Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

Antwerp Art Weekend: het coronaproof feest van de hedendaagse kunst

Axel Vervoordt Gallery Jef Verheyen © Karina Beumer

Antwerp Art Weekend: het coronaproof feest van de hedendaagse kunst

Van 13 tot 16 mei staan alle schijnwerpers op de vele kunstgallerijen, -ruimtes en tentoonstellingen voor hedendaagse kunst die onze kunststad rijk is.

Het jaarlijks feest van de hedendaagse kunst, ook tijdens corona

Antwerp Art weekend is eigenlijk één groot feestweekend dat de hedendaagse kunst viert en er de schijnwerpers op zet”, vertelt organisator Benny. Ook tijdens corona. “Vorig jaar hebben we, net als alle andere organisatoren, de handdoek in de ring moeten gooien. Maar dit jaar kan Antwerp Art Weekend gelukkig wel doorgaan.

Helemaal coronaproof natuurlijk. Je betreedt de tentoonstellingsruimtes met je bubbel en een mondmasker. En de extra  evenementen, performances en lezingen zijn iets minder talrijk en anders georganiseerd dan de andere jaren. Maar het aanbod is ook dit jaar super groot en meer dan de moeite waard.

“Antwerp Art weekend is er echt voor het grote publiek, niet enkel voor kenners.”

Hét weekend om hedendaagse kunst te ontdekken

Ben je geen kenner, maar wel een liefhebber van artistiek werk? Dan is dit hét moment voor jou om op ontdekking te gaan.

Benny: “Antwerp Art weekend is er echt voor het grote publiek, niet enkel voor kenners. We zetten alle - en dat zijn er heel veel - deuren van alle kunstgalerijen en  tentoonstellingsruimtes  met hedendaagse kunst tegelijk open. Op deze manier kan je een rondgang doen en je er even helemaal in onderdompelen. Het is echt het ideale moment om de hedendaagse kunst in Antwerpen op een laagdrempelige manier te gaan ontdekken.”

Antwerpen is nog altijd de mega relevante kunststad die ze eeuwen al geleden was.”

 Antwerpen is een echte kunststad

Tijdens Antwerp Art Weekend 2021 kan je maar liefst 73 locaties bezoeken. Te veel voor één wandeling.

Benny: “Dat klopt, het aanbod is zo groot dat je nooit alles in één weekend kan bekijken. Maar we bieden heel bewust zo’n breed gamma aan. Want het aanbod in Antwerpen is echt ongelooflijk groot. En dat willen we laten zien. Er zijn niet veel andere steden in de wereld waar je zoveel galerijen en kunstruimtes hebt op zo een kleine oppervlakte als in Antwerpen. Antwerpen is echt een mega relevante kunststad. Dat was ze eeuwen geleden al en dat is ze vandaag nog altijd. En dat toont het programma van Antwerp Art Weekend aan."

Stel je eigen programma of route samen

Benny: “We lanceren dit jaar een nieuwe website waarop we een aantal tools aanreiken die je helpen om een selectie te maken in het ruime aanbod.  Zo kan iedereen een programma of route op zijn maat samen stellen.

  • Je kan, uiteraard, een kijkje nemen in de lange oplijsting van alle locaties en activiteiten die je kan ontdekken tijdens Antwerp Art Weekend. 

  • We maakten ook een programma waarop je per uur kan zien welke performances en voorstellingen plaatsvinden. Op die manier kan je enkele extra ruimtes en tentoonstellingen uitkiezen in de buurt van het evenement dat je graag wil meepikken.

  • We bieden ook een digitale kaart aan. Zo kan je zien welke plekken je kan bezoeken in je buurt. En we stippelen, dankzij een link met google maps, meteen de route voor je uit

  • En dan bedachten we nog verschillende thematische tags waarop je kan filteren. Zo kan je bijvoorbeeld aanduiden dat je alle ruimtes wil zien die de tag ‘painting’, ‘international’, ‘under 30’, ‘books’ of nog iets helemaal anders hebben.

 Op die manier willen we de bezoeker de mogelijkheid geven om op zijn maat de kunstervaring samen te stellen die bij hem past."

De highlights van Benny

  • De Studio wordt onze centrale locatie en die zou ik sowieso passeren. Het is niet alleen een gekend epicentrum van kunst in Antwerpen, het ligt ook nog eens super centraal in de stad. Hier kan je onder andere een tentoonstelling door Deborah Bowmann ontdekken.

  •  Kunstenaar Joseph Beuys, zou dit jaar 100 geworden zijn. Om dat te vieren, kan je hem en zijn werk op verschillende plekken ontdekken, een aanrader!

  • Kunsthal Extra City verhuist naar een nieuwe ruimte: de kerk in de Provinciestraat. Deze unieke en imposante tentoonstellingsplek moet je echt gezien hebben.

  •  En de tentoonstelling van Els Diedvorst, die dit jaar de Belgian Art Prize won, zou ik ook zeker meepikken.

Een kleurrijke editie

 “We hebben ingezet op een kleurrijke, overrompelend en diverse editie waarmee we een soort vreugde willen opwekken,  want die kunnen we allemaal gebruiken.”

De gemoedstoestand van iedereen, en zeker ook van kunstenaars, is heel schommelend geweest het voorbije jaar. Net als voor vele sectoren, is het voor de kunstwereld zeker niet gemakkelijk geweest.

Voor vele kunstenaars was het voorbije jaar pure horror met zwarte sneeuw. Maar tegelijk voelen we ook een herontdekte liefde voor cultuur, kunst en tentoonstellingen.

Daarom hebben we heel erg ingezet om er een kleurrijke editie van te maken. Met kleur, een overrompelend en divers programma willen we zo graag een soort vreugde opwekken. Want die kunnen we allemaal gebruiken.”