Ga direct naar inhoud

Ontdek Antwerpen

Koppel zit aan de Scheldekaaien. Man wijst naar de overkant. Frederik Beyens

Op wereldreis in Antwerpen

Zijn de plannen voor je buitenlandse reis deze zomer in het water gevallen? Geen nood. In plaats van het vliegtuig op te stappen naar een verre bestemming, kan je naar Antwerpen komen, de thuishaven van vele verschillende nationaliteiten en culturen. Afhankelijk wat je bezoekt waan je je in Antwerpen in New York, Japan, China, Afrika en Italië.

Van Chinatown tot Cool Japan

Als je vanaf het Centraal Station over het Astridplein kijkt zie je aan de overkant de Chinese pagodepoort liggen, de toegang tot de Chinese wijk. Een must-stop is de supermarkt Sun Wah waar je in elke gang verrast wordt door het exotische aanbod. Daarnaast vind je in deze wijk authentieke Chinese en andere Aziatische restaurants. Doe mee met de Chinese wandeling en dompel je helemaal onder in de Antwerps-Chinese cultuur. Ben je gefascineerd door de Japanse beeldcultuur? Dan mag je de expo Cool Japan in het MAS niet missen (nog tot 10 augustus), reserveer je ticket hier. En passeer ook langs de kathedraal en het beeld van Nello en Patrasche. Het in Japan enorm bekende verhaal speelt zich af in Antwerpen en gaat over de ontroerende vriendschap tussen een jongen en zijn hond.

It’s up to you, New York…

Fans van New York, opgelet. We beweren niet dat Antwerpen het New York aan de Schelde is, maar toch zijn er vele raakpunten tussen de twee steden. Vroeger was er zelfs een letterlijke verbinding, dankzij de Red Star Line die tussen 1873 en 1934 ongeveer twee miljoen fortuinzoekers vervoerde van Europa naar Amerika en Canada. De reis naar de nieuwe wereld begon voor veel mensen in een havenloods in Antwerpen. Bezoek het Red Star Line Museum, de tegenhanger van het bekende Ellis Island in New York, en ontdek de verhalen van miljoenen mensen met een droom. Vergeet niet je ticket te reserveren.

Shoppen zoals de filmsterren doen op Fifth Avenue kan je in Antwerpen ook. Ontdek de verschillende shoppingwijken in Antwerpen. Of sluit aan bij een wandeling in de Joodse wijk die in meer dan één opzicht lijkt op de Joodse buurt in de hippe New Yorkse wijk Williamsburg. Dineer ‘s avonds in een van de vleesrestaurants op de Slachthuislaan en je waant in het Meatpacking District. En wat denk je van een Manhattan of New York Sour als aperitief?

Gezin wandelt over het zebrapad in de richting van het Red Star Line Museum. Frederik Beyens
Standbeeld Antoon Van Dyck op de Meir. Mensen wandelen met winkelzakjes in de hand voorbij. FARMBOY | Mike Van Cleven

Afrikaanse savanne in het midden van de stad

Dateert je laatste bezoek aan de Zoo al van een tijdje terug? Kom dan zeker nog eens kijken, want de Zoo is vernieuwd. In de Mensapenvallei wandel je tussen de chimpansees en de gorilla’s. In de Buffelsavanne wonen Kaapse buffels en vogels vreedzaam samen. Je Afrikaanse safari-gevoel wordt compleet als je uitkijkt over de nieuwe Savanne met giraffen en zebra’s. Of je nu dierenliefhebber bent of niet, in deze groene oase in het midden van de stad is het heerlijk vertoeven. Reserveer hier je bezoek. Hou je van de Afrikaanse keuken? Dan heeft TheFork van TripAdvisor vier tips voor jou: Little Ethiopia, Black Sugar, Elsie’s Ethiopisch en Eritrees eethuis en Cabo Verde.

flamingo's aan het water ZOO Antwerpen - www.woodmonkey.be
Twee giraffen in de ZOO. Tim De Weerdt

In Europa

Van het Rubenshuis tot het stadhuis en de talrijke restaurants, Italiaanse invloeden zijn er à volonté in Antwerpen. Kijk op de Grote Markt eens naar het verwantschap van de Brabofontein met het werk van de Italiaans maniëristische beeldhouwers. In Museum De Reede vind je ook tal van Europese sporen. Hier hangen meer werken van de bekende Spaanse schilder Francisco Goya dan in het Prado in Madrid. Bezoek er ook de expo ‘German Expressionists’. Fans van Berlijn mogen PAKT dan weer niet missen. Je vindt er lokaal geproduceerde koffie en je smult van maaltijden gemaakt van ingrediënten die op de daktuin van PAKT zijn geteeld. Alsof je op een heerlijk terras in de Duitse hoofdstad zit.

Standbeeld van Brabo op de Grote Markt. www.woodmonkey.be
Mensen zitten op een terrasje bij PAKT. PAKT | Foto Victoriano Moreno