.middelheimmuseum.be

Hanna Moon

MoMu - ModeMuseum Antwerpen

MoMu herbergt de grootste verzameling Belgische hedendaagse mode ter wereld en valt op met haar meeslepende modetentoonstellingen.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Een van de vele eye-catchers waarmee ModeMuseum Antwerpen haar ambitieuze heropeningsprogramma viert, is de ‘Fashion Balls' een city dressing-project in samenwerking met de Modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen.

Je vindt deze kleurrijke ballen in verschillende formaten aan het Centraal Station, het Operaplein, de Meir, de Gerlachekaai, de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen en de Theodoor Van Rijswijckplaats. Iedereen die wil, kan erin plaatsnemen en zo de illusie creëren gekleed te zijn in een reuzenrok. Een speelse invite om een foto te maken en te delen, met Antwerpen als unieke achtergrond.

Meer info

Waar: Koningin Astridplein 27, 2018 Antwerpen
Frankrijklei 1, 2000 Antwerpen
Meir, 2000 Antwerpen
Blindestraat 35, 2000 Antwerpen
Theodoor Van Rijswijckplaats, 2000 Antwerpen
De Gerlachekaai, 2000 Antwerpen
Wanneer: Vrijdag 27/8, Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: www.momu.be/nl/mode-2021

Monty

Monty is een kunstencentrum voor presentatie, productie en ontwikkeling van podiumkunsten. Het is een platform voor producties. Monty treedt ook op als producent en begeleider in de ontwikkeling van startende kunstenaars en gezelschappen.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Duik mee in de geschiedenis van Monty op de affichemarkt! Sinds 2020 werkt Monty samen met het Letterenhuis voor haar affichearchief. Van elke affiche van 1985 tot nu bewaren Monty en het Letterenhuis elk enkele exemplaren. In alle dubbels kan jij naar hartenlust komen snuisteren! Affiches van uiteenlopende formaten en ontwerpen. Van de grootste spraakmakende voorstellingen tot de kleinste pareltjes. Ook het Montycafé is geopend en we verkopen tickets voor het najaarsprogramma met korting.

Meer info

Waar: Montignystraat 3, 2018 Antwerpen
Wanneer: Zondag 29/8
Meer info: www.monty.be

Museum De Reede

Museum De Reede richt zich op werk van 3 grootmeesters uit de grafische kunst: Edvard Munch, Francisco de Goya en Félicien Rops. Je ontdekt er ook een permanente collectie grafiek uit binnen- en buitenland en boeiende tijdelijke tentoonstellingen.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Ontdek het fantastische werk van de Portugees-Britse kunstenares Paula Rego in de tentoonstelling 'Paula Rego - Power Games'. Haar narratieve en provocerende werk – vaak geïnspireerd op literatuur, sprookjes en religie– ontleedt ondubbelzinnig thema's als het gezin, seksualiteit en hypocrisie.

Meer info

Waar: Ernest Van Dijckkaai 7, 2000 Antwerpen
Wanneer: Vrijdag 27/8, Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: www.museum-dereede.com

ans brys

Museum Mayer van den Bergh

Het Museum Mayer van den Bergh dompelt je onder in een heel bijzondere, intieme, huiselijke sfeer. Je maakt er kennis met een wonderlijke collectie en met de man die ze in zijn eentje verzamelde. En met de wereldberoemde Dulle Griet van Pieter Bruegel. Wie een bezoek brengt, ontdekt nu ook onze tijdelijke expo 'Madonna ontmoet Dulle Griet'.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Museumkenners, kunstliefhebbers en artiesten lezen voor uit het boek 'Thuis in een museum' en vertellen hoe ze zich thuis voelen in Museum Mayer van den Bergh. Op zaterdagvoormiddag bijt veilingmeester Peter Bernaerts de spits af. Op zaterdagnamiddag kan je luisteren naar curator Stef Van Bellingen. Zondag gaat het woord in de voormiddag naar rector van de Universiteit Antwerpen Herman Van Goethem. In de namiddag sluit actrice Lisaboa Houbrechts af.

Meer info

Waar: Lange Gasthuisstraat 19, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: www.museummayervandenbergh.be/

Ans Brys

Museum Plantin-Moretus

Het Museum Plantin-Moretus is het eerste museum dat op de Unesco-werelderfgoedlijst staat. Het is het originele woonhuis en drukkerij van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus in hartje Antwerpen.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Kom naar Museum Plantin-Moretus voor een uitgebreid programma met literaire slag. Flash-rondleidingen, een drukpers op de Vrijdagmarkt, klank- en lichtspel in de 18de eeuwse eetkamer, speurtochten, voorleessessies, een lezing door Jeroen Olyslaegers, literaire tattoos en nog veel meer.

Meer info

Waar: Vrijdagmarkt 22, 2000 Antwerpen
Wanneer: Vrijdag 27/8, Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: www.museumplantinmoretus.be/cultuurweekend

KBC Antwerpen S&R | Foto: Erwin Donvil

Museum Snijders&Rockoxhuis

Een kunsthistorisch museum in hartje Antwerpen. Nicolaas Rockox en Frans Snijders waren spilfiguren in de baroktijd. Nicolaas als burgemeester, Frans als schilder van dieren & stillevens. Twintig jaar lang woonden ze naast elkaar in de Keizerstraat.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Ontdek 20 aanwinsten met een gids: wandel samen met een gids door het museum en geniet van kunst. Quiz: neem deel aan onze 'ludieke-17deEeuwse-Weetjes-Quiz' en maak kans op 2 museumpassen. Schatten van Vlieg (3-13jaar): een superleuke zoektocht. Kies uit de schatkist een Vlieg-gadget en geniet van lekkers. Fantastische Steptour: Op een elektrische step snor je, in het zog van een ervaren gids, doorheen de stad. Zin in koffie? Na het museumbezoek ontvangen 100 bezoekers een bon voor een koffie.

