Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

Portret Paul van Ostaijen

Antwerpen ademt Paul van Ostaijen

Honderd jaar geleden verscheen de iconische bundel ‘Bezette stad’ van dichter en dandy Paul van Ostaijen. Het is ook 125 jaar geleden dat Van Ostaijen in Antwerpen werd geboren. Voldoende aanleiding voor een literair feestprogramma! Onder de koepel ‘Van Ostaijen leeft’ presenteren stad Antwerpen en haar partners verrassende expo’s, wandelingen, voorstellingen, boeken, voorstellingen en veel meer. In 2021 ademt Antwerpen Paul van Ostaijen. Een greep uit het aanbod.

Wandeling

Meer info

Wat rest ons 100 jaar na ‘Bezette stad’ nog van het Antwerpen van Van Ostaijen? Vlaams-Nederlands huis deBuren stippelde een stadswandeling uit die je voert langs belangrijke plekken in het leven van de dichter én langs plaatsen waar sleutelpassages uit zijn bundel zich afspeelden. Startpunt is het geboortehuis van Van Ostaijen aan de Lange Leemstraat. Je maakt kennis met het uitgaansleven, en wordt via het havenkwartier naar het Letterenhuis geleid.

De begeleide wandelingen zijn al uitverkocht maar gelukkig kan je de wandeling ook downloaden via de ErfgoedApp.

Mensen die de Paul van Ostaijen wandeling wandelen de Buren

Podcast

Meer info
Beluister de podcast via Spotify of Soundcloud

Marc Reynebeau en Matthijs De Ridder, twee Van Ostaijen-kenners pur sang, gaan met elkaar in gesprek over Van Ostaijens iconische gedicht 'Beeldspraak'. De heren praten niet alleen over de betekenis van het derde woord van de tweede paragraaf van Beeldspraak. Ze marcheren mee, ontduiken kogels, schuilen in kelders en praten met de geesten van bevriende kunstenaars. ‘Beeldspraak’ is een Podcast van Poëziecentrum. Deze aflevering maakt deel uit van een reeks over iconische gedichten uit de wereldliteratuur.

Van Ostaijen leeft

Goesting gekregen om het Antwerpen van Paul van Ostaijen te verkennen? Het volledige programma en alle info over tickets en openingstijden vind je op www.vanostaijenleeft.be.