Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

Take2660: heel Hoboken als podium

Een miniconcert van Nine and a half helemaal bovenop de iconische ‘Titan’-kraan van Hoboken. Jazzy songwriting op het stille perron van Hoboken-Polder. Poëzie in Park Broydenborg, Gipsy ska op het binnenplein van Fort 8. Take2660 voert een hele reeks muzikanten en artiesten naar de mooiste plaatsjes in Hoboken. Wat ze daar doen, zie je op hun website, in twee filmpjes per week.

“Het begon met muzieksessies op het dak”, vertelt initiatiefnemer en muzikant Ken Pichal. “We startten vorig jaar onze muziekstudio met repetitieruimtes De Kiem in de Blikfabriek te Hoboken. Door de verplichte sluiting omwille van corona moesten we improviseren: de muzikanten mochten enkel nog buiten opnemen. Het was gelukkig een mooie zomer. Dus sleurden we onze apparatuur door het raam en maakten de opnames op ons dak.” 

Ook CC Gravenhof moest tijdelijk de deuren sluiten. Het cultuurcentrum hield wel van de creatieve oplossing van De Kiem. Misschien konden ze samen zorgen voor een alternatief podium? Niet alleen op het dak, maar verspreid over heel Hoboken.

Verrassende locaties, tot 75 meter hoog

Zo ontstond Take2660: een reeks mini-concertjes zonder publiek, op kenmerkende locaties in het district. Daarvan werden video-opnames gemaakt die iedereen kan bekijken vanuit zijn huiskamer. Ken en zijn kompaan Teun De Voeght zorgden voor de artistieke contacten, de opnames en montages, CC Gravenhof en District Hoboken zorgen voor de ondersteuning.

“Toen we nadachten over de mogelijke locaties, merkten we pas hoeveel verrassende plekjes er zijn in Hoboken”, vertelt Ken. Dat zie je ook als je de video’s binge-watcht op de website www.take2660.be. Je herkent het dak van de Delhaize, de Kruger-brug, de Orangerie en de Belvédère van het Sorghvliedtpark. Een industriële loods, een atelier van de academie Beeld, de oliepijp van Petroleum Zuid, Kasteel Meerlenhof …

En de meest indrukwekkende plek van allemaal: de iconische ‘Titan’-kraan naast de jachthaven: 450 ton zwaar, 125 meter breed, 75 meter hoog! “Een hele uitdaging om daarboven te geraken", vertelt Ken. "Al het materiaal moest in een klein liftje gestopt waar amper 2 man in kan. En toen we boven waren, begon het lichtjes te regenen ... Het maakte het avontuur eens zo uitzonderlijk"

Performance zonder publiek

De opgetrommelde muzikanten en performers waren natuurlijk blij dat ze nog eens konden optreden. Ook al was het in een lege loods, op een eenzaam plat dak of op een plein zonder publiek. Ken: “Af en toe wandelde of fietste toch een toevallige passant voorbij. De reactie was vaak dezelfde: wat missen we dit toch!

Op Take2660 zie je vooral veel muzikale clips. Zeker even mooi is ook de performance van de Italiaanse danseres Bianca Zueneli. Zij dartelt het eivormige Drossaardplein rond op haar unieke manier. Een heel innemende performance, die het plein een apart karakter geeft. Ook leuk op de website zijn de experimentele kruisbestuivingen waarbij artiesten een eigen song herwerken met muzikanten die thuis zijn in een heel ander genre.

De kracht van de beperking

Take2660 ademt de geest uit van het district Hoboken: authentiek, bescheiden en puur. “Net daarom houden we het project bewust kleinschalig”, vertelt Ken. “We nemen de clips altijd op in één take, met één camera en 8 sporen. Dat heeft iets spannends. Kleine foutjes komen mee in beeld en kunnen we niet wegfilteren. Deze beperking maakt dat iedereen het beste van zichzelf geeft. Cameraman inclusief: Teun bracht alles heel mooi in beeld.”

Ontdek de clips op de website 

Flamencodans en -muziek, jazz en poëzie, theater, performance, een indrukwekkende saxsolo: de clips van Take2660 zijn allemaal unieke kunstwerkjes op zich. Stuk voor stuk grootse acts op de kleinste hoekjes van Hoboken. Geniet van alle clips op de website: www.take2660.be.