Meer info

Waar: Keizerstraat 10, 2000 Antwerpen
Wanneer: Vrijdag 27/8, Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: www.snijdersrockoxhuis.be

Museum Vleeshuis

Museum Vleeshuis is een museum dat 800 jaar muziekleven in Antwerpen belicht aan de hand van (oude) muziekinstrumenten, attributen, afbeeldingen, teksten, reconstructies van ateliers van instrumentenbouwers, ...

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

In het museum is er een opendeurdag. Bezoek de mini-expo rond het Poesje Theater van Wannes Van de Velde. Of geniet van de concerten Congo Echoes op zaterdag- en zondagnamiddag. Of schaf je ticket aan voor Woensdagklanken (concerten in het najaar rond de muziek van Wannes Van de Velde) want de ticketverkoop start tijdens het Cultuurweekend.

Op de Groenplaats zijn er op zondag om 12u, 14u en 17u concerten met een mobiele beiaard. Omdat de toren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal ingepakt is, laat Museum Vleeshuis tijdens het Cultuurweekend de stadsbeiaardiers een mobiele beiaard bespelen. De 3 concerten bieden een samenspel tussen de klokken en andere instrumenten. Dit is een unieke kans om de beiaardiers van dichtbij aan het werk te zien!

Meer info

Waar: Vleeshouwersstraat 38, 2000 Antwerpen
Groenplaats, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: www.museumvleeshuis.be

Music Hall

Al meer dan 30 jaar produceert Music Hall grootse musicals, opera’s & balletten. We staan te popelen om cultuurfans komend seizoen weer in het theater te mogen verwelkomen voor onze spektakelshows, familievoorstellingen & klassiekers.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

We openen Studio Zuid met een klepper, een absolute hitsensatie gebaseerd op de beroemde kaskraker met Whitney Houston: The Bodyguard! Vanaf half augustus starten we met de repetities voor deze spetterende voorstelling. Neem je graag een kijkje achter de schermen, dan nodigen we je van harte uit op onze open repetitie. Beleef mee hoe de dansers werken aan hun spectaculaire choreografieën, hoe hoofdrolspelers April Darby en Erik Goossens en de rest van de cast het verhaal tot leven brengen.

Meer info

Waar: Vlaamsekaai 81/83, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zaterdag 28/8
Meer info: www.musichall.be

Jan Marchand

Muziektheater De Kolonie

MUZIEKTHEATER DE KOLONIE maakt voorstellingen voor volwassenen en voor kinderen vanaf 4 jaar en hun familie. Livemuziek is de stuwende motor en tegenspeler voor topacteurs. Topmuzikanten verbinden beeld en tekst tot meerlagige voorstellingen.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

In Topform: een muziektheatervoorstelling met Warre Borgmans, Bo Spaenc en Gwen Cresens in De Carrousel.

Bo Spaenc maakte met Muziektheater De Kolonie de afgelopen jaren fel gesmaakte voorstellingen samen met straffe vertellers als Peter De Graef, Tania Van der Sanden, Vic De Wachter en Bruno Vanden Broecke, telkens omringd door knallende en originele livemuziek.

Nu is het aan de immer energieke Warre Borgmans die zich in het zweet werkt. Live aangevuurd door de muzikale fusees van Bo Spaenc en Gwen Cresens. Deze knalvoorstelling is de opvolger van 'Mevrouw Bob', 'DeWattman', '2 Zielen' en 'De Woordenaar'.

Meer info

Waar: Ledeganckkaai 8, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: www.dekoloniemt.be/producties.php?productie=IN%20TOPFORM&id=25

A.L.I.C.E van Muziektheater Transparant Kaat Pype

Muziektheater Transparant

Muziektheater Transparant is een internationaal productiehuis voor muziektheater en opera. Met TRANSLAB voorzien we opleidings- en creatiekansen voor het zang- en podiumtalent van een nieuwe generatie.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

"A.L.I.C.E" - Atypisch Louterend Iconisch Charismatisch Experiment - is de nieuwste Jongerenopera van Translab - Muziektheater Transparant. Deze voorstelling wordt gemaakt door jongeren tussen 15 en 25 jaar in twee weken tijd. Ze worden professioneel gecoacht door o.a. An Pierlé. Het stuk is geïnspireerd op Lewis Carrolls' 'Alice in Wonderland' en 'Achter de Spiegel'. De première is op 28/8 met een tweede voorstelling op 29/8, in DESINGEL.

Meer info

Waar: Desguinlei 25, 2018 Antwerpen
Wanneer: Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: www.transparant.be/nl/producties/ALICE2021

Noordteater

Sinds 1975 maakt het Noordteater deel uit van het Antwerpse theaterlandschap. Door de jaren heen heeft het Noordteater zich ontpopt tot een professioneel amateurgezelschap. Hun doelstelling: een gevarieerd repertoire brengen voor een ruim publiek.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Om 13u, 14u, 15u en 16u zijn er toonmomenten van de eerste productie Bingo.

