Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

6 aanraders om je cultuurhonger te stillen

Ramenpartij aan de binnenkant van het MAS met zicht op de skyline van Antwerpen Jan Crab

6 aanraders om je cultuurhonger te stillen

In Antwerpen is het terug mogelijk je culturele honger te stillen. En hoe! Dit zijn enkele toppers uit het veelzijdig aanbod. Reserveer je ticket op voorhand via de website van het museum, zo ben je verzekerd van een veilig bezoek.

Monoculture in M HKA

Het M HKA is ondertussen al een tijdje vernieuwd. Heb je de nieuwe opstelling, met onder meer een imposante ontmoetingsruimte en bibliotheek, nog niet gezien? Grijp dan nu je kans en bezoek meteen ook de nieuwe expo ‘Monoculture’, gecureerd door Nav Haq, de kersverse artistieke directeur van M HKA. Met deze expo wil het museum het begrip monocultuur met een open blik benaderen. De lijst van deelnemende kunstenaars is heel lang, met opvallende namen als Andy Warhol en Joseph Beuys.

Martine Franck in FOMU

Als je dan toch op het Zuid bent, loop dan meteen door naar het FOMU. Daar ontdek je een expo met werk van Martine Franck (1938-2012). Deze fotografe werd geboren in Antwerpen, woonde in Parijs en maakte portretten en reportages voor gerenommeerde magazines als Life, The New York Times en Vogue. Haar foto’s tonen een mooie combinatie van levensvreugde en sociaal engagement. Martine Franck was tot vlak voor haar dood nauw betrokken bij de uitwerking van deze tentoonstelling

The Jeweller’s Art in DIVA

Het ‘swinging London’ van de jaren zestig en zeventig, dat is de inspiratie van deze nieuwe expo in DIVA. Ontdek in deze tentoonstelling hoe juwelen, mode, muziek en design beïnvloed werden door deze bruisende periode. En er is nog meer. Een van de zalen van DIVA is omgetoverd tot een labyrint en lichtinstallatie met space age juwelen. Een ervaring die al je zintuigen op scherp zet. Een onvergetelijk bezoek.

Destination Sweetheart in Red Star Line

Nog zo’n topexpo waarbij je je fantasie de vrije loop kan laten. Stel je voor dat je je thuis, familie en vrienden achterlaat om met je geliefde een toekomst uit te bouwen in een ver land. Deze tentoonstelling over migratie voor de liefde toont brieven, interviews en persoonlijke objecten. Dompel je onder in hartverwarmende, maar ook confronterende verhalen in het Red Star Line Museum.

100x Congo in het MAS

Precies honderd jaar geleden werd de stad Antwerpen eigenaar van een Congolese collectie. Met '100 x Congo' zet het MAS honderd blikvangers in de kijker. Ontdek welke verhalen er achter de objecten schuilen. Hoe zijn ze hier beland? Wat was hun betekenis voor Congolese volken? En waar ligt de toekomst van de collectie? De expo zet je aan om mee na te denken over het verleden, het heden en de toekomst van de Congolese collectie.

Museum Plantin-Moretus UNESCO-werelderfgoed

Museum Plantin-Moretus is het authentieke woonhuis en atelier van de gelijknamige drukkersfamilie. In 2020 is het 500 jaar geleden dat Christoffel Plantijn geboren werd. Het is een pareltje waar de eeuwenlange geschiedenis van het boek en de drukkunst tot leven komt. Je vindt hier de oudste drukpersen ter wereld, tienduizenden boeken én een prachtige kunstcollectie. Wereldwijd was dit museum het allereerste museum dat erkend werd als UNESCO-werelderfgoed.

Wereldklasse in diverse musea

Ook in de andere musea kun je terug genieten van de vaste collecties. Zo bewonder je de Dulle Griet van Bruegel in Museum Mayer van den Bergh, geniet je van kunst in openlucht in het Middelheimmuseum, maak je kennis met Rubens en zijn indrukwekkende oeuvre in het Rubenshuis, snuister je door het geheugen van de Vlaamse literatuur in het Letterenhuis of luister je naar de klank van de stad in Museum Vleeshuis.

Ontdek nog meer musea op Visit Antwerpen.