Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

Handelsbeurs foto: Lucid

Vier op 12 september 800 jaar ‘t stad tijdens Open Monumentendag

Open Monumentendag Antwerpen is al meer dan dertig jaar een vaste afspraak in de agenda van menig erfgoedliefhebber. Na de digitale editie van 2020 worden dit jaar de deuren van meer dan 35 locaties opengezet. Je kan ook aansluiten bij 1 van de 3 wandelingen. Het thema voor zondag 12 september 2021 is 800 jaar ’t stad. Verwacht je aan tal van klassiekers die je door het rijke verleden van Antwerpen laten reizen. 

800 jaar ‘t stad

In 2021 viert Antwerpen ‘800 jaar ’t Stad’. Hoe we dat zo exact kunnen zeggen? In 1221 verleende de hertog van Brabant Hendrik I stadsrechten aan Antwerpen. Vanaf dat moment werd het bestaansrecht van Antwerpen als ‘stad’ bevestigd en erkend. De geboorteakte van de stad Antwerpen werd als het ware op dat moment getekend. 

Maar wat maakt nu van een stad een stad? Hoe groeide Antwerpen doorheen de tijd tot de plek die ze vandaag is? Zien we hier nog sporen van? Ilja Van Damme, professor en stadshistoricus bij de Universiteit Antwerpen gidst je in dit interview door 800 jaar geschiedenis van Antwerpen. 

Open Monumentendag 2021

Open Monumentendag, is het erfgoedfeest waarbij iedereen straffe plekken gratis kan bezoeken. Dat Antwerpen een rijk verleden heeft en daar graag mee uitpakt, is geen verrassing. En met de 800ste verjaardag hebben we iets mooi te vieren.

Kom daarom een paar historische gebouwen herontdekken die de rijke geschiedenis van Antwerpen mee haar kleur hebben gegeven.

  • De Handelsbeurs bijvoorbeeld, waar Antwerpen haar economisch en dus ook financiële functie in stenen vorm kreeg. Een parel aan de Antwerpse kroon die je zeker eens bewonderd moet hebben.

  • Nieuwkomer Zaal Harmonie is zeker ook een bezoekje waard. Na een grondige renovatie doet het gebouw sinds kort dienst als districtshuis voor district Antwerpen. Reserveer op voorhand je ticket en kom kijken hoe de zaal opnieuw haar glorie van weleer kreeg.

Ontdek hier alle deelnemende Antwerpse locaties.


Wie de benen wil strekken, kan ook kiezen voor één van de drie gegidste wandelingen. Twee wandelingen trekken door het historisch centrum en met de derde ontdek je het Antwerpse Zuid. Of reis terug naar het verleden met de archeologen op de twee grootste archeologische sites van de stad: het Keizersbastion en de Kipdorpsite

Praktische info

Reserveren 

Voor de meeste locaties en wandelingen moet je vooraf reserveren. Per locatie staat dit aangegeven onder ‘Ticket reserveren’. Wanneer het bezoek met een gids of extra toelichting door een archeoloog is, staat dit ook vermeld bij de locatie.

Coronamaatregelen

Raadpleeg vóór je bezoek op 12 september 2021 www.openmonumentendag.be voor de meest recente informatie.