Meer info

Waar: Sint Nicolaasplaats 6, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zondag 29/8
Meer info: www.noordteater.be

OLT_Rivierenhof_Hooverphonic Laurens Maes

OLT Rivierenhof Hooverphonic

Met hun nieuwe album Hidden Stories claimde Hooverphonic de eerste plek in de Nationale Ultratop Hitlijsten. De Vlaamse Ultratop veroverden ze met hun single The Wrong Place, waarmee ze België vertegenwoordigden op het Eurovisiesongfestival. Een mooie beloning na een geslaagde performance in Rotterdam.

 

Hooverphonic kleurt graag buiten de lijntjes. Als 25 jaar lang hebben ze hun eigen, instant herkenbare sound. Alex Callier en Raymond Geerts vormen sinds dag één de ruggengraat van de band. Ze hebben altijd samengewerkt met uitzonderlijk getalenteerde, diverse zangers en zangeressen, maar zijn ongelooflijk blij dat ze sinds 2020 herenigd werden met Geike Arnaert, voor velen nog steeds de meest iconische stem van Hooverphonic.

 

De groep evolueerde doorheen de jaren sterk van donkere, onderkoelde trip-hop op hun debuut in 1996 naar een warmer, meer orkestraal geluid. Soms flirtend met psychedelica, dan weer catchy en poppy. Maar hun songs zijn steeds blijven aanvoelen als een soundtrack bij een onbestaande film.

 

De ijzersterke live-reputatie van Hooverphonic met hits als 2Wicky, Eden, Mad About You, Anger Never Dies, Amalfi, Badaboum en Romantic zorgt ervoor dat de band als 25 jaar lang rond de wereld kan touren. Mét succes.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Tijdschema

18:00 Deuren

Meer info

Waar: Turnhoutsebaan 246, 2100 Deurne
Wanneer: Zaterdag 28/8
Meer info: www.oltrivierenhof.be/nl/programma/hooverphonic/153/

OLT_Rivierenhof_Banner Laurens Maes

OLT Rivierenhof Miss Angel x Faisal x Ray Fuego

27.08 Miss Angel x Faisal x Ray Fuego

Bijna Gratis Vrijdag

 

Met de ondergaande zon als achtergrond verzamelen CC Deurne, Cinema Rix, Trix én OLT Rivierenhof lokaal én internationaal hip hop- en R&B-talent in 't OLT. Faisal, Miss Angel, Morane, Ray Fuego en Scottie lighting up de Deurnese airwaves!

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Faisal ft. MC Mars

Faisal schopte het enkele jaren geleden in sneltempo tot Beste Belgische DJ tijdens de Red Bull Elektropedia Awards 2016. Sindsdien leerden we hem kennen als producer, StuBru-dj, sidekick bij De Ideale Wereld en lid van het Antwerps collectief Abattoir Anvers met o.a. Glints en Yong Yello. Zijn muzikaal spectrum is er allesbehalve kleiner op geworden, en de carrière van Faisal lijkt dan ook elk moment verder te kunnen uitbarsten.

Speciaal voor deze avond neemt Faisal zijn vaste MC Mars mee.

 

Miss Angel

Het ging de voorbije twee jaar ongelooflijk hard voor Miss Angel: van slam poetry shows in Antwerpen naar een propvolle weide op Rock Werchter. Tracks als Ghetto Superstar, Money Making Mami and All Of The Shmoke maakten van haar al snel een nieuwe Lil 'Kim of Left Eye Lisa.

 

Dat de Antwerpse meer is dan een rijtje imposante vergelijkingen, bevestigt ze naast haar eigen nummers dubbel en dik met features op tracks van KRANKk en Le Motel, opvallende livesessies en projecten met o.a. het Fotomuseum Antwerpen.

 

Morane

Morane is een singer-songwriter uit Antwerpen met Afrikaanse roots. Nadat ze afstudeerde aan De Kunsthumaniora besloot ze haar passie voor muziek op de eerste plaats te zetten. Haar sound is een mix van jazz, neo-soul, hiphop en R&B.

 

Ze kondigde haar solo-carrière aan met haar eerste single Boo, die in januari 2020 uitkwam. Ze bracht intussen 7 releases uit binnen twee projecten genaamd CDR (Connecting- Disconnecting-Reconnecting) en TO GET HER, die telkens werden afgesloten met een videoclip.

 

Ray Fuego

Ruig, roekeloos, gewaagd maar te allen tijde stijlvol. Er is veel gezegd en geschreven over Ray Fuego. Onze noorderburen van 3voor12 bekroonden zijn album Zwart in 2018 tot album van het jaar. Elke stap die Ray Fuego zet, zoals met mede-SMIB-soldaten en zijn punkband Ploegendienst, wordt er op de voet gevolgd.

 

Fuego is niet vies van wat controverse en is een eersteklas innovator in de frontlinie van de Nederlandse hiphopscene. Zijn invloed blijft ook in België niet onopgemerkt. Zo maakte hij ook hier al meermaals de podia onveilig en was hij onlangs nog te horen op een track met Kleine Crack en Zwangere Guy. Begin dit jaar releaste hij het album HMLSCHP.

