Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

Maurice Mbikayi - Princesse Mathilde La Kinoise and Mademoiselle Amputée Maurice Mbikayi - Princesse Mathilde La Kinoise and Mademoiselle Amputée

Absoluut niet te missen: ‘Congoville’ in het Middelheimmuseum

Met een jaar vertraging opende de expo ‘Congoville’ in het Middelheimmuseum. Een heel belangrijke en verbluffend sterke tentoonstelling over actuele thema’s als dekolonisatie, beeldvorming en identiteit. Een parcours in openlucht leidt je langs 20 bijzondere hedendaagse kunstwerken: krachtig, confronterend en ook heel mooi. ’Congoville’ is dé expo die je deze zomer moet hebben gezien.

Koloniale sporen in het Middelheim

De Middelheim-site draagt een eigen, minder gekend koloniaal verleden met zich mee. Het museum liet deze verschillende sporen onderzoeken, als basis voor haar groots opgezette zomertentoonstelling. Sandrine Colard werd aangesteld als externe curator. Zij bracht vijftien internationale kunstenaars samen in ‘Congoville’. De kunstwerken bieden nieuwe, andere perspectieven op een historisch verhaal dat vaak veel te eenduidig wordt verteld.

Een nieuw perspectief

Eind 19de eeuw had je in de Franse steden veel ‘flaneurs’: welgestelde wandelaars die slenterden over de boulevards en in de parken om zo het moderne stedelijke leven te observeren. Vanuit een onbezorgde mannelijke, witte blik. ‘Congoville’ draait de rollen om en stelt de vraag hoe zwarte flaneurs, en beslist niet alleen mannen, vroeger en nu de stad, het Middelheimpark en hun koloniale verleden ervaren.

KinAct Collective - La maison du chef Ndaku ya mokonzi KinAct Collective - La maison du chef Ndaku ya mokonzi
Pascale Marthine Tayou - Le Chemin du Bonheur Pascale Marthine Tayou - Le Chemin du Bonheur

Parcours over de hele site

‘Congoville’ trekt grenzen open, mentaal en fysiek. De nieuwe blikken werpen een heel ander licht over monumenten en beelden waar we vandaag voorbij wandelen zonder het echte verhaal erachter nog te kennen. Ook fysiek is de expo grensverleggend: het kunstparcours spreidt zich uit over de volledige Middelheim-site, voorbij de grenzen van het museum, tot zelfs in de campus van de Universiteit Antwerpen.

Straffe kunstwerken in open lucht

Het zijn erg straffe kunstwerken die het Middelheimmuseum naar Antwerpen heeft gehaald. Ibrahim Mahama bedekte de statige gevel van het universiteitsgebouw met versleten jute zakken. Zahia Rahmani presenteert, binnen de muren van deze voormalige Koloniale Hogeschool, de geschiedenis van de weerstand. Bodys Isek Kingelez toont in het Collectiepaviljoen nooit eerder vertoonde visionaire maquettes van utopische steden. Tussen het groen van het park ontwaar je een houten gevel van een benzinestation, iets verderop stap je onder een vreemde triomfboog. En uiteraard zijn er werken met koper, kobalt en andere Afrikaanse ontgonnen producten ...

Sammy Baloji - Untitled Sammy Baloji - Untitled
Kapwani Kiwanga - Flowers for Africa Kapwani Kiwanga - Flowers for Africa

Meer dan installaties alleen

Om je verder te verdiepen in de thema’s heeft het Middelheimmuseum een stevig publieksaanbod uitgewerkt. Heel boeiend zijn de Congoville Talks: opgenomen gesprekken over dekolonisatie en beeldvorming, te bekijken op de website. Je kan verschillende rondleidingen volgen met een museumgids, ook met je familie of in groep. Het museum werkte zelfs een fietstocht uit doorheen de stad, waarbij een gids uitleg geeft over de zichtbare en minder zichtbare koloniale sporen.

Zowel binnen als buiten

Reservaties voor een bezoek aan de expo zijn niet nodig. De expo toont kunstwerken die zowel buiten als op drie binnenlocaties staan opgesteld. Een bezoek aan de expo Congoville duurt ongeveer 2 uur.

Congoville

Hedendaagse kunstenaars bewandelen koloniale sporen
Van 29 mei tot 3 oktober 2021

Alle info en tickets

Maurice Mbikayi - The Aesthetic Observer Maurice Mbikayi - The Aesthetic Observer
Pascale Marthine Tayou - Le Chemin du Bonheur Pascale Marthine Tayou - Le Chemin du Bonheur