Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

4 must-see expo’s in M HKA

Blik op zaal met kunst van Tarik Kiswanson M HKA /CLINCKX

4 must-see expo’s in M HKA

Volop plannen aan het maken voor de zomer? Zet zeker een bezoekje aan het M HKA op je lijstje, tot 21 augustus kan je er deze vier topexpo’s bewonderen.

Lenin was een paddenstoel

Lenin was een paddenstoel is vernoemd naar een absurde tv-mockumentaire uit 1991, het einde van de Sovjet-Unie. Deze expo werpt dan ook een blik op de jaren negentig. Je ontdekt films en video’s die het tijdperk weerspiegelen, gemaakt door kunstenaars die nieuwe manieren vonden om beelden te maken. In juni vindt in het kader van de tentoonstelling een conferentie plaats over artistieke praktijken in de jaren negentig, en van juni tot augustus loopt er in De Cinema een filmprogramma.

IN SITU: Tarik Kiswanson

Tarik Kiswanson is beeldend kunstenaar en dichter. Als tweedegeneratiemigrant leeft hij zowel in Europa als in het Midden-Oosten. Thema’s in zijn werk zijn ontworteling, geheugen, erfgoed en identiteit. In zijn nieuwe tentoonstelling Anamnesis in het M HKA toont hij tekeningen, sculpturen, video, geluid, performance en poëzie. Samen met de Belgisch-Marokkanse Mehid Ben Ayad ontwikkelde hij een performance die je kan bewonderen op 4 juni, 18 juni, 2 juli, 16 juli en 6 augustus, telkens om 15 uur.

Imagine Ukraine

Een tentoonstelling over de hedendaagse kunst van Oekraïne, ooit een van de centra van de vroege avant-garde, nu een bloeiende kunstscène. Het ambitieuze project ontstond bijna meteen na de Russische inval, toen de directeurs van het M HKA en het Pinchuk Art Center in Kyiv elkaar ontmoetten. Je ontdekt er werk van onder meer Nikita Kadan en Sergey Bratkov, twee van de meeste bekende Oekraïense artiesten. Een andere blikvanger is een wandtekening van Anna Scherbyna, die wegvluchtte van de oorlog en op twee dagen tijd een indrukwekkend panorama schilderde.

Chris Reinecke

Vuurmuis is een overzicht van het werk van de 86-jarige Chris Reinecke. Bij een museumbezoek in de jaren zeventig werd ze ervan verdacht het gebouw in brand te willen steken. Maar ze had levertraan bij en geen petroleum. Tijdens deze expo ontdek je haar niet-aflatende zoektocht naar een plek in de kunstwereld. Reinecke verbeeldt het ethische dilemma van een individu dat verscheurd wordt tussen kunst en activisme. Voor haar is kunst een agiterende vuurmuis die een krachtige rol kan spelen naast economie, politiek en media. 

Nagenieten

Uitblazen na je bezoek doe je natuurlijk in het M HKAFE, op het dak van het museum. Geniet van de zomerse sfeer van het terras met panoramisch zicht op de Schelde. Ook hier is kunst nooit veraf: bewonder een authentieke muurschildering van Keith Haring en het ‘kunstwerk van de maand’.