 

Scottie

Hertier Hitimana - alias Scottie - groeide op in Antwerpen-Zuid, en wordt al sinds de release van zijn succesvolle debuut-EP Trappende Cupido gelauwerd om zijn aparte stemgeluid.

 

Maar vergis je niet: Scottie is zoveel meer. Hij begon al op 12-jarige leeftijd met beats maken en teksten schrijven, en rijgde de afgelopen vier jaar een discografie om U tegen te zeggen aan elkaar. Zijn jongste wapenfeit is de mixtape The Sound Of Music.

 

DJ NC

DJ NC is een opkomend talent uit het Antwerpse. Als familie van DJ Lady S is ze hongerig om meer te leren over de kunst van het dj’en. Die wilskracht bracht haar al in een heel aantal clubs en op events zoals Vibestr. Ze gaat graag met je op wandel doorheen tal van genres, en verrast je met de meest opvallende muzikale combo’s.

 

+ host: DVTCH NORRIS

Zijn persoonlijke teksten en ontspannen flow maakten van de Antwerpse rapper DVTCH NORRIS een van de grote Belgische beloftes. Na een paar jaar zijn live-performance te finetunen als vaste sidekick van Coely, kwam DVTCH in 2018 met een succesvolle solo EP I'm Sad, I Wanna Make It op de proppen. Opvolger Fahad Seriki, I Hate You bevestigde zijn indrukwekkende range, sterk in de introspectieve nummers maar evengoed in stevige bangers.

Met de steun van

Trix & CC Deurne & District Deurne

Meer info

Waar: Turnhoutsebaan 246, 2100 Deurne
Wanneer: Vrijdag 27/8
Meer info: www.oltrivierenhof.be/nl/programma/miss-angel-x-faisal-x-ray-fuego/163/

Opera Ballet Vlaanderen

Opera Ballet Vlaanderen brengt innovatieve, intrigerende en ontroerende opera- en balletvoorstellingen, concerten en jeugdproducties met de beste artiesten uit binnen- en buitenland op de planken. Bekijk ons uitgebreide aanbod op onze website.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Tijdens het Cultuurweekend kan je een exclusieve blik werpen achter de schermen van ons huis. Je kan enkele repetities bijwonen en met eigen ogen zien hoe we werken aan de eerste producties van ons nieuwe seizoen. Wil je graag weten hoe een kinderkoor, een orkest of een balletgezelschap zich voorbereidt? Kom dan eens langs en ervaar hoe ons huis na een lange corona-pauze eindelijk weer opleeft!

Programma:

  • Open repetitie Giselle / Theater 't Eilandje / zaterdag 28 aug om 11u30 en 12u30 

  • Open repetitie Openluchtconcert / Opera Antwerpen / zaterdag 28 aug om 12u en 13u30

  • Repetitie kinderkoor voor BOY / Opera Antwerpen / zondag 29 aug om 10u en 10u30 en 11u en 11u30

  • Elisa Soster met repertoire Kurt Weill / Opera Antwerpen / zondag 29 aug 14u en 15u en 16u

Meer info

Waar: Frankrijklei 1, 2000 Antwerpen
Kattendijkdok-Westkaai 16, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: www.operaballet.be/nl/het-huis/blog/bezoek-opera-ballet-vlaanderen-tijdens-het-cultuurweekend

John Oostvogels

Pearl Burlesque

Pearl Burlesque begeleid je graag in je ontdekkingstocht naar je 'Inner Diva'. En op hetzelfde moment leren we je de technieken van Burlesque aan. Dit alles gekruid met een goede dosis fun, glitter en glamour!

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Tijdens het Cultuurweekend geven we op zaterdag om 17u een initiatie Burlesque groepschoreo's. Met focus op fun en glitter!

Meer info

Waar: Leopold de Waelplaats, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zaterdag 28/8
Meer info: www.pearlburlesque.be en www.facebook.com/PearlBurlesque

Peleman-Piedfort

Axl Peleman en David Piedfort zijn naast beroepsmuzikanten vooral ook gepassioneerde muziekfanaten en gitaarfreaks.

Live willen ze het publiek meenemen in de wereld van artiesten die hen inspireren, aangevuld met Antwerps solowerk, instrumentale pareltjes, backstage-verhalen en podium-anekdotes.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Zaterdag om 14u op het grote podium op het Operaplein. Een preview uit het werk van Peleman–Piedfort. De show Fine Tuned brengt je muzikale helden, backstage verhalen en podium anekdotes.

Meer info

Waar: Frankrijklei 1, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zaterdag 28/8
Meer info: www.facebook.com/pelemanpiedfort

Mon Huysmans

PEÑA AL ANDALUS - Fundación de Flamenco

Peña Al Andalus organiseert wekelijkse cursussen flamencodans voor jong en oud. Van absolute beginner tot ver gevorderd. Op een aantal zaterdagavonden kan je ook genieten van de Spaanse gastronomie vergezeld van een wervelend flamenco spektakel.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Je kan tijdens Cultuurweekend op meerder plaatsen genieten van Flamenco.

Op zaterdag is iedereen welkom op de Leopold De Waelplaats. Daar neemt Peña Al Andalus je om 16 uur mee naar de boeiende wereld van de Andalusische Flamencodans. Tijdens het optreden geven ze op een speelse manier een woordje uitleg, met hier en daar wat interactie met het publiek.
Een onvergetelijke kleurrijke en boeiende voorstelling!

Op zondag kan je het Flamenco centrum Peña Al Andalus in de Vorstermanstraat ontdekken. Van 12u tot 18u is daar een fototentoonstelling van flamencodansers en muzikanten. Om 15u is er een demonstratie van flamencodans met uitleg en interactie. De inkom is gratis.

Meer info

Waar: Vorstermanstraat 1, 2000 Antwerpen
Leopold De Waelplaats, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: alandalus.be/info/

Poppentheater Jojo

Poppentheater dat al meer dan 30 jaar voorstellingen brengt voor klein en groot! Ons aanbod bestaat uit een mooie mix van traditionele handpoppenkast en hedendaags poppenspel. Sinds 1994 met een eigen, vaste zaal in Borgerhout!

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Poppentheater Jojo stelt op zondag zijn nieuwe programma voor het seizoen 2021-2022 voor op de Groenplaats. Om 13u, 13u30, 16u en 16u30 krijg je een kort fragment uit de productie 'Hokus, Pokus, Mis' (traditionele handpoppenkast).

Meer info

Waar: Groenplaats, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zondag 29/8
Meer info: www.poppentheaterjojo.be

Portopolis - Stephanie Fraikin

Portopolis - Port of Antwerp

Portopolis is het belevingscentrum van de haven van Antwerpen. Scan de portretmuur van havenmedewerkers, speel de grote havenquiz of reis door de haven in 360° met een VR-bril. Voor kinderen zijn er havenspelletjes. De ideale uitstap voor jong en oud

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Door je in te schrijven voor een bezoek in de zomervakantie, maak je automatisch kans op een mooie prijs. Wie weet win je wel een VR-bril, een kledingstuk van KLEIR of tickets voor RAFC! Bovendien mag elke bezoeker tijdens de zomervakantie aan het rad draaien en win je ter plaatse een kleine prijs. Portopolis is doorlopend open, kijk voor de openingsuren op hun site. En vergeet niet te reserveren om een plaats te verzekeren.

Meer info

Waar: Hanzestedenplaats 19, 2000 Antwerpen
Wanneer: Vrijdag 27/8, Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: www.portofantwerp.com/nl/ontdek-portopolis

Radio Viggo

Radio Viggo is een livestream platform. Het project begon tijdens de eerste lockdown, met als missie dj's en andere performers een venster naar de wereld te geven.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Radio Viggo presenteert zaterdag om 15u Lies & Lies op het Operaplein.
Lies Jo Vandenhende is dichter en performer. Ze schrijft vaak over het onvermogen tot complete nabijheid en de luide eenzaamheid van de stad. Met haar gedichten onderzoekt ze de kruisbestuiving tussen papier en podium. Onder de naam ‘LJMV’ maakt Lies audiogedichten die je via streamingdiensten zoals Spotify kan beluisteren. Werk van haar werd eerder gepubliceerd in Deus Ex Machina, DW B en Kluger Hans.

Lies Gallez (1990) won de publieksprijs van de A.L. Snijdersprijs, de Hendrik Prijs-prijs en de TOTAALprijs. Haar verhalen verschenen onder meer in De Gids, Kluger Hans en Deus Ex Machina. Gallez vult haar dagen het liefst met woorden bij elkaar sprokkelen op plekken waar bomen zijn.

Meer info

Waar: frankrijklei 1, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zaterdag 28/8
Meer info: http://www.facebook.com/radioviggo

Rataplan

Rataplan is een participatief cultuurhuis in hartje Borgerhout. Het podiumaanbod strekt zich uit van slam poetry, jazz, theater, dans en kinderkunsten tot nieuw artistiek werk. Liever actief deelnemen? Schrijf je in voor onze artistieke workshops.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Laat je tijdens een poëtische wandeling van 30 minuten verrassen door slam poetry, rap & performancetheater. Start: aan de Bibmobiel in de leestuin van Permeke, ingang via Dambruggestraat 109. Einde: Rataplan voor een smakelijke traktatie! De wandeling is geschikt voor elke leeftijd.

Meer info

Waar: De Coninckplein 26, 2060 Antwerpen
Wanneer: Zondag 29/8
Meer info: www.rataplanvzw.be

Red Star Line Museum

Het Red Star Line Museum vertelt op de authentieke plek van de historische rederij op het Eilandje, aan de hand van persoonlijke verhalen van landverhuizers in de 20ste eeuw, een universeel verhaal over hoop, dromen en de zoektocht naar geluk.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

We openen onze deuren extra breed voor families tijdens het Cultuurweekend. Ontdek de favoriete plekken van onze kinderjury, draai aan ons rad vol vragen, ga op zoektocht met je gezin of doe mee met een workshop of rondleiding.

Meer info

Waar: Montevideostraat 3, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: www.redstarline.be/nl/content/voor-families-0

Rosé.

Rosé. is het soloproject van Laura Huysmans (Faces on tv, Jim White, Dez Mona). Live brengt ze zwoele synthpop en slow-burning r&b, voortgestuwd door de elektronica van pianiste Maya Dhondt (Benjamin Abel Meirhaeghe, Wendy). Golden hour, de hele zomer lang.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Op zaterdag 28/8 is Rosé. om 13u te vinden op het podium van het Operaplein. Ze brengen eigen materiaal waaronder hun eerste twee singles 'Fours' & 'The Dreamhouse' en de gloednieuwe derde single 'Shelter' (in samenwerking met Andrew Claes van Stuff.) die uitkomt op 27/8. Een dag later meteen live op het Cultuurweekend!

Meer info

Waar: Frankrijklei 1, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zaterdag 28/8
Meer info: www.facebook.com/roseebesinging

Ans Brys

Rubenshuis

Stap binnen in de wereld van Peter Paul Rubens. In dit stadspaleis bracht de kunstenaar 25 jaar van zijn leven door. Hij realiseerde er ook het grootste deel van zijn œuvre. Vandaag is het één van de bekendste kunstenaarswoningen ter wereld.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Na een complexe restauratie van ruim twee jaar keert Willem van Haechts Kunstkamer van Cornelis van der Geest terug naar het Rubenshuis. Een gids vertelt doorlopend over de restauratie en de betekenis van het schilderij. Zaterdag- en zondagvoormiddag geeft directeur Ben van Beneden om 11u een lezing waarin nog meer ontdekkingen worden onthuld. Reserveer snel want de plaatsen zijn beperkt.

Meer info

Waar: Wapper 9-11, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: www.rubenshuis.be

RUIS

RUIS is een samenwerking tussen Jazzcafé De Muze, Witzli-Poetzli en Cafee Cabron. Eind 2020 organiseerden de cafés een reeks van 6 livestreams met 18 artiesten met als bedoeling het ondersteunen van de muzieksector.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

In de verschillende cafés is er doorlopend de expo 'Dingen Die Niet Verkopen' onder leiding van Alec De Bruyn & Amber De Saeger. In Onder Stroom zijn er optredens met o.a. The Glücks, Matt Watts Group, The Brums, Gregor Terror & The Calypso Gigolo's, Grovgast en Tuff Guac.

Meer info

Waar: Tavernierkaai 11, 2000 Antwerpen
Wanneer: Vrijdag 27/8, Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: www.ruis.live

Sering

In het Seringhuis worden verschillende expressievormen ingezet om samenwerking tussen mensen met uiteenlopende meningen en achtergronden op een positieve manier tot stand te brengen.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

‘Enksterwereld' is een schaduwspel/kamishibai vertelling gemaakt door kinderen van Huis van de Wildernis, de kinderwerking van Sering vzw. Via zandspel kwam het verhaal tot stand. Vervolgens werden personages uitgewerkt als schaduwpoppen. De kamishibai prenten zijn ontworpen en grotendeels gemaakt door de kinderen.

Meer info

Waar: Groeningerplein 2, 2140 Borgerhout
Wanneer: Zondag 29/8
Meer info: sering.be/enksterwereld

Ana Izamska

Sint-Andrieskerk

Een prachtige kerk in de Sint-Andrieswijk, waar je elke dag stilte en rust kan vinden en schoonheid ontdekken. Op feestdagen kan je er uitzonderlijke vieringen meemaken. Op tweede kerstdag is er steeds een kerstrally voor kinderen.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Er zijn rondleidingen in de tentoonstelling '5, 4, 3, 2, 1 ... START!' in de vernieuwde feestzaal. De tentoonstelling belicht de jubilea van 500, 400, 300, 200 en 100 jaar.

Meer info

Waar: Waaistraat 5, 2000 Antwerpen
Wanneer: Vrijdag 27/8, Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: www.sint-andrieskerk.be

Sigrid Spinnox

Sint-Pauluskerk Antwerpen

Vlakbij de Schelde vind je de Sint-Pauluskerk, een voormalige kloosterkerk van de dominicanen uit 1639. Je kan er prachtige barokaltaren, meer dan 200 beelden en ruim 50 schilderijen bewonderen waaronder topwerken van Jordaens, Rubens en Van Dyck. De calvarietuin lijkt wel een beeldfragment uit een epische film over Christus’ lijden en verrijzenis.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Geniet tijdens het Cultuurweekend van rondleidingen, muziek en teasers voor het najaar 2021 en voorjaar 2022.

Op vrijdag kan je tussen 14u en 18u de Calvarietuin, het kerkgebouw en de kloostergangen bezoeken. Of volg om 14u, 15u, 16u of 17u een rondleiding over de sporen van De zeeslag van Lepanto in de Sint-Pauluskerk.
Om 14u30, 15u30, 16u30 en 17u30 krijg je een voorproefje van een muzikale renaissancevertelling. Een organist en verteller dompelen je onder in de wereld van Aurelio.

Op zaterdag ben je tussen 14u en 17u welkom in de Calvarietuin en de Lourdestuin, waar je warm onthaald wordt door de Sint-Paulusvrienden.

Op zondag houdt Het Euterpe Baroque Consort een open repetitie in de Sint-Pauluskerk om 14u, 15u en 16u. Tijdens de pauzes nemen gidsen het woord.

Meer info

Waar: Veemarkt, 2000 Antwerpen
Wanneer: Vrijdag 27/8, Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: www.sintpaulusantwerpen.be/activiteit/cultuurweekend-2021-in-sint-paulus/

Bianca Goyens

Slam Aleikum

Slam Aleikum is een platform van Hind Eljadid en Voem, waar woordkunst in al haar vormen aan bod komt: slam poetry, storytelling, comedy, rap,... Woordkunstenaars snijden thema's aan rond superdiversiteit, identiteit en de kunst van het samenleven. Ze reflecteren zo, op een kritisch maar ook kwetsbare manier, op onze samenleving. Naast een programma met gevestigde woordkunstenaars is er steeds een open mic waar nieuw talent het woord kan nemen. Een dj mixt het geheel aan elkaar.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Tijdens het Cultuurweekend brengen we naar goede gewoonte een kruisbestuiving van slam poetry, comedy en rap met performances van onder andere Hind Eljadid, Manu Moreau, Sergej Lopouchanski, Mel Ross en Sem Phi. Afspraak op zaterdag om 17u op de Groenplaats.

Meer info

Waar: Groenplaats, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zaterdag 28/8
Meer info: www.facebook.com/Slam-Aleikum-368028440656337

www.ilovelight.be

Stadsbrouwerij De Koninck

Dé Antwerpse Stadsbrouwerij waar het Bolleke en Tripel d'Anvers wordt gebrouwen. Bezoek onze brouwerij dankzij de interactieve tour, volledig op je eigen tempo (zonder gids) en inclusief 2 degustaties.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Leer alles over brouwerij De Koninck tijdens een interactieve tour. Dat kan elke dag van het Cultuurweekend van 11u tot 18u.

Meer info

Waar: Mechelsesteenweg 291, 2018 Antwerpen
Wanneer: Vrijdag 27/8, Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: www.dekoninck.be

Story Studio

Op de Meir kunnen bezoekers sinds mei 2021 terecht in de Story Studio. Dit is een initiatief van Studio 100 en CityCubes waar bezoekers gedurende een uur door verschillende ruimtes wandelen die volledig geprojecteerd zijn met prachtige verhalen.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Bezoek de immersive show van Atlantis of die van Maya de Bij en ga op de foto met Maya!

Meer info

Waar: Meir 57, 2000 Antwerpen
Wanneer: Vrijdag 27/8, Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: www.storystudio.live

t Vlaams Stripcentrum

Stripcentrum met stripbibliotheek, stripinfotheek, archief met erfgoed, uitgeverij,...

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Het Stripcentrum stelt zichzelf voor met een folder en foto's. Ontdek het tijdschrift Stripkiosk of ontdek striperfgoed: de Fenixcollectie en de Sfinxcollectie. Gloednieuw is de erfgoedreeks met als eerste deel 'Wrill - integraal' en het spelletje 'Op Jerommeke' (Uit Suske en Wiske).

Meer info

Waar: Vrijdagmarkt, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zondag 29/8
Meer info: www.vlaamsstripcentrum.be

Peshawar, Pakistan, 1984 ©Steve McCurry

Tempora

Tempora realiseert tentoonstellingen van A tot Z. Een coproductie van Tempora en MB Presents in samenwerking met CIVITA en Sudest57 leidde tot de tentoonstelling The World of Steve McCurry.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

De tentoonstelling The World of Steve McCurry toont meer dan 200 foto’s op groot formaat in de unieke setting van de Waagnatie. Het is de uitgebreidste en volledigste retrospectieve die aan de grote Amerikaanse fotograaf gewijd is. We kunnen de bekendste foto’s uit zijn 40-jarige carrière bewonderen, maar ook zijn meest recente werk en heel wat foto’s die niet eerder te zien waren.

Meer info

Waar: Rijnkaai 150, 2000 Antwerpen
Wanneer: Vrijdag 27/8, Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: www.stevemccurryexpo.com

Timecircus

Timecircus is een Antwerps kunstenaarscollectief dat interventies doet in de publieke ruimte met het doel om de mensen te inspireren en zo vrijheid te creëren.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Globo Swing spectakelmachine, Landschip parade, Barbecue-machine, volxraadpleging, theater, muziek, eten en drinken in Bar Paniek

Meer info

Waar: Kattendijkdok-Oostkaai Loods 21, 2000 Antwerpen
Wanneer: Vrijdag 27/8, Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: www.timecircus.be

Toneelhuis

THEATER VAN NU. OVER NU. VOOR (N)U. In de historische Bourlaschouwburg in het centrum van Antwerpen biedt Toneelhuis onderdak aan heel verschillende theatermakers die eigentijds en innovatief werk maken met een internationale uitstraling.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Welkom bij Toneelhuis! Terwijl je geniet van een drankje kan je zowel op zaterdag- als op zondagmiddag in de inkomhal van de Bourla een gratis concertje meepikken van The Golden Glows, als voorsmaakje voor hun concert in mei. Je kan er meteen ook een TONEELHUIS vriendenpas of een LOVEpas scoren aan een exclusieve reductie. Of laat je ‘s zondags meeslepen door de herinneringen van Mokhallad Rasem en Jessa Wildemeersch aan de straat uit hun kindertijd tijdens de wandelvoorstelling Ik ben mijn straat.

Meer info

Waar: Komedieplaats 18, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: toneelhuis.be/nl/post/toneelhuis-verwelkomt-u-graag-tijdens-het-antwerps-cultuurweekend

Tom Cornille

Vrijetijdscentrum De Schelde

Vrijetijdscentrum De Schelde is dé plaats voor jong en ouder om elkaar te ontmoeten en om vrije tijd educatief, speels, sportief of cultureel in te vullen.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Kom op zaterdag en zondag naar de pop-up camping voor kinderanimatie, workshops, film en muziek.

Meer info

Waar: Dijk aan Derdeweg, 2040 Berendrecht-Zandvliet-Lillo
Wanneer: Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: www.vrijetijdscentrumdeschelde.be/popupcamping

Foto door: jordybrada.com

WArd/waRD - Ann Van den Broek

Ann Van den Broek maakt multimediale dansvoorstellingen onder de naam WArd/waRD. Ze is uitgegroeid tot één van opvallendste dansmakers van Nederland en Vlaanderen en kent een internationale praktijk. WArd/waRD opereert vanuit Rotterdam en Antwerpen.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Tijdens het gehele weekend toont Ann Van den Broek de video-installatie Loops of Emotions in het Zuiderpershuis. De installatie bestaat uit een zevental videomonitoren met gefilmde dansers die in beweging en expressie zich concentreren op emotionele gedragingen en hoe deze zich vertalen in beweging. De opstelling dwingt de toeschouwer deel te worden van de gedragingen en zich fysiek te verhouden tot de getoonde emoties.

Meer info

Waar: Timmerwerfstraat 40, 2000 Antwerpen
Wanneer: Vrijdag 27/8, Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: www.wardward.be

Rudy Carlier

WISPER

Ouder dan 18? WISPER is de plek waar je samen met anderen zélf kunst maakt en beleeft. Je kan er het hele jaar door kiezen uit tientallen workshops dans, theater, muziek, beeld, fotografie en literatuur. Zowel voor beginners als gevorderden!

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Kom zelf ontdekken hoe het er tijdens onze workshops aan toe gaat tijdens een gratis sessie muziek, beeld of theater om 14u of 16u! De hele namiddag is iedereen ook doorlopend welkom in ons gebouw om een rondleiding te volgen met meer info over wie we zijn en wat we doen. Je kan ook meebouwen aan ons SHRINE FOR EVERYDAY OBJECTS in Park Spoor Noord. Dit dynamische kunstwerk geef je – samen met andere bezoekers – zelf vorm door voorwerpen te sorteren, combineren, op elkaar te stapelen ...

Meer info

Waar: Dambruggestraat 336, 2060 Antwerpen
Spoor Noord, 2060 Antwerpen
Wanneer: Zondag 29/8
Meer info: www.wisper.be

World Choir Games 2021 Flanders

De World Choir Games zijn de Olympische Spelen voor amateurkoren. Om de twee jaar wordt dit topevent ergens op de wereld georganiseerd en in 2021 is Vlaanderen aan de beurt. In Antwerpen en Gent ontvangen ze duizenden zangers uit meer dan 30 landen!.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Op zondag tussen 11u en 15u kan je in het Paleis op de Meir koren muziek horen zingen in alle genres: pop, folk, klassiek,.... Kom genieten van het prachtige gebouw en van hemelse muziek!

Meer info

Waar: Meir 50, 2000 Antwerpen
Wanneer: Zondag 29/8
Meer info: www.wcg2021.be

Zeno X Gallery

In 1981 werd deze kunstgalerij opgericht door Frank en Eliane Demaegd. Vandaag vertegenwoordigt Zeno X Gallery zo’n 30 artiesten in verschillende stijlen. Van schilderkunst, naar beeldhouwwerk, film, fotografie en performance.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Op zaterdag openen de tentoonstellingen van kunstenaars Mircea Suciu en Bart Stolle. Iedereen is welkom op deze vernissages!

Meer info

Waar: Godtsstraat 15, 2140 Borgerhout
Wanneer: Zaterdag 28/8
Meer info: http://www.zeno-x.com/exhibitions/current/current_exhibition.html

Arthur Van Obost

Zomer van Antwerpen

Zomer van Antwerpen, dat zijn theatervoorstellingen, circus, optredens en films op de meest ondenkbare locaties in de stad. Met een team van honderden vrijwilligers lanceren wij elk jaar een festival voor alle leeftijden en culturen.

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Geniet op verschillende locaties van een uitgebreid programma vol film, dans, muziek en theater. Ga even uitrusten in de zomerbar, luister naar een onwaarschijnlijke vertelling in de ondergrondse Ruien, ga dansen op de Cubaanse Rumba, kijk naar een bijzonder circussprookje, laat je een verhaal vertellen in een mooie tuin, of kijk gewoon naar de mooiste show op aarde: de zonsondergang aan de Schelde. Het programma is uitgebreid, voor ieder wat wils!

Meer info

Waar: Uitbreidingstraat 331, 2600 Berchem
Sloepenweg, 2030 Antwerpen
Keistraat 5, 2000 Antwerpen
Dageraadplaats, 2018 Antwerpen
Bouckenborghpark, 2170 Merksem
Lodewijk Mortelmansstraat 13, 2610 Wilrijk
Theaterplein, 2000 Antwerpen
Wanneer: Vrijdag 27/8, Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: www.zva.be

Arthur Van Obost

Zomerfabriek

Een container vol graffiti is de ingang van deze absolute zomerhotspot in hartje Berchem. Zomerfabriek opent deze zomer de deuren met een heerlijk uitgebreid programma, voor en door creatieve Antwerpenaars!

Een greep uit het aanbod tijdens Cultuurweekend

Van een interactieve krijtmuur naar een installatie over de hoofdstad van de Inuit tot jam sessions en artiesten in openlucht. De Zomerfabriek heeft veel op het programma staan en nodigt je graag uit!

Meer info

Waar: Minkelersstraat 2, 2600 Berchem
Wanneer: Vrijdag 27/8, Zaterdag 28/8, Zondag 29/8
Meer info: www.zomerfabriek.be